Prvo All grain pivo: Aurora ale - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Početnici - pitanja i odgovori (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=7) +--- Thread: Prvo All grain pivo: Aurora ale (/showthread.php?tid=2358) Pages:
1
2
|
Prvo All grain pivo: Aurora ale - bosniamaj - 08.04.2016 Evo, palo je prvo all grain pivo. Radio sam Aurora ale po receptu iz prvog posta od mušice. A kako je ispalo, vidjet ćemo Malo sam bio u žurbi, pa valjda je sve kako treba. Baš sam slab sa vremenom u zadnje vrijeme, ne završavam s poslom rano, vikendom većinom bio zauzet, tako da sam se danas odlučio - sad ili nikad, jer ni ovaj vikend neću biti slobodan. Radio do 15h i počeo. Dok sam sve pripremio i počeo, potrajalo je, tako da sam završio skoro u 22h. Ali, imao sam dobrog pomagača (suprugu) Bilo je malo improvizacija sitnih, pa ću pripremit neke stvari dodatno za naredni put. Posebna stvar je kad je zamirisao hmelj, sve je ljepše bilo Sad valja čekati... Zadovoljan sam, za sad, sa CFC-om iz domaće radinosti. Izlazna temperatura je stalno bila oko 24 C, sa vodom sa česme. Hvala vam na mnogim temama koje sam pročitao, a ako bude kakvih problema, javim se Znam odužiti, pa neću dalje Pozdrav Sent from my H60-L02 using Tapatalk RE: Prvo All grain pivo: Aurora ale - bhgr1 - 09.04.2016 Neka se počelo, sretno RE: Prvo All grain pivo: Aurora ale - zlimfur - 09.04.2016 Pojeo si crvenu pilulu, sad nema nazad mr. Anderson.. Poslano sa mog HAMMER koristeći Tapatalk RE: Prvo All grain pivo: Aurora ale - bosniamaj - 09.04.2016 (09.04.2016, 09:02 )zlimfur Wrote: Pojeo si crvenu pilulu, sad nema nazad mr. Anderson.. Nema nazad, a nisam ni mislio Provjerio sam nedavno, fermentacija se odvija RE: Prvo All grain pivo: Aurora ale - Pivarunajavi - 09.04.2016 Samo ne budi nestrpljiv i ne otvaraj. Poslato sa G630-U20 uz pomoć Tapatoka RE: Prvo All grain pivo: Aurora ale - bosniamaj - 09.04.2016 (09.04.2016, 12:56 )Pivarunajavi Wrote: Samo ne budi nestrpljiv i ne otvaraj. Neću. Strpio sam se i kad sam pravio sa ekstraktom ranije. Mada, ovjde je veće iščekivanje Na kvascu (Safale S-04) piše da je idealna temperatura 15-20 C. Koja je najbolja/optimalna? I planirao sam 16-17. dan vidjeti kakva je situacija, pa ako bude gotovo, na cold crash par dana. Je li to ok? RE: Prvo All grain pivo: Aurora ale - Panchev - 09.04.2016 (09.04.2016, 01:00 )bosniamaj Wrote: Neću. Strpio sam se i kad sam pravio sa ekstraktom ranije. Mada, ovjde je veće iščekivanje Nekih 17-18C je temperatura koji će ti većina vjerovatno preporučiti, trebala bi što manje varirati. Obično je preporuka da se čeka dvadesetak dana, par puta provjeriš FG i ako je ista, onda možeš na taj cold crash, npr. 4-5C na dva dana da se slegne i flaširaj! Neka me isprave iskusniji ako sam ti šta slagao RE: Prvo All grain pivo: Aurora ale - bosniamaj - 09.04.2016 Trenutno mi je na 19 C. Mogu lako korigovati i ne varira jer koristim frižider sa STC-1000 kontrolerom, pa to nije problem RE: Prvo All grain pivo: Aurora ale - pivska mušica - 09.04.2016 ostavi na 19C sa S04, ali ja koliko se sjecam u tom receptu sam koristio US05 RE: Prvo All grain pivo: Aurora ale - bosniamaj - 09.04.2016 (09.04.2016, 03:59 )pivska mušica Wrote: ostavi na 19C sa S04, ali ja koliko se sjecam u tom receptu sam koristio US05Pardon, moja je greška, pogrešan sam broj jutros u pretragu upisao (4 umjesto 5 pa me google ispravio sa US-04 na S-04), i svo vrijeme čitam o pogrešnom. Sad vidim u history grešku Koristio sam i ja US-05, ona crveno/pink pakovanje, a sad vidim na netu da na njemu piše idealno 18-22 C. Zbrka Sent from my H60-L02 using Tapatalk RE: Prvo All grain pivo: Aurora ale - bosniamaj - 11.04.2016 Onda, trebam li šta dirati, ili je ok da nastavi na 19 C biti? US-05 RE: Prvo All grain pivo: Aurora ale - mange_tout! - 11.04.2016 Ja bih to na 17 fermentirao. |