Hladnjak za brzo hlađenje vruće sladovine - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: FOTO tutoriali DIY (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=15) +--- Thread: Hladnjak za brzo hlađenje vruće sladovine (/showthread.php?tid=270) |
RE: Hladnjak za brzo hlađenje vruće slajdovi ne - marat764 - 28.02.2013 ...vrlo jednostavno napravljeno...ima oko 9 do 10m bakrene cijevi...cijena 172 kune i ohlađena tura od 50l za nekih 10 - 12min...voda skladištena za pranje posuđa i pribora poslije kuhanja...tko nema love za CFC ovo je odlično riješenje..nije skupo, a ekonomično...definitivno preporuka svim početnicima!!! RE: Hladnjak za brzo hlađenje vruće slajdovi ne - pivska mušica - 28.02.2013 super izgleda samo nešto nisi dobro postavio sliku, ja sam je stavio na dropbox i postavio. nadam se da je to ok. pozdrav! RE: Hladnjak za brzo hlađenje vruće slajdovi ne - marat764 - 28.02.2013 ma zbrljo sam nesta.... prvi post i odma muško ... ...hvala na ispravku RE: Hladnjak za brzo hlađenje vruće slajdovi ne - Ludi Konj - 01.09.2013 Moze li ovo rukama da se napravi, nesto nemam nista okruglo oko cega bih omotao bakarnu cijev? RE: Hladnjak za brzo hlađenje vruće slajdovi ne - pivska mušica - 01.09.2013 teško da ćeš uspjeti, a ako rukama budeš motao može ti doći do preloma cijevi negdje. najbolje nađi nešto kao kalup. neko je motao oko taburea čini mi se. RE: Hladnjak za brzo hlađenje vruće slajdovi ne - Ludi Konj - 14.09.2013 U prirucnicima kazo da se stavi poklopac nakon ubacivanja hladnjaka u sladovinu. To je malo nemoguce, zar ne? RE: Hladnjak za brzo hlađenje vruće slajdovi ne - mentalist - 14.09.2013 možeš i ne moraš, tvoj izbor. preporučuju radi infekcije kada padne temp sladovine na odredjenu temp koja pogoduje razmnožavanju raznog smeća. ako baš hoćeš da poklopiš/zaštitiš sladovinu odradiš sa alufolijom bakarnu cijev možeš u početku motati oko boce za plin. poslije nadješ manji prečnik lonca da finiširaš hladionik na odgovarajuću širinu RE: Hladnjak za brzo hlađenje vruće slajdovi ne - pivska mušica - 14.09.2013 mozes i sterilnu gazu ili običnu gazu prebaciti preko svega. razlog je, kao što je mentalist rekao, samo da ne padaju mikroorganizmi iz zraka u sladovinu za vrijeme hlađenja. mada ja nikad to nisam uradio i nikada nisam imao problema. naravno, podrazumijeva se da brzo hladiš i da to ne stoji satima otvoreno.... RE: Hladnjak za brzo hlađenje vruće slajdovi ne - libor - 19.09.2013 E ovako , posto sam u fazi skupljanja opreme , u stvari dosao sam do hladnjaka , cisto da bacim neke cijene materijala koje mogu da posluze za DIY : rosfrajne cijevi fi 10 mm 1m=6 KM , mekane cijevi od bakra za klime bez izolacije fi 8mm 1m=4,17 KM , to je ono sto sam nasao u Prijedoru i Banja Luci ... Ispocetka sam isao na rosfraj ali zbog finansijskog metabolizma ipak idem na ove bakarne cijevi , a i lakse je to pomotati ... PS Vokel d.o.o. mekane bakarne cijevi fi 10mm 1m=3,9 KM RE: Hladnjak za brzo hlađenje vruće slajdovi ne - mange_tout! - 19.09.2013 ovo u vokel-u je odlična cijena. RE: Hladnjak za brzo hlađenje vruće slajdovi ne - Pivdzija - 19.09.2013 skoro pa džaba. u LUK-u je 4,9 ta ista bakarna cijev... RE: Hladnjak za brzo hlađenje vruće sladovine - edomali - 05.01.2021 Pozdrav ekipo,da malo oživimo staru temu... Jasno mi je ovo sa bakrenom/inox zavojnicom, mene zanima šta ulazi s druge strane u tu zavojnicu? Dali se druga strana stavi samo na slavinu sa vodom i onda se ta voda baca,ili ima neka bolja opcija?! Meni je ovo bezvezno trošenje vode. Ja planiram u budućnosti nabaviti neki stari frižider ili ledenicu,možda čak i vanjsku jedinicu od klime i umjesto isparivača staviti ovakvu zavojnicu. |