VolimPivo.ba
Par kratkih pitanja...za iskusnjare :) - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Početnici - pitanja i odgovori (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Thread: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :) (/showthread.php?tid=55)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :) - djulba - 10.05.2013

(09.05.2013, 04:41 )rale Wrote: E pivska,ovo sam te oduvijek htio pitati. Sto znaci whirpool u nekim receptima. Cini mi se da se odnosi na hmelj?

Whirlpool- miješanje sladovine u loncu nakon kuhanja, cilj je da se hmelj i ostaci kuhanja skupe u sredini lonca i tako izbjegne njihovo pretakanje u fermentor.

Ja ovo ne radim, neka malo taloga Big Grin

RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :) - Sile - 10.05.2013

Pivo bez taloga je kao muskarac bez 'maloga' Big Grin

RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :) - Sile - 14.05.2013

1. da bi dobio bistrije pivo, a izbjegao sekundar da li mi je dovoljno ubaciti irsku mahovinu ili pak preporučate sekundar?

2. ide ljeto i naravno svi bi neki radler. znam da se radler u homebrewingu dobije dodavanjem soka u pivo. Mene sad konkretno zanima kada i kako se dodaje sok u pivo i kakav je to sok, sirup (kao u trgovini) ili sasvim običan razrjeđeni sok?

RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :) - pivska mušica - 14.05.2013

1. možeš i bez sekundara ali ti treba dobar cold crash par dana i što opreznije pretakanje da ne dižeš puno taloga kod flaširanja.

2. ako hoces nesto slicno radleru, onda natočiš u čašu pola bezalkoholne pive, drugo pola neke obične alkoholne i dodaš sok na razmućivanje po želji. dobit ćeš pljunuti radler, neće se moći ni razlikovati od onog kupovnog....znači sok dodaješ u gotovu pivu. kupovnu naravno. a sasvim druga stvar je dodavanje raznih začina u pivo, to onda nije radler nego začinjeno pivo/spiced beer......

RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :) - Sile - 15.05.2013

Recimo hocu taj radler cepiti u boce,moguce ili ne?

RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :) - pivska mušica - 16.05.2013

teoretski, da, ali ti neće biti sladak jer će šećer iz soka odfermentirati, tako da moraš paziti i na količinu šećera za karbonizaciju, odnosno moraš skontati koliko šećera već ima u soku......znači najbolje dodati sok posebno u gotovo pivo u čaši

RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :) - Sile - 18.06.2013

sad opet imam jedno ajmo reći početničko pitanje. recimo ukomljavam slada kao za 25l cca 15,5kg i dodam recimo 50l vode da razrjedim kominu (po kalkulatoru) na željeni 1.045 OG. također u računima sam podebljao i hmelj da dobijem 25 IBU-a. recimo da će biti 70l sladovine pa dodajem 3 kvasca. zanima me što gubim tim sustavom?

RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :) - pivska mušica - 18.06.2013

ne gubiš apsolutno ništa osim eventualno par poena na efikasnosti. problem je samo što moraš imati dovoljno veliku posudu za ukomljavanje.

RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :) - Sile - 18.06.2013

da to mi je jasno jer 15 kg ne bi ukomio kao recimo 6, to mi je apsolutno jasno ako si to mislio. ili pak da ukomljavam na 2x po 7,5kg.

i da..kakav bi utjecaj bio na aromu, kao i na regularnom kuhanju ili?

RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :) - pivska mušica - 18.06.2013

ne bi imalo nikakvog efekta na okus, ali se podrazumijeva da držiš pod kontrolom pH

RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :) - spajder76 - 21.06.2013

Vec mi je sedmi dan fermentacije i vec za dan-dva mi je vrijeme za mjerenje prvog FG .Na dnu fermentacijske posude(demizon od 30l)vec ima taloga 5-6cm,e sad,velika kolicina taloga mi se pohvatala na zidu demizona.Imam li razloga za brigu?Svakih 30-ak sekundi imam baloncice CO2 na vrenjaci

RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :) - pivska mušica - 21.06.2013

rano je to još za bilo kakve zaključke. mjeri FG kad potpuno nestane aktivnosti u vrenjači. ne razumijem kako misliš da se talog uhvatio na zidu demižona - ako misliš na onaj obruč iznad piva koji ostane nakon što krauzen/pjena padne, onda je to potpuno normalno.