zizak?? - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Slad i ostale fermentabilne sirovine (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=11) +--- Thread: zizak?? (/showthread.php?tid=2928) Pages:
1
2
|
RE: zizak?? - zuzko - 10.10.2017 (09.10.2017, 07:59 )Stane Wrote: Ja do zadnjeg kuhanja nisam vidio ziska, ali zadnje kuhanje (wit) odem kod susjeda po pšenicu od prošle godine (koristio prije i bila super), nakon par minuta u kanti krenuli izlaziti iz kante u kordonima, čekao jedno sat vremena ali kordon isti, uzmem pšenicu od ove godine vidim da su se počeli cahuriti, ali skuham wit za festival u Srebreniku, pa sta bude (htio ga nazvati zizakwit?), da ne bude sve tako jednostavno i slad koji mi je odstajao dosta vremena, počeo napadati zizak.Stančec,da ti pravo kažem samo sam čuo za taj žižak ali kako izgleda nisam imao pojma.Onda su mi rekli da je u obliku crva ili kasnije leptirica.Šta je kod tebe izlazilo?Ovi moji su izgleda i veličine ,recimo, srednjeg mrava crne boje.Sada si me zadever'o jer sam ljetos prvi put kupio 0,10 kg pšeničnog slada za jedan belgijanac i tačno mi se u jednom momentu učinili da odatle izlaze. Na koncu ja sam optimistički zaključio da su svi izašli. RE: zizak?? - zlimfur - 10.10.2017 u mene je ovaj sa slike u prvom redu srednji. znaci, taj nema saMsi da poleti.. RE: zizak?? - Stane - 10.10.2017 Kod mene je bio prvi u prvom redu ili peti u drugom redu, dosta su slicni. Sutra ću uzet žita od komse pa uslikam i ove sto izlaze i ove ucahurene. RE: zizak?? - adisrebrenik - 11.10.2017 ima i u mene komsija zovu ga zizak pa da slikam ,za poredjenja poz RE: zizak?? - zlimfur - 11.10.2017 evo stane salje slike: zizak?? - zlimfur - 16.10.2017 Vako u mene izgleda.. Slad je vienna iz oldbridz kupljen krajem jula. Poslano sa mog HAMMER koristeći Tapatalk RE: zizak?? - pivska mušica - 17.10.2017 oldbridz je uvijek imao zizka. i ja sam imao taj problem. RE: zizak?? - zlimfur - 17.10.2017 ja koliko sam do sad (ne)primijetio, meni se taj zizak u pivu ne osjeti, tako da mi je svejedno. prije mljevenja, ostavim na sunce, zizak se razbjezi, i to je to. RE: zizak?? - pivska mušica - 17.10.2017 problem je sto prelazi sa slada na svaki novi slad. ostavi ona jaja svoja pa se ponovo razmozi. jako ga se tesko otarasiti. ako je u kuci slad onda predje u kuhinju zizak u sve zivo od brasna do makarona. RE: zizak?? - adisrebrenik - 17.10.2017 (17.10.2017, 12:37 )zlimfur Wrote: ja koliko sam do sad (ne)primijetio, meni se taj zizak u pivu ne osjeti, tako da mi je svejedno. prije mljevenja, ostavim na sunce, zizak se razbjezi, i to je to. gdje tačno ostavljaš na suncu ako mi kad šta zafali RE: zizak?? - zlimfur - 17.10.2017 hehe.. pred radnjom, za svaki slucaj.. RE: zizak?? - Stane - 17.10.2017 Ovo gdje sam ja imao ziska, je bilo od prilike kao u zlimfura (sirova pšenica od susjeda), u NG je tek počelo da se cahuri, zapakovano u vreću bez zaštitnog nailona). Otvorio i tri vreće baznog koje stoje više od godinu dana ali sa najlonom kao zaštita i niti u jednoj nema ni naznake ziska. Vjerojatno najviše zavisi od pakiranja i od toga kako je skladisteno kod dilera.. |