zis
(1.100 OG, 10% ABV)
*****
Registration Date: 16.11.2012
Date of Birth: October 10
Local Time: 10.02.2025 at 06:39
Status: Offline

Joined: 16.11.2012
Last Visit: 29.10.2020, 01:13
Total Posts: 1,440 (0.32 posts per day | 3.44 percent of total posts)
(Find All ThreadsFind All Posts)
Time Spent Online: 1 Month, 1 Week, 6 Days
Members Referred: 0
Total Thanks Received: 1 (0 per day | 3.85 percent of total 26)
(Find All Threads Thanked ForFind All Posts Thanked For)
Total Thanks Given: 1 (0 per day | 5 percent of total 20)
(Find All Thanked ThreadsFind All Thanked Posts)
Reputation: 8 [Details]
Homepage:
Private Message: Send zis a private message.
ICQ Number: 0
Sex: Male
Location: Doboj
MyReactions
Top Received Reactions
No reactions to show.
Top Given Reactions
No reactions to show.

zis's Most Thanked Post
Post Subject Numbers of Thanks
RE: Vlašićki - Travnički sir 1
Thread Subject Forum Name
Vlašićki - Travnički sir Proizvodnja sira
Post Message
(27.12.2012, 04:22 )buky1 Wrote: Nemam pojma šta da napišem. Probao sam ga i nema ni okusa ni mirisa. Poreceptu treba utrljati sol pa onda staviti u salamuru. E sad kad sam utrljao sol počima sve intenzivnije mirisati po siru i dobivati na okusu. Čini se da se dešava neka reakcija. I to sve unutar pol sata :-/

Sada se hladi 10% salamura napravljena od pola vode - pola sirutke. Kontam ga držati do večeras na zraku a onda baciti u salamuru. Zrenje na 15-18 stupnjeva 30-45 dana

Da ti nesto tvoj drug predlozi, dok ti zrije taj sir napravi jos jednom isto tako do salamure i uradi suho soljenje, poredaj sir u malo vecu zdjelu i prekrij mokrom krpom ili gazom, ja koristim gazu kroz koju sam cijedio sir. Ostavi na toplom, sutradan ponovi postupak soljenja i opet dobro nakvasi gazu. Treci dan samo nakvasi gazu, cetvrti opet soljenje i kvasenje gaze. Peti dan probas ako ti je malo zreo ili slan jos jednom mokra gaza i na sobnu temperaturu. Tako mozes raditi od 3 do 8 dana sve zavisi kakav okus sira volis, cuvanje takvog sira je u plast. zdjeli u frizideru ili 5% salamuri. Ovaj sir redovno pravim i nimalo nije komplikovan, vrijeme zrijenja i soljenja ti odredjuje koliko ce biti tvrd i slan i kakve su rupice unutra. Najiskrenije ti savjetujem da probas, ako nebudes stigao javi da ti ponesem od mene na probu. Pozdrav Zivjeli

User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools