Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Safale S-04
branko20 Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation: 1
Dao zahvala: 0
Primio 3 zahvala u 3 postu/ova
Location:
RE: Safale S-04
Safala 04
U tekstu je greška temperatura vode za ukomlavanje je 72C a za ispiranje 75C i komina ima temperaturu 66C.Pojasni temperature 68 i 69 to je temperatura komine?Koliku temperaturu vode da koristim za prvi naljev (ukomljavanje)?U svim receptima koristim specijalne sladove kako recept traži naravno u odnosima da je ukupna masa 5 kg jer je to najbolja količina za ukomljavanje u frižideru od 30 l. Hvala na odgovoru.
Find Odgovori
illuminated Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation: 1
Dao zahvala: 0
Primio 1 zahvala u 12 postu/ova
Location: Gelsenkirchen
RE: Safale S-04
povecaj temperaturu ukomljavanja...
slobodno ukomljavaj sa vodom koja ima 75-76
To kad se zamijesa to ce biti nekih 70-71 s tim da imas malo prostora da promijesas da razbijes eventualne grudve. Mijesanje hladi smjesu!

Pomoglo bi i da uradis mash out....dodaj kljucale vode i podigni smjesu na 78..i ostavi tako 10min.
Dalje mozes ispirati vodom na 78.
Nemoj prelaziti 78 zbog ekstrakcije tanina.

Za tijelo piva ce pomoci visocije temp ukomljavanja, mash out, i skratiti ili izostaviti maltoznu fazu (odmor,rest)...ako ti je bas bas suho i alkoholizirano sve, mozes uraditi zlocin, pa razblaziti vodom, te dodati laktoze.
Ali naravno, razmisli prije svega da dodas malo crystala (jednu saku),
ili przenih sladova.

Dovoljno je 250gr u 20L turi.
Podvukao sam najvaznije...
Find Odgovori
branko20 Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation: 1
Dao zahvala: 0
Primio 3 zahvala u 3 postu/ova
Location:
RE: Safale S-04
Illuminate hvala na savjetima. Kako se još uvijek smatram početnikom u ovom hobiju
moram uz vas znalce razriješiti probleme koji se pojavljuju. Svi moji recepti su recepti
sa „kliksa“ što je davao „pivska mušica“ s tim da su korigovani za 5 kg slada,svi sastojci su
ubačeni kako recept traži,pa i cristal sladovi. Sljedeće kuhanje ide sa tvojim preporukama.
Kad već pitam evo još jedno pitanje,imali većih razlika u kvaliteti piva ako se kod jednog kuhanja upotrebe sladovi jednog proizvođača a kod drugog drugog proizvođača, naravno pod uslovom da je EBC broj isti ? Do sada sam specijalne sladove nabavljao iz Engleske
a sad i „beershop“ u Zagrebu ima proširen asortiman Belgijskih sladova a i iz Njemačke
nabavka je sad brža i jeftinija( slad od Weyermana). Hvala na odgovoru.
Find Odgovori
illuminated Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation: 1
Dao zahvala: 0
Primio 1 zahvala u 12 postu/ova
Location: Gelsenkirchen
RE: Safale S-04
Bice razlike, to je sigurno.

Zar weyermann dostavlja salje sladove?
Kako ih transportujes iz Bamberga?
Find Odgovori
branko20 Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation: 1
Dao zahvala: 0
Primio 3 zahvala u 3 postu/ova
Location:
RE: Safale S-04
HVALA ILLUMINATED
28.8. sam radio dvije ture SIJERA NEVADE sa istim količinama sirovina.Prva je rađena
sa temperaturama vode od 72C za ukomljavanje i 75 Cza ispiranje,druga po preporuci gore pomenutog rađena je sa vodom od 80Cza ukomljavanjei 77Cza ispiranje.U prvom slučaju OG= 1,051 a udrugom OG= 1,050 ,količine worta su se razlikovale za 0,5l.Flaširanje je bilo
26.8. pri čemu je kod prve ture FG=1,007 što daje cca 5,5% alkohola a kod druge ture
FG = 1,014 što daje cca 4,5% alkohola.Sva moja dosadašnja kuhanja su davala OG oko 1,050 a FG oko 1,007-1,008 što je rezultiralo visokim alkoholom i nije me zadovoljavalo.
Ovaj rezultat je zadovoljavajući to se tražilo,ostala je znatiželja šta će biti poslije 20-30
dana kad se budu piva probala i uspoređivala ,šta će biti sa punučom i aromom ?
Hvala na pomoči.
Find Odgovori
branko20 Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation: 1
Dao zahvala: 0
Primio 3 zahvala u 3 postu/ova
Location:
RE: Safale S-04 za PIVSKU MUŠICU
BOJA TALOGA U BOCI
20.7.sam flaširao ESBi jedna gajba je ostala do danas. Pivo je odlične kvalitete ali ima jednu karakteristiku u talogu koja se do sada nije pojavljivala. Sva dosadašnja piva (a i ovo je već dosad kuhano) imala su istaložen tanki sloj kvasca bijele boje a u ovom pivu nakon dužeg stajanja su na dnu flaša nakupine boje čokolade promjera 3-5mm strukture slične kvascu.
Zbog boje nisu baš ugodne u pivu. "PIVSKA MUŠICA" vjerojatno zna odgovor, ja ga pijem nema posljedica. Kvasac je S-04 a slad po receptu plus zobene pahuljice.
Hvala na informaciji.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Safale S-04
stvarno nemam pojma prvi put čujem za tako nešto.... posebno zato jer si koristio samo svijetle sladove u pivu, odnosno nije bilo baš tamnih.... čudno mi je da je talog tamne boje. ali ako je dobrog okusa onda nema problema...

