VolimPivo.ba
Visok FG - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Početnici - pitanja i odgovori (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Thread: Visok FG (/showthread.php?tid=2370)

Pages: 1 2

RE: Visok FG - Skemba - 20.04.2016

Kvasac sam rehidrirao u prokuhanoj i ohladjenoj vodi na 23 C. Mislim da sam izvadio kesicu iz frizidera samo pola sata prije dodavanja u vodu. Rehidrirani kvasac sam dodao u sladovinu na 25 C. Onda je fermentor isao u fermentacijsku komoru. Sutra ujutro vrenjaca je radila, a temperatura je bila 19 C. Vec drugi dan aktivnost u vrenjaci je usporila, a na dnu je bilo taloga oko 2 cm. Sad sam pokusavao protresti fermentor al nema sanse da dignem kvasac. Zabetonirao za dno.

RE: Visok FG - pivska mušica - 20.04.2016

Jeste S04 stvara jako čvrst talog. Mislim da je pola sata na sobnoj temperaturi prekratko. Ja kvasac izvadim iz frižidera na 5-6 sati ranije da se polako ugrije.

RE: Visok FG - p.Ivo - 20.04.2016

veliki stres za kvasac iz frizidera u 23 , jos ako je stariji nevalja kombinacija ali nije mi jasno da se tako brzo natalozio jesi siguran u temperature

RE: Visok FG - Skemba - 20.04.2016

Sve sam istestirao sa klasicnim termometrom. Kada sonda na STC-u pokazuje 16.5 C u Fermentoru je 19 C. Temperaturu u fermentoru sam mjerio termometrom, a i traka koja je zaljepljena sa vanjske strane pokazuje isto. Sonda je zaljepljena sa vanjske strane. Valjda je prilikom hladjenja plastika hladnija od piva u fermentoru.
Sad cu izmjeriti termometrom kljucalu vodu, a sutra cu napraviti ledenu kupku. Onda cu ponovo istestirati fermentacijsku komoru.
Cijelo vrijeme sam sumnjao na sladovinu i aeraciju ali bice da je do kvasca. Kada uhvatim vremena napravicu post o prijasnjim kuhanjima.

RE: Visok FG - Pop - 21.04.2016

Ja već dosta dugo prakticiram to da na STC-u namjestim početnu temp. 14°.
Nakon tri dana dižem na 16°.

RE: Visok FG - spageti - 21.04.2016

(20.04.2016, 09:03 )Skemba Wrote: Kada sonda na STC-u pokazuje 16.5 C u Fermentoru je 19 C.

Rekao si da ti je sonda zalijepljena na fermentor - jesi je izolirao s vanjske starne?
Da li ti se na kraju temperature izjednače ili i dalje imaš razliku?

Ako si izolirao sondu, onda imas razliku u prikazu temperature - kompenziraj to sa postavkama na STC-u pod opcijom F4 (u tvom slučaju dodaj +2.5).

Ja sam u čašu vode uvalio sve sonde koje imam - dvije RTD sonde, STC sondu, običan digitalni termometar i laboratorijski živin termometar (možda je alkoholni, ne znam) i sve ih umjerio da pokazuju isto (prema ovom laboratorijskom - za kojeg sam siguran da je točan) tako da sam, barem sto se tiče temperature, siguran.

Za početak bar sredi temperature pa ćemo dalje.

Što se tiče viskog FG - ne mogu ti reci nista vise no sto su kolege rekle do sada.

RE: Visok FG - Skemba - 21.04.2016

Sinoc mjerio kljucalu vodu i pokazalo mi 93 C iako u Bihacu tacka kljucanja treba biti 99.2 C. Jutros napravio ledenu kupku i termometar pokazuje -2.5 C
[img][Image: zvrn6c.jpg][/img]

Poslije sam ubacio termometar u toplu vodu i on je pokazivao 35 C, a toplomjer iz apoteke je pokazivao 37.5 C. Definitivno laze za 2.5 C. Jadnom kinezu koji je posteno odradjivao posao sam dao nogu i povjerenje predao klasicnom lazovu. Znaci da su APA i IRA ukomljavane na 70.5 C. Dobro sam i izvukao FG 1.018 u oba piva. Jos je OG bio prilicno visok. Ovaj stout sam onda ukomljavao na 67.5 C.
Sutra sam u Zagrebu pa bih molio kolege ako znaju za neku radnju gdje mogu kupiti dobar i precizan termometar da mi jave. Bilo bi dobro da ima sondu i da je digitalni. Pa da rijesim to za sva vremena.
Moze i link ili model termometra.

RE: Visok FG - spageti - 22.04.2016

Imas firmu kod Siska - šalju poštom.
Mislim da smo kod njih u bivšoj firmi naručivali laboratorijske mjerne instrumenete (provjeriti cu jos tu informaciju).
Uglavnom ovi termometri sa oznakom HACCP su sa certifikatom o kalibraciji i koriste se u prehrambenoj industriji. Mada ni s ovim modelima bez HACCP certifikata neces pogrijesiti.
Ja kupio obični ubodni u Chipoteci i laže me za +0.5C.

http://www.probus.hr/haccp/termometri-za-haccp.html

P.s. Kontaktirati cu bivseg kolegu s posla da provjerim od koga oni narucuju mjernu opremu.

RE: Visok FG - Komi - 10.02.2019

Pozdrav. I ja sam imao problema sa obicnim termometrom koji je pokazivao -2,5 temp. tako da sam ukomljavao na 70*c. Fg mi je na kraju iznosio 1028,nisam ga mogao ni sa starterom spustit. Tako flasirao. Pivo nije loseg ukusa ali se osjeti sladunjavost u njemu. Koliko je lose piti ovakvo pivo? Mislim hoce li izazvat glavobolju i slicno?

RE: Visok FG - zlimfur - 11.02.2019

(10.02.2019, 10:33 )Komi Wrote: Pozdrav. I ja sam imao problema sa obicnim termometrom koji je pokazivao -2,5 temp. tako da sam ukomljavao na 70*c. Fg mi je na kraju iznosio 1028,nisam ga mogao ni sa starterom spustit. Tako flasirao. Pivo nije loseg ukusa ali se osjeti sladunjavost u njemu. Koliko je lose piti ovakvo pivo? Mislim hoce li izazvat glavobolju i slicno?

Ono od cega ces obicno dobiti glavobolju su visi alkoholi, a oni uglavnom nastaju prilikom pretople fermentacije, sto opet nema veze sa tvojim slucajem (osim ako nisi i pretoplo fermentiro).. Wink

Moje prvo pivo je cini mi se stalo na 1.021 jer sam koristio previse minhenskog slada. I bilo je dooooobrooo.. Big Grin

Ako ti slatkoca ne smeta, samo deri.