Korisni tipovi i savjeti - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Procesi (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=8) +--- Thread: Korisni tipovi i savjeti (/showthread.php?tid=1299) |
sanitacija - elektropionir - 10.03.2015 evo nadjoh u byo sanitacijsku kantu. Meni licno nije palo na pamet. Moze se slicno napraviti i sa nekim drugim "plastikama" ovisno o velicini RE: Korisni tipovi i savjeti - galabl - 17.04.2015 Jedan savjet u vezi izrade komore za ukomljavanje tj. mash tun-a od rucnog piknik frizidera - nemojte izbusiti preveliku rupu. Obratite paznju da precnik rupe bude knap sa navojima od cesme i nastavka. Rupu busiti onim valjkastim nastavkom za busilicu i nikako drugacije, sve drugo je gubljenje vremena i zivaca. Ja sam se debelo zeznuo - busio par rupica busilicom (obicna burgija) i onda ih "povezivao" zagom, bilo je tu i nekih pukotina. Na kraju sam dobio krug ali prevelik i onda nikako nisam mogao naci odgovarajuce dihtunge i dr... Onda je stari uletio sa pistoljem za plastiku i rijesio problem. Bitna napomena: bitno je samo da dobro ucrvstite i zadihtujete unutrasnji zid (bijela plastika) frizidera. Rupa na plavom moze biti koliko hocete. Najbitnije je postici da nista iz frizidera ne curi u zid frizidera (stiropor) i okolo... Citava stvar sa mash tun-om mi je pomjerila prvo kuvanje za 10 dana. Uspio sam nekako rijesiti problem sa dihtovanjem i nadam se da ce prva tura krenuti sad za vikend. RE: Korisni tipovi i savjeti - zuzko - 17.04.2015 (07.03.2015, 02:22 )pivska mušica Wrote: Palo mi je na pamet da bi jedna ovakva tema mogla biti jako dobra. Svi kroz iskustvo dodjemo do nekih sitnih premoštavanja problema, rješenja za neke stvari u procesu, sitnica koje nam olakšaju kuhanje a koje se nigdje ne spominju itd.Izgleda da čovjek ni poslije petnestak tura ne može tvrditi da nije apsolutni početnik.Jesam li ja nešto pogrešno radio mjerivši OG tek pošto ohladim svu sladovinu kada je skroz blizu temperaturi od 20 C°? Uzorak uzmem odmah ali mjerim OG tek kada završim i ozračivanje i kvasac i smjestim fermentator u komoru te otvorim jednu odležalu i s´ ćejfom pogledam slaže li se sa onim u receptu. RE: Korisni tipovi i savjeti - ale ale - 17.04.2015 Pa u sustini nisi nista pogresno radio, ali lakse ti je uzeti sladovinu po zavrsetku kuhanja, jer je opasnost infekcije manja, pa onda rashladiti u menzuri... Takodje nije lose mjeriti pre-boil gravity (znaci prije kuhanja), jer na osnovu nje mozes , otprilike znati koliki ce ti biti OG, pa ako si fulio mozes eventualno korigirati... RE: Korisni tipovi i savjeti - Pivdzija - 13.05.2015 evo i ovdje, u slučaju da neko ne vidi na onoj temi. Za skidanje etiketa sa boca koristite toplu vodu. u neku kantu uspite tople(vruće) vode i ostavite boce neko vrijeme, etikete skoro pa same spadaju RE: Korisni tipovi i savjeti - libor - 20.05.2015 Sto se mene tice najveci tip je da nadjes postopoto vremena za ovaj hobi sve ostalo se namjesti samo od sebe , jbt ja ostade samo na jednoj turi ove godine , bruka i sramota , a ne vidim da cu imati vremena sve do jeseni ... RE: Korisni tipovi i savjeti - mange_tout! - 23.05.2015 kod višestrukog ukomljavanja infuzijom (najčešće potrebno za pšenična piva), nije loše imati pri ruci onaj grijač za vodu što se koristi za pravljenje kafe. ukoliko ne postignete željenu temperaturu resta sa pripremljenom vodom za ukomljavanje, možete zahvatiti jedno litar vode od ispiranja, brzo zagrijati sa tim grijačem do tačke ključanja, te sa tom vrelom vodom podignuti temperaturu resta. na kraju ćete dobiti istu količinu sladovine i piva. RE: Korisni tipovi i savjeti - Vuk - 24.05.2015 Za pranje flašica: - kao što Pivdzija reče, bolje je koristiti toplu vodu za skidanje etiketa, - za struganje gljivica sa dna, veoma korisna a prosta stvar: na postojeću kupovnu četku koje obično nemaju na vrhu ništa za struganje dna (ili jedna koju sam kupio sa spužvicom nekom jadnom na vrhu koja je odmah spala) pričvrstite neku jaču spužvu. Ja sam skalpelom odjekao komad kuhinjske spužve i ribarskim najlonom omotao oko vrha četke (uzdužno sam je pričvrstio). Skinula mi je gljivice sa svih flašica od paulanera koje su mi bile ostale neočišćene. RE: Korisni tipovi i savjeti - spajder76 - 24.05.2015 (24.05.2015, 10:18 )Uzvrnd Wrote: Za pranje flašica: a da nebi imali problema sa gljivicama i zalijepljenim kvascom na dnu flase:Nakon svakog praznjenja piva -odmah isprati flasu i pri flasiranju dovoljno je samo malo poprati flasu u vreloj vodi.Inace uvijek koristim case od 0,5l i odmah istresem citavo pivo Korisni tipovi i savjeti - Rodney - 24.05.2015 Tako je. Dovoljno je isprati flašu odmah nakon što se istrese u čašu i to je to. Poslije onda samo vrućom vodom, isprati star sanom prije punjenja i to je to. Skickat från min iPhone med Tapatalk RE: Korisni tipovi i savjeti - pivska mušica - 24.05.2015 Neki kvasci stvaraju tanki ljepljivi film na staklu s unutrasnje strane i nemoguce ih je isprati bez četkanja. Na primjer WLP565 i slični saison kvasci i neki belgijski i pšenični. Pod svjetlom se bas vidi. Ja uvijek perem četkom sve flaše prije flaširanja, ali naravno da ih uvijek isperem nakon što istočim pivo jer je onda dovoljno samo malo četkom i to je to. RE: Korisni tipovi i savjeti - Vuk - 24.05.2015 Ovo ribanje se odnosilo na flaše koje mi prvi put dođu . Najbitnije je, kao što reče Spajder, odmah poslije ispijanja oprati flašicu. |