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
branko20 Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation: 1
Dao zahvala: 0
Primio 3 zahvala u 3 postu/ova
Location:
RE: Safale S-04
Problem sa kvascem.
Hvala na savjetima kojima sam postigao traženi postotak alkohola i FG preko 1,010.
Sad imam problem sa kvascem,danas sam flaširao“ Auroru“,svi elementi su zadovoljavajući
ali se kvasac (su-05) loše istaložio. Kad sam otvorio fermentator na površini piva su plivali otoci kvasca promjera od 3 do 7 cm i pokrivali cca 50%površine piva. U tim nakupinama kvasac je izgledao dosta zrnaste strukture a i na dnu fermentatora je istaložen u nakupinama koje se lako odvajaju od dna. Ovakva pojava nije samo kod SU-05 nego i kod S-04 ali nije česta. Kad se izvrši flaširanje ovakvog piva kvasac se istaloži i lako odvaja od dna flaše isto u malim nakupinama što ružne izgleda kod točenja iako pivo bude dobro. Ima li neko ovakva iskustva,što je ovome uzrok, to se ne dešava uvijek. „Pivska mušica“ ima li lijeka za ovo,sve je rađeno po PS-u,kvasac nije star. Unapred hvala.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Safale S-04
sa S-04 taj problem bi trebao biti puno manje izražen nego kao sa US-05. S-04 je odličan flokulator i trebao bi se jako dobro istaložiti na dnu fermentacijske posude.

postoji nekoliko stvari koje su moguće.

1) ne radiš cold crash ili ga radiš ali nedovoljno dugo i/ili nedovoljno hladno
2) ne koristiš irsku mahovinu kod kuhanja, sporo hladiš sladovinu i preslabo kuhaš.

da pojasni pod broj 2) - to što ti vidiš kvasac ili misliš da je to kvasac na površini vrlo lako mogu biti neistaložene i nedovoljno koagulirane nakupine proteina koje su se spojile sa kvascem i ne daju mu da potone.

dakle - prvo koristiti irsku mahovinu, drugo jako kuhanje i brzo hlađenje i treće dobar cold crash i nema šanse da ti se to desi ponovo.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
branko20 Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation: 1
Dao zahvala: 0
Primio 3 zahvala u 3 postu/ova
Location:
RE: Safale S-04
Kuham cca 28l worta dobijem cca 22-23l piva ,koristim 6gr mahovine,ovu količinu ohladim za 13-15 minuta,intenzitet kuhanja ponekad ne bude baš pravi,cold crash nisam praktikovao
jer nisam uvijek imao naprijed navedene probleme. Moram akcent dati na intenzitet kuhanja
a onda vidjeti i sa cold crashom,jer ostale uslove imam ispunjene. Hvala na savjetu.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Safale S-04
cold crash ti ima najveću važnost u cijeloj priči, on je ustvari zadnja akcija kojom se zaokružuje kompletan proces. jako kuhanje i brzo hlađenje pomažu izdvajanju hladnog i toplog loma, irska mahovina potpomaže koagulaciju tih proteina, a cold crash na kraju uzrokuje da to sve zajedno potone na dno fermentora.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
branko20 Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation: 1
Dao zahvala: 0
Primio 3 zahvala u 3 postu/ova
Location:
RE: Safale S-04
Kad sam se navukao na ovaj hobi želim da sve radim po PS-u,dosta sam ušao u svijet piva pa sad želim savladati i majstorske cake .Cold crash- na kojoj optimalnoj temperaturi raditi i koliko dugo držati na istoj,dali ga raditi poslije fermantacije od 21 dan ili u okviru 21-nog dana ,flaširati hladno pivo a onda staviti na koliku temperaturu i koliko dugo prije nego se stavi na odležavanje na nekih 13-15C.Pozdrav.
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools