Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Pivo i kafa
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,205
Joined: Jul 2013
Reputation: 3
Dao zahvala: 4
Primio 9 zahvala u 15 postu/ova
Location: Mostar
RE: Pivo i kafa
udari im kontru svima i nemoj nijednog poslušati Big Grin

svaki prijedlog ima svoje prednosti i nedostatke. evo ti jedan od mene:
uzmi sva tri prijedloga, i napiši im prednosti i nedostatke. i ako još uvijek budeš neodlučan idi na eci-peci-pec. to nikad ne omane...
Find Odgovori
Svarrogh Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 476
Joined: Nov 2012
Reputation: 4
Dao zahvala: 0
Primio 10 zahvala u 20 postu/ova
Location: Vukovar, Croatia
RE: Pivo i kafa
Ja sam radio sa obicnom mljevenom kafom. Ispalo je odlicno samo nemoj predugo drzati na kafi. 3-4 dana i to je to. Isprobaj kolicinu tako da stavis kafu u bocicu i zacepis. Ostavis 3 dana, probas i ako ti valja onda povisis to na kolicinu za 25L

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3
Dao zahvala: 0
Primio 13 zahvala u 14 postu/ova
Location: Sweden
Pivo i kafa
Kako si dodao mljevenu kafu?
Find Odgovori
Svarrogh Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 476
Joined: Nov 2012
Reputation: 4
Dao zahvala: 0
Primio 10 zahvala u 20 postu/ova
Location: Vukovar, Croatia
RE: Pivo i kafa
This post was last modified: 21.09.2014 09:01 by Svarrogh.
Kasikicom posebno u svaku bocicu

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,197
Joined: Nov 2012
Reputation: 13
Dao zahvala: 15
Primio 91 zahvala u 98 postu/ova
Location: Mostar
RE: Pivo i kafa
@svarrogh šta misliš o dodavanju kafe u boil, zadnjih 5 minuta. kontam skuhati onu običnu kafu, pa dodati. možda 250 ml staviti na 35-37 l batch size?
Find Odgovori
Svarrogh Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 476
Joined: Nov 2012
Reputation: 4
Dao zahvala: 0
Primio 10 zahvala u 20 postu/ova
Location: Vukovar, Croatia
RE: Pivo i kafa
(21.09.2014 10:23 )mange_tout! Wrote:  @svarrogh šta misliš o dodavanju kafe u boil, zadnjih 5 minuta. kontam skuhati onu običnu kafu, pa dodati. možda 250 ml staviti na 35-37 l batch size?

Ako hoces pravi kick od arome, stavi u sekundar. Nemas se cega bojati.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,197
Joined: Nov 2012
Reputation: 13
Dao zahvala: 15
Primio 91 zahvala u 98 postu/ova
Location: Mostar
RE: Pivo i kafa
(21.09.2014 10:25 )Svarrogh Wrote:  
(21.09.2014 10:23 )mange_tout! Wrote:  @svarrogh šta misliš o dodavanju kafe u boil, zadnjih 5 minuta. kontam skuhati onu običnu kafu, pa dodati. možda 250 ml staviti na 35-37 l batch size?

Ako hoces pravi kick od arome, stavi u sekundar. Nemas se cega bojati.

strah me infekcije Blush kontao sam malo kafe staviti u sweet stout, ali o tom po tom Big Grin sada me više interesuju opcije kako i koliko staviti.
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3
Dao zahvala: 0
Primio 13 zahvala u 14 postu/ova
Location: Sweden
Pivo i kafa
(21.09.2014 09:01 )Svarrogh Wrote:  Kasikicom posebno u svaku bocicu

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

Ok. Koliko misliš da bi bilo optimalno za 0,33 flaše? Htjeo bi jaku aromu kafe. Ilitiga koja je krajnja granica?

Šta misliš o dodavanju zrna zadnja 3 dana u fermentor?
Find Odgovori
Svarrogh Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 476
Joined: Nov 2012
Reputation: 4
Dao zahvala: 0
Primio 10 zahvala u 20 postu/ova
Location: Vukovar, Croatia
RE: Pivo i kafa
Nema te sta biti strah od infekcije ako je nisi ranije pokupio. Rijetko do gotovo nikad se pivo ne zarazi nakon fermentacije. Tada je ti je ph 5.2 ili bi trebao biti, alkohol preko 5% i to su nepovoljni uvjeti za razvoj bakterija. U samoj kafi nisam siguran da ista ima ako kupis recimo frank vakumiranu. Oni moraju drzati standarde radi proizvodnje i to je sve cisto. Ako ti pivo nakon fermentacije ima ph preko 5.5 e to ti je vec razlog za brigu i mikrobiolosku stabilnost.

Rodney, ja sam stavljao u Imperial Stout 5g na 0.33 i osjetilo se jebeno. Popijes to ujutro za vrijeme dorucka i ne treba ti ni taj dorucak ni kafa Big Grin Probaj ovako, izgubices samo tri dana sto nije problem. Ako ti se svidja onda ukupnu kolicinu dodaj u sekundar, drzi tri dana, obavezno ohladi i onda flasiraj. Temperatura u sekundaru bi trebala biti 18-20C zbog bolje ekstrakcije. Javi kako si zadovolja. I najvaznije, sto kvalitetnija kafa to kvalitetnije pivo kasnije. Kao i sa svim Smile
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,503
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 3
Primio 24 zahvala u 28 postu/ova
Location: Sarajevo
Pivo uz dodatak kafe
Nedavno se raspravljalo kako dodati kafu u pivo.
Možda ovaj tekst pomogne.

http://allaboutbeer.com/article/coffee-beers/
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3
Dao zahvala: 0
Primio 13 zahvala u 14 postu/ova
Location: Sweden
Pivo uz dodatak kafe
Ma ja u petak stavljam 50 grama u zrnu, tri dana prije flaširanja, pa kud puklo. Uzeo sam najjaču, duplo prženu.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,197
Joined: Nov 2012
Reputation: 13
Dao zahvala: 15
Primio 91 zahvala u 98 postu/ova
Location: Mostar
RE: Pivo i kafa
spojene teme. već postoji rasprava na temu kafa u pivu.

@rodney sretno. javi nam dojmove Big Grin
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools