Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Pranje komercijalnih kegova
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,183
Joined: Nov 2012
Reputation: 13
Dao zahvala: 15
Primio 90 zahvala u 97 postu/ova
Location: Mostar
RE: Pranje komercijalnih kegova
Slažem se. Prije da si negdje infekciju pokupio, ako je baš bilo kiselo

Sent from my LG-H420 using Tapatalk
Find Odgovori
branko20 Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation: 1
Dao zahvala: 0
Primio 3 zahvala u 3 postu/ova
Location:
RE: Pranje komercijalnih kegova
Pozdrav,
kiselost kod piva u kegovima nije drastična ali ju želim eliminisati .Infekcija nije uzrok prije je uzrok CO2 koji u manjim količinama sa vodom daje ugljičnu ili karbonatnu kiselinu (CO2+H2O=H2CO3)koja je slaba kiselina, nije štetna i koristi se između ostalog za proizvodnju gaziranih pića gdje daje kiselost a proizvodi ju CO2 .I gazirane vode dobivaju tu kiselost.Komercijalni pivari dodaju razne aditive da se kiseline neutrališu.Komercijalna piva imaju Ph 4,1-4,9 a kegirana sa CO2 veći.Isto pivo flaširano nema tu kiselost a dobije pri kegiranju.Vjerojatno se još povećava poslije karbonizacije ako je u toćioniku visok pritisak.
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,038
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 2
Primio 11 zahvala u 20 postu/ova
Location: Banja Luka/Doboj
RE: Pranje komercijalnih kegova
Meni tu sad nije jasno Smile
CO2 ima u pivu u flasama i u kegu, mislim CO2 je CO2 nastao fermentacijom iz secera ili bio iz CO2 boce. Ako CO2 stvori tu kiselost stvorice je i u flasi, zar ne?

Zivjeli!
https://untappd.com/user/dejanc/beers
Find Odgovori
branko20 Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation: 1
Dao zahvala: 0
Primio 3 zahvala u 3 postu/ova
Location:
RE: Pranje komercijalnih kegova
Pozdrav,
Kiselost u pivu nije drastična,ona je oko 4,1-4,2 Ph(nije od zaraze). Problem je u tome što se kegirano pivo pije relativno mlado a u flašama poslije 21 dan i više kemija odradi svoje i ona se dosta gubi.Ne stoji đaba pravili da većina piva stajanjem dobije na kvaliteti.Moja su iskustva da kegirano nema kvalitetu flaširanog.Neki to sakriju agresivnim hmeljenjem ili gorčinom, ipak su to mlada piva.Neki stilovi su zahvalniji za kegiranje od drugih,prema onome što sam ja probao i isprobao.Pozivam i druge kolege da se uključe sa svojim iskustvima na ovu temu.Ja ne težim da napravim pivo,hoću da to bude kvalitetno pivo.Već sam duže vrijeme na ovom hobiju i dosta sam ove škole prošao(svemu je kriva "MUŠICA") Sad pokušavam dobiti kvalitetu kod kegiranja.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,575
Joined: Jan 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 26 zahvala u 26 postu/ova
Location: Tolisa (Orašje)
RE: Pranje komercijalnih kegova
Moje iskustvo najviše stečeno konzumiranjemBig Grin je slijedeće:
Kod nas na druženjima je većinom flaširano pivo, dok je u HR većinom kegirano i mogu reći da me od flaširanog nikada nije zabolila glava ali od kegiranog jest, kažu da bi se kod kegiranja trebao koristiti prehrambeni Co2 (iskreno nemam pojma koja bi bila razlika) ali možda upravo to pravi razliku u kvaliteti, što se mene tiče ja sam za flaširanje.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,755
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 36 zahvala u 46 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Pranje komercijalnih kegova
(09.01.2016 10:08 )stane2006 Wrote:  Moje iskustvo najviše stečeno konzumiranjemBig Grin je slijedeće:
Kod nas na druženjima je većinom flaširano pivo, dok je u HR većinom kegirano i mogu reći da me od flaširanog nikada nije zabolila glava ali od kegiranog jest, kažu da bi se kod kegiranja trebao koristiti prehrambeni Co2 (iskreno nemam pojma koja bi bila razlika) ali možda upravo to pravi razliku u kvaliteti, što se mene tiče ja sam za flaširanje.
Evo da podijelim i ja svoje iskustvo.

