Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Infekcija?
zlimfur Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 964
Joined: May 2014
Reputation: 3
Dao zahvala: 32
Primio 24 zahvala u 24 postu/ova
Location: Srebrenik, BiH
RE: Infekcija?
hajd dacu mu jos jednu sansu, prije nego ga proslijedim ocu za rakiju.

kako umotavas poklopac? da bude deblji, pa da malo teze nalegne na ivicu ili nesto drugo? on jeste labav kod mene. na ovom manjem fermentoru (od 35 litara) bolje dihtuje. na vecem se vrlo lako otvara.
WWW Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,755
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 36 zahvala u 46 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Infekcija?
(27.05.2018 08:57 )zlimfur Wrote:  hajd dacu mu jos jednu sansu, prije nego ga proslijedim ocu za rakiju.

kako umotavas poklopac? da bude deblji, pa da malo teze nalegne na ivicu ili nesto drugo? on jeste labav kod mene. na ovom manjem fermentoru (od 35 litara) bolje dihtuje. na vecem se vrlo lako otvara.
Ne umotavam poklopac nego preko cijelog fermentora prebacim vrecu za smece (novu naravno Big Grin). Ovo uradim odmah i to prije nego sve stavim na fermentaciju i to se ne dira nikako do pranja fermentora. Kada krene fermentacija, svakako se iznad piva formira sloj co2 i pivo je zasticeno.

Jos sta radim, preko pipe mora ici ona plasticna vrecica za zamrzivac (i ona nova naravno) a iza pipe je stegnem sa gumicom. Ovo je bitno da se ne bi uvuklo sta unutra, jer je zona osjetljiva. Naravno sve prethodno dobro poprskam starsanom. Kada uzimam uzorak, promijenom vrecicu, poprskam, natocim pivo, opet poprskam i vrecicu.

Sanjin je govorio da je imao neke infekcije kada je presao na inox ali sam ga pokusavao razuvjeriti da to nema nikave veze sa fementorom Smile.

Ja sam u takvim fermentorima ofermentirao na desetine tura bez i najmanjeg problema. Kazem, samo jedna infekcija i to samo radi inficiranog startera.
WWW Find Odgovori
zlimfur Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 964
Joined: May 2014
Reputation: 3
Dao zahvala: 32
Primio 24 zahvala u 24 postu/ova
Location: Srebrenik, BiH
RE: Infekcija?
u mene fermentira u ovom manjem vec mozda 30. tura, i nikad problema. ali ovo sad u ovom vecem (nakon mozda 10 uspjesnih) dvije zaredom se inficirale (razliciti kvasci) pa pocinjem sumnjati u sve.

hajd probacu ovu sljedecu turu biti jos "bolesniji" kad je sterilizacija u pitanju. pa da vidimo sta ce biti.
WWW Find Odgovori
bhgr1 Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 366
Joined: Apr 2015
Reputation: 1
Dao zahvala: 3
Primio 3 zahvala u 3 postu/ova
Location: Gračanica
RE: Infekcija?
This post was last modified: 27.05.2018 09:19 by bhgr1.
Ja sam poceo koristiti ovo cudo za pranje fermentora, crijeva, slavina, bottling sticka i slicnih stvari koje je tesko izribati.
Dobro skida prljavstinu i usput dezifikuje, a nije bas zeznuto kao NaOH. Napunim fermentor i dodam ovo cudo, ostavim 24 sata, i nema problema. Isto i sa slavinama, crijevima..
Moze se kupiti u poljoprivrednim apotekama.
Mana je da ga treba dobro isprati, smrdi na izosan.

[Image: 168050.jpg]

Nothing ever tasted better than a cold beer on a beautiful afternoon with nothing to look forward to than more of the same.
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools