![]() |
Flasiranje - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Oprema i sanitacija (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=14) +--- Thread: Flasiranje (/showthread.php?tid=59) |
RE: Flasiranje - zis - 22.11.2012 Ostavio sam ga vani na terasi, malo je hladno, dok ne sterilisem bottling bucket i cepove. Moram i flase staviti u izosan, to ce biti taman vremena. RE: Flasiranje - pivska mušica - 22.11.2012 pazi, trik je u tome da demižon mora nepomičan stajati par sati na mjestu s kojeg ćeš pretakati. sad kad ga ti s balkona budeš htio pomaknuti negdje podići ćeš talog sa dna. RE: Flasiranje - pivska mušica - 22.11.2012 mogao bi malo poslikati da vidimo kako to kod tebe izgleda ![]() dobro pazi da precizno odmjeriš koliko će ti ostati piva nakon skidanja s taloga. neki prosjek je gubitak od 2 litre ali može jako varirati. to je najčešća početnička greška - ljudi zaborave da u fermentoru ima manje piva nego što se vidi na oznakama, zbog toga što na talog otpada veliki dio zapremine. i ako tu krivo preračunaš, onda ćeš staviti više šećera u pivo nego što treba, pa rizikuješ da ti boce eksplodiraju. dobro se potrudi isto da što manje taloga povučeš iz fermentora u bottling bucket. RE: Flasiranje - zis - 22.11.2012 slike idu obavezno, samo dok sve pripremim. malo sam neorganizovan ali za prvi put dobro je. sjeti se kako je tebi islo "PRVO". Moram prvo pretociti u bot.buk. da vidim koliko imam piva. nikako da skontam koliko je na fermentaciji. kad vidis slike sve ce biti jasno zasto nisam mogao izracunati. RE: Flasiranje - zis - 22.11.2012 na koju temp. da ohladim secer prije dodavanja u pivo RE: Flasiranje - pivska mušica - 22.11.2012 otopinu šećera ohladi prvo desetak minuta na sobnoj temperaturi a onda izlij u bottling bucket i mućkaj malo da se još malo ohladi. nije strašno ako je malo toplija jer je jako velika količina piva koja se nalijeva na to i brzo ga ohladi.... RE: Flasiranje - zis - 22.11.2012 ![]() ![]() ovo su moji "cuveni" ![]() ![]() kolicina piva u botling b. 18 litara ![]() ![]() junior u akciji (mama je na poslu) ![]() ![]() ![]() Ovako izgleda malo sto je ostalo, cini mi se da sam malo i taloga povukao. Sve kritike dobro dosle posebno od "starih" pivara. Vec mi se usi crvene.. RE: Flasiranje - pivska mušica - 22.11.2012 dobri su fermentori malo ih je teško oprati, ali mogu proći. jedino im je mana količina piva koja u njih stane. sve pohvale za juniora ![]() ništa sad na sobnoj temperaturi drži ovako nekih 15 dana i onda možeš prvu otvoriti. nemoj prije, suzdrži se, malo imaš piva i šteta je da otvaraš prerano. ![]() RE: Flasiranje - zis - 22.11.2012 18 litara, to je pola recepta. imam jos slada za jednu turu koju sam mislio kuhati u subotu. Ali nemam kvasca, nije dosao cika postar (u mom slucaju kondukter). Kako da iskoristim ovaj kvasac ? RE: Flasiranje - djulba - 22.11.2012 Zis čestitke na flaširanju. kako da ti ja dostavim kvasac javi. imam Safale 05. RE: Flasiranje - zis - 22.11.2012 (22.11.2012, 08:25 )djulba Wrote: Zis čestitke na flaširanju. kako da ti ja dostavim kvasac javi. imam Safale 05. nazalost ide S-04. RE: Flasiranje - pivska mušica - 22.11.2012 ne valja mu za stouta us-05. zis može se oprati ovaj kvasac na kojem ti je ležalo prvo pivo. samo pretpostavljam da je sad već kasno za to. a nemaš ni opreme. treba ti jedna velika čista tegla od 3 l najbolje i par malih bočica od frutek soka. taj talog koji vidiš koji je ostao u fermentoru, otprilike 20% je kvasac a 80% je ostalo smeće (ostaci hmelja i proteina od slada) cilj je da ispereš što više kvasca i izdvojiš ga od tog "smeća" u veliku teglu nagrabiš taloga negdje do trećine. to preliješ dezinficiranom (prokuhanom pa ohlađenom) vodom i dobro promućkaš. ostaviš tako par sati da se istaloži u frižideru. kad se istaloži imat ćeš tri sloja - jedan sloj je živi kvasac, drugi sloj su mrtve stanice kvasca i treći sloj je smeće. živi kvasac je na vrhu taloga. sad moraš oprezno dekantirati iz velike tegle u male teglice i to na način da odliješ što više živog kvasca u male teglice, a ostatak dopuniš dezinficiranom vodom do vrha. za ovo sve si se trebao ranije pripremiti, ali eto možeš pokušati nešto improvizirati.... |