![]() |
|
Kako napraviti chiller? - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Oprema i sanitacija (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=14) +--- Thread: Kako napraviti chiller? (/showthread.php?tid=397) |
RE: Kako napraviti chiller? - Vuk - 04.02.2014 (04.02.2014, 09:45 )civi Wrote:(03.02.2014, 11:04 )Uzvrnd Wrote: I ja ovih dana kombinujem da napravim hladnjak jer sam dosad hladio bez njega ( stavljao kuvano pivo u velike posuda sa hladnom vodom, ali je to baš zamorno). I meni su predložili u prodavnici taj materijal, zove se alupex. U deklaraciji piše da može do 90°C. Pitao sam šta se dešava na višim temperaturama, njima to ne treba pa nisu ni sigurni šta bi se desilo, ali pretpostavljaju da bi prvo došlo do pucanja na spojevima. I ja sam samo dao informacije, nisam planirao da ih koristim jer sam veoma slične informacije dobio od prodavca. U svakom slučaju, hvala na savjetima .
RE: Kako napraviti chiller? - Beerokrata - 01.12.2015 Kolika dužina i koji promjer bakarne cijevi je potreban za lonac od nekih 55 l. RE: Kako napraviti chiller? - rafter - 01.12.2015 Moj ti je savjet CFC, drama koliko je dobar, investicija je malo veca a zadovoljstvo ogromno! Imas na forumu sta i kako a imas i na youtube uglavnom trazi "counter flow chiller" RE: Kako napraviti chiller? - Beerokrata - 01.12.2015 Hah, vidio sam sve, ali sam mislio da je za početak jednostavnije krenuti sa Immersion chilerom obzirom da mi je i oprema početnička ... bez pumpi, senzora, kontrolnih tabli
RE: Kako napraviti chiller? - rafter - 02.12.2015 Nema veze, samo je bitno da imaš slavinu na loncu za kuvanje, ako nemaš onda samo imersion. pumpa ti ne treba za cfc, dovoljan je slobodan pad da bi radilo. RE: Kako napraviti chiller? - Brekulja - 02.12.2015 Kupujete li bakrene cijevi u spirali ili ravne pa ih sami oblikujete dokle je to moguće sto se tice promjera cijevi ? RE: Kako napraviti chiller? - Brko - 02.12.2015 (02.12.2015, 11:46 )Brekulja Wrote: Kupujete li bakrene cijevi u spirali ili ravne pa ih sami oblikujete dokle je to moguće sto se tice promjera cijevi ? spirala svakako... one ravne su kratke i ne mogu se savijati kako treba... za cfc predlazem one za centralno grijanje a za imerson one druge sa debljom stjenkom takodjer u spirali... u sarajevu ih mozes naci u LUK-u i to cini mi se 5 km za ove od centralnog po metru a ove druge cini mi se 7.9KM RE: Kako napraviti chiller? - pivska mušica - 02.12.2015 u cijev ti je najbolje nasuti sitni kvarcni pijesak i omotati je oko nekog kega ili taburea ili slicnog valjkastog predmeta. malo ces imati problema da izbacis pijesak, pazi na to da je potpuno suh i da u samoj cijevi nema vlage, ali isplati se jer ces izbjeci prelamanje cijevi. mozes kupiti vec namotanu pa onda samo smanjiti promjer namotaja. za 45 litara piva po mom misljenju minimum minimuma je 12m, a optimalno 14-16m. RE: Kako napraviti chiller? - Beerokrata - 02.12.2015 (02.12.2015, 11:05 )rafter Wrote: Nema veze, samo je bitno da imaš slavinu na loncu za kuvanje, ako nemaš onda samo imersion.Ima slavina... Danas počinje operacija CFC po Zuzkovoj specifikaciji. |