Fermentirani chili sos - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: GASTRONOMIJA (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=22) +--- Forum: Kulinarstvo (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=23) +--- Thread: Fermentirani chili sos (/showthread.php?tid=1306) |
RE: Fermentirani chili sos - Pivdzija - 10.08.2017 uz šta preporučate tuzbasco? imam jednu bočicu, ali nikako da joj nađem primjenu RE: Fermentirani chili sos - lakosta88 - 10.08.2017 Uuu jesu ovo oni sto su imali promociju na festivalu u ag-u? Dva puta sam te noci naletio na nesto preljuto. Po sat vremena nisam mogao doci sebi. Gori hala! RE: Fermentirani chili sos - zlimfur - 11.08.2017 jeste.. to je ljutko.. onaj skorpion je bukvalno dero guzove.. meni se onaj ljuti senf mnogo svidio, ali u nekim razumnim kolicinama.. RE: Fermentirani chili sos - bosniamaj - 11.08.2017 Njihov ljuti senf mi je otkriće, mi smo ga odmah naručili sebi i nekim prijeteljima. Uz roštilj je odličan. Više ne kupujem senf u trgovini A bio je onaj Šejtan sos na festivalu, on baš dere RE: Fermentirani chili sos - raix - 15.08.2017 (07.08.2017, 09:02 )adisrebrenik Wrote:(07.08.2017, 12:28 )danny_boy Wrote: [quote='dalidj' pid='25299' dateline='1440423195'] zasto mislis da bi pokvarilo? u njemu ima raznih MO koji su zakiselili to vino. zasto ne bi mogli da malo sazvacu i papriku. Fermentirani chili sos - danny_boy - 17.08.2017 Nasao sam danas ove ljute paprike. Nisu bas najsvjezije ali posluzice za sos. Cijena 4KM/1kg. RE: Fermentirani chili sos - adisrebrenik - 18.08.2017 (17.08.2017, 05:51 )danny_boy Wrote: Nasao sam danas ove ljute paprike. Nisu bas najsvjezije ali posluzice za sos. Cijena 4KM/1kg. kolko si kupio, ne pocinji bez 5 kg poz i dobre su ove paprike, imaju mesa nije samo sjemenka, i taman ljute. RE: Fermentirani chili sos - danny_boy - 18.08.2017 (18.08.2017, 06:51 )adisrebrenik Wrote:Kupio samo 1kg za testiranja.(17.08.2017, 05:51 )danny_boy Wrote: Nasao sam danas ove ljute paprike. Nisu bas najsvjezije ali posluzice za sos. Cijena 4KM/1kg. Dodao uz njih jos 6 kom ljutih fireflame chili paprika, a vec danas krenula fermentacija. RE: Fermentirani chili sos - Vuk - 18.08.2017 Jesi stavljao rasol ili neko sirće? RE: Fermentirani chili sos - danny_boy - 19.08.2017 (18.08.2017, 11:23 )Vuk Wrote: Jesi stavljao rasol ili neko sirće?Poslusao sam savjete sa drugih foruma i nisam nista dodavao. Recept je jednostavan. 1 kg Paprika Oko 1L Vode 2 do 3% soli na kolicinu vode. Fazon je u tome sto se pokazalo da 2% kolicina soli stvara sredinu koja je pogodna samo za Lacto fermentaciju a sprjecava razvoj patogenih bakterija. Ja sam paprike izblendao, ali i ne mora se blendati. Kada se zavrsi fermentacija tada se procijedi i dodaje sirce ili sok od limuna da se snizi pH ispod 4.5. Vidicemo kako ce to ispasti i da li treba sta mijenjati u postupku. RE: Fermentirani chili sos - Vuk - 30.08.2017 Odradio sam sve po receptu. Moj dodatak na recept je bio to što sam po ugledu na Mušicine eksperimente, na vrenjaču natakao balon, da vidim da li će se i koliko naduvati. Nisam obraćao pažnju na jednu stvar. Fermentisao sam u maloj tegli. Kad sam poslije dva-tri dana sišao u podrum tegle nije bil tamo gdje sam je ostavio, nego sam je ugledao par metara dalje, razbijenu. Mislio sam da vam postavim kviz da pogodite šta je bilo, ali evo odmah rješenja. Premotao sam kameru i vidio šta se desilo. Balon se duvao i duvao i u jednom momentu se naduvao dovoljno da podigne teglicu. Tegla se malo lelujala a onda je krenula da lebdi po podrumu. Plesali su njih dvoje tako po podrumu neko vrijeme. Balon i tegla. Vidjelo se da uživaju. Na kraju se balon zalijepio uz plafon, a tegla je mirno lebdjela ispod njega i vrenjače. Stojali su tu neko vrijeme, balon i tegla. I vrenjača između. A onda je u vrenjači nastao poslednji bloć-bloć, balon je načinio poslednji trzaj i spektakularno eksplodirao. Tako je moj čili sos završio na podu podruma. Kolege pivari - kulinari, stavljam prigovor što me niko nije upozorio na moguće posledice ove simbioze papričica, tegle, vrenjače i balona. RE: Fermentirani chili sos - zlimfur - 30.08.2017 turaj video, sta cekas.. |