Proizvodnja domaćeg piva korak po korak - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Procesi (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=8) +--- Thread: Proizvodnja domaćeg piva korak po korak (/showthread.php?tid=30) |
RE: Proizvodnja domaćeg piva korak po korak - mange_tout! - 04.09.2013 (04.09.2013, 02:55 )pivkana Wrote: 3. korak - Hladjenje, na koje se sve nacine moze izvrsiti? na koji nacin svi vi to radite? trenutno nemam bas 10.000 din za ovo: kupiš bakrenu cijev i od nje napraviš chiller. ovaj ovdje od bakrene cijevi je 90 eura, a ti dobar chiller možeš napraviti za nekih 25 eura. RE: Proizvodnja domaćeg piva korak po korak - Pop - 04.09.2013 90 eura immersion!! - Samo glupi amerikanci kupuju takvo nešto...(izvinte amerkanci) Moj slijedeći veći projektić će biti counterflow chiller jer ujedno s njim mogu raditi whirpool. RE: Proizvodnja domaćeg piva korak po korak - zis - 04.09.2013 Ili se bacis u trazenje plate chiler-a na otpadima, prodaju ga po cijeni inox-a na kilogram. Svoj plocasti izmjenjivac toplote sam kupio po cijeni 2 KM po kilogramu, skoro duplo jeftinije nego bakrenu spiralu koju sam do sada koristio. RE: Proizvodnja domaćeg piva korak po korak - pivkana - 04.09.2013 (04.09.2013, 04:09 )pivska mušica Wrote: Pa napravi hladnjak sam. Jeftinije ce te izaci sigurno. Koliko je 10k dinara u eurima? kao sto je napisano, skoro 90 eura... Hvala na odgovorima! RE: Proizvodnja domaćeg piva korak po korak - pivska mušica - 04.09.2013 za te pare možeš napraviti sam svoj chiller i za ostatak napraviti hektolitar piva a chiller je jako jednostavno za napraviti, pa vidiš i sam, samo namotaš bakar u spiralu i dodaš gore dva šlaufa.... RE: Proizvodnja domaćeg piva korak po korak - SixtySix - 04.09.2013 (04.09.2013, 08:52 )pivkana Wrote:(04.09.2013, 04:09 )pivska mušica Wrote: Pa napravi hladnjak sam. Jeftinije ce te izaci sigurno. Koliko je 10k dinara u eurima? Pozdrav kolegi iz Srbije Vidi, ja trenutno pravim svoj Counter Flow Chiller sa inox unutrasnjom cevi umesto bakarne i brzim spojnicama i nece izaci ni blizu 10k RSD (90-ak evra). Ako se radi sa bakrenom cevi ispada jos daleko jeftinije. E sad jedno moje pocetnicko pitanje. Kada tacno i u kom koraku treba promesati sladovinu? Cini se kao jednostavno pitanje ali ne mogu da nadjem jedinstven odgovor. Negde nalazim da se treba promesati odmah kad se doda slad u vodu za ukomljavanje i onda da se mesa na svakih 15 minuta, negde da se promesa samo na pocetku i nakon pola sata a negde citam da se ne mesa uopste. Prilikom kuvanja sam procitao da treba da se promesa svaki put kad se dodaje hmelj. Molio bih pojasnjenje RE: Proizvodnja domaćeg piva korak po korak - illuminated - 05.09.2013 Moras na pocetku dobro izmijesati da ubijes eventualne grudve i da udje voda do svih zrna. Mijesanje hladi! Zato pripazi. Mijesati (ne previse) treba kad podizes temp ( steps, rests) da bude homogena temp. Dalje mijesati moras ako direktno grijes kominu grijacima neposredno inace ce da zagori na grijacu. Ako radis infuziju i temp je homogena mijesanje je suvisno ( ako nema grudvi suhog slada). RE: Proizvodnja domaćeg piva korak po korak - pivkana - 05.09.2013 Pozdrav brate! Buduci kolega, nadam se...jos sam u fazi ispitivanja, citanja...pravim vino za nekih desetak dana sa ekipom, ja prvi put, pa se onda bacamo na pivo...bice veselo ove jeseni, zime @pivska musica odlicno, sklopicemo nesto RE: Proizvodnja domaćeg piva korak po korak - SixtySix - 05.09.2013 (05.09.2013, 12:15 )illuminated Wrote: Moras na pocetku dobro izmijesati da ubijes eventualne grudve i da udje voda do svih zrna. Mijesanje hladi! Zato pripazi. Mijesati (ne previse) treba kad podizes temp ( steps, rests) da bude homogena temp. Dalje mijesati moras ako direktno grijes kominu grijacima neposredno inace ce da zagori na grijacu. Ako radis infuziju i temp je homogena mijesanje je suvisno ( ako nema grudvi suhog slada). Hvala puno na ovome. Posto sastavljam HERMS, mesanje ce onda biti potrebno samo na pocetku da ubijem grudve. Pretpostavljam i tokom kuvanja kad svaki put dodajem hmelj cisto da se dobro rasporedi. RE: Proizvodnja domaćeg piva korak po korak - AlkoholicarST - 27.06.2015 Jel ovaj tutorial vrijedi i za porter? I dali moram staviti kvasac u vodu ili ga mogu posprcati na kraju po pivu? RE: Proizvodnja domaćeg piva korak po korak - mange_tout! - 27.06.2015 (27.06.2015, 09:58 )AlkoholicarST Wrote: Jel ovaj tutorial vrijedi i za porter? da, vrijedi i za portere, kao i za sva piva koja se ukomljavaju jednostrukom infuzijom. moraš da znaš da su ono sve okvirne vrijednosti za količinu vode, temperature... tačne vrijednosti nam pivarski program izračuna. edit: što se tiče kvasca bilo bi dobro da ga rehidriraš. RE: Proizvodnja domaćeg piva korak po korak - AlkoholicarST - 11.08.2015 A koliko se vode stavlja ako imam mash tun od 30L i lonac od 30? |