CO2 koji koristim je prehrambeni, i cist je 99.99%. Mene je itekako boljela glava od flasiranih piva, od kegiranih se i ne mogu nesto sjetiti da jeste. Po meni, ako se ispostuje proces, sanitacija, ph i temperatura ukomljavanja te fermentacije nema sanse da glava zaboli, pa bilo pivo iz kega ili boce.
WWW Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Pranje komercijalnih kegova
bolila vas je glava sto ste pregonili, nema CO2 nista s tim Big Grin

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,183
Joined: Nov 2012
Reputation: 13
Dao zahvala: 15
Primio 90 zahvala u 97 postu/ova
Location: Mostar
RE: Pranje komercijalnih kegova
Nama su piva iz kega fantastična ispadala. Posebno ako bude duže u kegu (i preko mjesec dana). Pjena kod piva iz boce nikada ne može biti kao kod piva koje je kegirano.

Sent from my LG-H420 using Tapatalk
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,575
Joined: Jan 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 26 zahvala u 26 postu/ova
Location: Tolisa (Orašje)
RE: Pranje komercijalnih kegova
(09.01.2016 11:56 )pivska mušica Wrote:  bolila vas je glava sto ste pregonili, nema CO2 nista s tim Big Grin
:thumbsup:
Find Odgovori
branko20 Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation: 1
Dao zahvala: 0
Primio 3 zahvala u 3 postu/ova
Location:
RE: Pranje komercijalnih kegova
Mange,
mislim da je pravi odgovor za kvalitetu kegiranog piva vrijeme,tu se potpuno slažem.Mnogi ,pogotovo početnici danas kegiraju sutra piju to nije to.Pošto hoću kvalitet i u kegu ovo "dizeldorfsko"posljje lagerovanja od 20 dana držim narednih min. mijesec u kegu i pretpostavljam daće biti pravo.Mange imam par pitanja za tako dugo držanje:--dali se kegira sa pritiskom i temperaturom na klasični način(niska temperatura i odgovarajući pritisak za željenu karbonizaciju).---ima li ograničenje na kojoj se temperaturi preporuča držati narednih mjesec ili više po želji. U napred hvala na odgovoru.Ja hoću kvalitetno pivo a ne "pivo".
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,183
Joined: Nov 2012
Reputation: 13
Dao zahvala: 15
Primio 90 zahvala u 97 postu/ova
Location: Mostar
RE: Pranje komercijalnih kegova
Mi smo imali dosta različitih situacija sa kegiranjem i odležavanjem. Znali smo prisilno karbonizovati na sobnoj temperaturi, znali smo prisilno karbonizovati dosta hladno pivo (poslije cold crasha) i svako je bilo ok, regularno. Pivo u kegu nam je znalo stajati vise od mjesec dana na temperaturi višoj od 25 stepeni i opet je pivo bilo ok. Dakle, mislim da nakon kegiranja i karbonizovanja keg može stajati na sobnoj temperaturi duže vremena. Ako ti imaš uslove, npr podrumske uslove, ja bih tu držao kegirana piva.

Sent from my LG-H420 using Tapatalk
Find Odgovori
branko20 Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation: 1
Dao zahvala: 0
Primio 3 zahvala u 3 postu/ova
Location:
RE: Pranje komercijalnih kegova
Mange,
hvala na savjetima.Sve je sad jasno.Uslovi postoje, mora i pivo biti pravo.
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools