VolimPivo.ba
Prodaja - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: O FORUMU (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Forum: Generalne diskusije (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Thread: Prodaja (/showthread.php?tid=652)

Pages: 1 2

RE: Prodaja - Ludi Konj - 20.01.2014

Sto se tice taloga, to sam procitao kod Palmera, koliko se sjecam u rubrici Kako se pivo konzumira.

Sto se tice analize, podudio mi je neki prodavac domace i organske hrane da mu prodam dvije bacve koje sam poslednje skuvao, takodje je supruga nekog ambasadora pitala da kupi nekoliko boca itd, pa nesto kontam da je elementarno posteno da kupca uvjerim da konzumira zdravu hranu...

RE: Prodaja - Pivdzija - 20.01.2014

popij pred njima jednu-dvije i uvjerio si ih Big Grin

RE: Prodaja - pivska mušica - 20.01.2014

(20.01.2014, 10:40 )illuminated Wrote: Dao ja drugu jednom pivo i on se usro da izvinete. I citam knjigu jednu...pise da previse magnezijuma moze da djeluje laxativno!

Radjeni su experimenti: mash in sa destilovanom vodom, i vec je ti detektovano oko 70ppm.

Mg u totalu ne bi trebao prelaziti 150 ?

Misljenja?

To pivo koje sam dao drugu je od sarajevske vode gdje je ph spusten sa limunskom kiselinom ( kölsch) bez ostalih dodataka

od magnezija nije mogao imati takve probleme. pa jesi ti imao? ja ipak mislim da je on nešto pojeo Big Grin

za usporedbu - donat Mg voda ima preko 1000 mg/l magnezija (!) i preporučuje se da se pije 1l dnevno za laksativni efekat....

znači jako teško da u samom pivu možeš imati čak i blizu tom broju....

RE: Prodaja - gajba - 21.01.2014

I ja nesto sumnjam da je zbog Mg, jer ga je veoma tesko unijeti previse.
Sto se tice prodaje, uvijek mozes naci kupca (odnesi nekoliko flasa na sportski teren pa ces vidjeti ponude Smile), ali pravo pitanje je da li se isplati ista prodavati bez nekog automatizovanog sistema ili sistema veceg kapaciteta i plus sto bi ako prodajes pravio pretpostavljam 2 ili 3 ista piva koja bi prodavao, pretpostavljam da ce rijetko ko kupovati eksperimentalne batcheve. Sto ti ostavlja malo vremena da ti eksperimentises sa novim pivama. Naravno, ako se ovim bavis kao hobijem pored ostalih stvari.

RE: Prodaja - Ludi Konj - 06.02.2014

Ja ispunih svoju zelju i poslah svoj Pale Ale na analizu.

Nalazi su mu pos svim stavkama vrhunski.

Medjutim, ne bih mogao da dobijem sertifikat jer se, kako vele, na dnu boce nalazi talog koji moze da bude uzrok pojave plijesni.

Drugari pivari, sta mislite o tome?

Zar ne pise u svim knjigama o domacem pivu koje smo procitali da je taj talog faktor stalnog vrenja, dugotrajnosti i unapredjenja ukusa kroz protok vremena?

Re: RE: Prodaja - danny_boy - 06.02.2014

(06.02.2014, 08:36 )Ludi Konj Wrote: Ja ispunih svoju zelju i poslah svoj Pale Ale na analizu.

Nalazi su mu pos svim stavkama vrhunski.

Medjutim, ne bih mogao da dobijem sertifikat jer se, kako vele, na dnu boce nalazi talog koji moze da bude uzrok pojave plijesni.

Drugari pivari, sta mislite o tome?

Zar ne pise u svim knjigama o domacem pivu koje smo procitali da je taj talog faktor stalnog vrenja, dugotrajnosti i unapredjenja ukusa kroz protok vremena?

Zar ne pise u svim knjigama da je domace pivo potpuno sigurno i da ako nema vidljive infekcije da je 100% ispravno Big Grin Šala naravno...

Kad si vec to napravio onda je super da je i dokazana ispravnost piva.

Koja je cijena testiranja?

Znam da sva komercijalna piva koja se karboniziraju u bocama imaju talog. Ta piva sigurno prolaze sve analize i malo je cudno da tako tvrde na tom institutu...

RE: Prodaja - pivska mušica - 06.02.2014

ja bih volio, ako nije tajna, da podijeliš s nama taj izvještaj. posebno me zanima koji ti je pH gotovog piva. to za talog nije istina. sve regulative evropske unije prepoznaju takozvano 'živo pivo' i talog je sasvim prihvatljiv. postoji samo šansa da se u jakim pivima koja se dugo odležavaju (+ 1 godina) desi autoliza kvasca u samoj boci, odnosno da pojedine ćelije odumru, pa da ih ove preostale žive pojedu, odnosno metaboliziraju unutar flaše, što može stvoriti loš miris i okus.

jedina stvar u kojoj većina home brewera griješi je da flašira pivo sa jako puno kvasca u soluciji, pa imamo jako puno taloga. 0,5 - 1 milimetar taloga je sasvim ok na dnu boce. sve preko toga je previše pa se i efekti eventualne autolize u tim slucajevima naglašavaju.

inače, za priming u boci treba jako, jako malo kvasca. evo ja sam sad uzeo Fermentis F-2 kvasac koji je namijenjen isključivo za flaširanje - prerađuje samo jednostavne šećere, a izbjegava maltotriozu. takođe ima tu osobinu da se jako dobro lijepi za dno boce i jako brzo odfermentira. maltotrioza je dio nefermentabilnih šećera koje često obični kvasac u naletu pojede kad mu se da saharoza ili neki drugi jednostavni šećer. zato se nekad isto pivo refermentirano u boci može činiti malo 'tanje' u odnosu na ono iz kega. ima tu uticaja i CO2 i točenje, ali i ovo što sam spomenuo.

a ovo spominjem zato jer je samo 2-7 grama ovog kvasca (suhog) dovoljno na 100(!) litara prethodno filtriranog piva iz kojeg je izbačen sav kvasac od fermentacije, da bi se boce uspješno karbonizirale i da bi taloga bilo taman, ni previše, ni premalo.

hocu reci - dobar i dug cold crash je jako bitan da se vecina kvasca iz solucije istaloži na dno. čak i u onom pivu koje se čini potpuno bistro kod pretakanja ima čak i previše ćelija za refermentaciju što često može stvoriti previše taloga.

uostalom i sierra nevada pivara radi bottle priming. ako mogu oni sto i mi ne bi mogli Smile

sve ovo u vezi taloga i kvasca je objašnjeno u knjizi Yeast od Chrisa White-a i Jamila Zainasheffa na stranici 115 Smile

RE: Prodaja - Ludi Konj - 07.02.2014

Nisam platio, nego preko pozanstva, pa je dokument nezvanican. A mislim da je cijena oko 200 eura.

Evo podataka:

ph vrijednost: 4.43-4,5, max dozvoljena je 5.0.
reakcija na prisustvo skroba - negativna
reakcija na prisustvo dodatih boja - negativna
sadrzaj SO2: < 10, max dozvoljeno 20.

A onda dolje pise:

Zbog neadekvatne mikrofiltracije stajanjem dolazi do izdvajanja taloga te rok upotrebe ne bi trebalo da bude veci od 5 dana.
Mogucnost razvoja plesni i mikrotoksina je povoljna u takvoj sredini, trositi u sto kracem roku.

To je nalaz. Inace se talog u bocama skoro i ne vidi tako je mnogo manje od 0,5 mm.

RE: Prodaja - pivska mušica - 09.02.2014

tek sad vidjeh ovaj post. uglavnom, u principu, ja sam očekivao puno više podataka iz ove analize. sve ovo što su ti oni napisali si mogao i sam izmjeriti, osim SO2, ali prag mirisa i okusa SO2 je tako nizak, da ga i bez mjernih instrumenata mozes osjetiti svojim instrumentom - nosom Smile

realno, analiza piva bi trebala sadržavati: alkohol, ekstrakt, pepeo, gorčinu kalcijum, CO2, Cl, analizu boje, bakar, diacetil (!), DMS (!), proteine, rezidualne šećere, natrij, sulfate, viskoznost i turbidnost (mutnoću) i još nekoliko stvari.....

to što se tiče taloga mi je stvarno čudno da su napisali, jer koja plijesan može da se razvije na u ambijentu koji ima pH od 3,5-4,5? koji su to mikrotoskini, stvarno bih volio znati. nisam ciničan, nego bih stvarno volio znati, jer do sad nisam pročitao ništa u vezi toga. možda i ja griješim??