VolimPivo.ba
PaleAle Pivarski Dnevnik - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Početnici - pitanja i odgovori (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Thread: PaleAle Pivarski Dnevnik (/showthread.php?tid=2665)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8

RE: PaleAle Pivarski Dnevnik - PaleAle - 11.01.2017

(11.01.2017, 08:00 )mange_tout! Wrote: Ostavi ti još tu pivu mjesec dva, biće još bolja.

Puno tražiš od mene. Morat ću kuhati turu svaka tri dana da izdržim. Big Grin

RE: PaleAle Pivarski Dnevnik - mange_tout! - 11.01.2017

(11.01.2017, 08:03 )PaleAle Wrote:
(11.01.2017, 08:00 )mange_tout! Wrote: Ostavi ti još tu pivu mjesec dva, biće još bolja.

Puno tražiš od mene. Morat ću kuhati turu svaka tri dana da izdržim. Big Grin

Hehehehe tako to dođe. Pokušaj ostaviti makar par boca, neka stoje sa strane Big Grin

RE: PaleAle Pivarski Dnevnik - PaleAle - 12.01.2017

[Image: 123y1a9.jpg]

Ovo je ista piva samo iz druge flaše. Kao eksperiment sam koristio nekoliko 0.33 od sarajevske sa twist off čepovima tijekom flaširanja. Zatvorio sam ih sa krunskim čepovima i dobro su se karbonizirale. Šta misle ostali članovi o ovome? Ako krunski ipak mogu ići na twist off flaše bila bi to odlična vijest. Koristio sam stolnu čepilicu.

RE: PaleAle Pivarski Dnevnik - PaleAle - 04.08.2017

Izmjerio sam FG 1.010 u fermentoru pa stavio pivu na cold crash 5C dva dana. Ali pri flaširanju izmjerim SG 1.014 i ništa mi nije jasno već par dana.
Tek sam sad skontao da je to jer sam mjerio nakon dodavanja šećera. banana

Prvi put sam koristio irsku mahovinu i cold crash i ubjedljivo mi je najbistrija piva koju sam pravio.
[Image: 346vpdg.jpg]

RE: PaleAle Pivarski Dnevnik - mange_tout! - 04.08.2017

slijedeći put ostavi još koji dan na cold crashu, imat ćeš bolje rezultate

RE: PaleAle Pivarski Dnevnik - Stane - 04.08.2017

(04.08.2017, 04:13 )mange_tout! Wrote: slijedeći put ostavi jioš koji dan na cold crashu, imat ćeš bolje rezultate
Što se tiče bistrine, bolje je da je mutno al da valja nego bistro a da nevalja a najbolje je da je bistro a da valjaTongue

RE: PaleAle Pivarski Dnevnik - mange_tout! - 04.08.2017

(04.08.2017, 08:50 )Stane Wrote:
(04.08.2017, 04:13 )mange_tout! Wrote: slijedeći put ostavi jioš koji dan na cold crashu, imat ćeš bolje rezultate
Što se tiče bistrine, bolje je da je mutno al da valja nego bistro a da nevalja a najbolje je da je bistro a da valjaTongue

E onda mjeru nađeš, npr 4-5 dana Big Grin 2 dana je malo, bar mi se tako čini

RE: PaleAle Pivarski Dnevnik - zlimfur - 04.08.2017

ja sam silom prilika upravo flasiro turu koja je 10ak dana bila na cold crash-u..

jos sam koristio danstar nothingam kvasac, koji se inace bolje slijeze od "petice", tako da se je maksimalno izbistrilo.. Wink

RE: PaleAle Pivarski Dnevnik - PaleAle - 05.08.2017

Nisam ovaj put stigao ali ubuduće ću je držati duže. Big Grin

I medovina čeka pretakanje.
[Image: 71kc2.jpg]

RE: PaleAle Pivarski Dnevnik - PaleAle - 15.08.2017

Piva je ispunila sva očekivanja po pitanju ukusa i arome samo šteta što se pola pive po meni prosulo. Big Grin 50% boca negazirano, 50% pregazirano od 4 što sam otvorio. Prvi put mi se ovo desilo. Količina šećera je bila precizno stavljena po kalkulatoru a piva je presipana na otopljeni šećer u bottling bucket.
Kontam možda otvoriti sve boce, pustiti da ishlapi co2 i ponovo flaširati. Hoću li izgubiti puno arome ako ovo uradim?

RE: PaleAle Pivarski Dnevnik - PaleAle - 16.08.2017

Izgleda da sam dobro prošao što nije bilo eksplozija. Malo sam odčepio jednu od "bombi" da lagano izađe co2. Trebalo joj je jedno 2 sata prije nego što sam je mogao natočiti. Toliko je bila slatka da je nisam mogao ni popiti. Nakon toga sam sve boce otvorio i od ukupno 60 samo su 4 bile ovakve. Sve ostale su nedovoljno gazirane.

Planiram uskoro svoj prvi hefeweizen i koristit ću enhanced double decoction od braukeisera. Starta se na acid restu i odvoji jedna velika dekokcija 50-60%
Vraća se u dva koraka. Prvi diže temperaturu na protein rest, drži se 15 minuta. Ostatak dekokcije diže temperaturu za sacch rest. (oko 67C) Druga dekokcija je za mash-out. Za ovu prvu veliku dekokciju preporučuje da se uradi protein i sacch rest prije kuhanja.

RE: PaleAle Pivarski Dnevnik - pivska mušica - 16.08.2017

mozes li opisati kako si napravio otopinu secera koju si pomijesao sa pivom? na koji nacin si to pomijesao sa pivom? koliko vremena je proslo od flasiranja? da li je pivo bilo dobro ohladjeno prije otvaranja te problematicne flase?