Yeast starter - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Kvasac i fermentacija (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=9) +--- Thread: Yeast starter (/showthread.php?tid=153) |
RE: Yeast starter - locky - 28.02.2014 Predpostavljam da je Volume u softveru zapravo kolicina sladovine u fermentoru. Ako je tako i ako na primer stavim 23 litara dobijem da je potrebno dodati 141ml kvasca. Da li je to ok? (28.02.2014, 12:37 )raix Wrote: Po tom opisu rekao bih da si dobio cist kvasac. Izracunaj u mr.malty koliko ml treba da dodas u sladovinu i ne bi trebalo da bude problema. RE: Yeast starter - raix - 28.02.2014 Da, samo u opcijama namestis volume u litrima. Uneses datum kada si ispirao kvasac, i onaj "yeast thicknes" cini mi se, stavis blize vecem broju. Posto ti je tegla dugo stajala u frizideru, pa je kvasac samo na dnu. To bi trebalo da je to. Sent from my SGH-T999 using Tapatalk RE: Yeast starter - locky - 28.02.2014 Veliko hvala. Ostaje da se proba... (28.02.2014, 11:03 )raix Wrote: Da, samo u opcijama namestis volume u litrima. RE: Yeast starter - raix - 28.02.2014 Javi rezultate. Sent from my SGH-T999 using Tapatalk RE: Yeast starter - locky - 02.03.2014 Proradio (28.02.2014, 01:54 )raix Wrote: Javi rezultate. RE: Yeast starter - ale ale - 04.09.2014 Na youtube tutorijalima kazu da je za 19L sarzu dovoljan starter sa 0,5L vode (i nekih 50-tak grama ekstrakta). Istresao bih cijelu bocicu WLP-a. Da li je ovo dovoljno, posto bi mi manja kolicina bolje odgovarala da se vrti na stir plate-u? Mr. Malty kaze 1l... Na forumima opet kazu da sve ispod 1,2l na 19l je premalo (treba nekih ca. 190 bln. stanica) ? Ima li neko iskustva sa ovim? Ja imam onu erlenmajericu od 1 L, pa bi mi bas odgovaralo da moze manji starter (ca. 06-07l)... [split] Starter - Goggy - 08.10.2014 Treći put radim starter. Prvi put sa ispranim kvascem wlp300. Radim mini mash sa 200 g samljevenog pilsnera u 1.2 l vode. Dosad nikad nije bilo neke reakcije, dole se istaloži, malo promješam (ne promućkam) i koristim nakon nekih 24- 30 sati. Oba piva dosad bila ok. Jučer sam radio sa ovim ispranim, danas krenuo da kipi iz boce, kao da fermentira!? Jesam ga trebao staviti u frižider, ili možda kako je ispran pa ima više stanica pa burnije reaguje nego original? Jel mu moglo šta biti, sutra kontam kuhat? RE: Starter - Amstelovich - 08.10.2014 (08.10.2014, 09:22 )mange_tout! Wrote: samo kažem da je veći rizik sa česmom, ništa više. ne mora uopšte ništa da se desi, ali ja nabavljam fermentore bez česme. neću da se prepadaš, normalno funkcioniše i sa česmom, kao što aco kaže Ma nisam se prepao al to sto ti kazes ima logike..Manje zaj... sa ciscenjem i dezinficiranjem..Inace napravio sam gaf,jbg pocetnicki..Nisam citao da je onaj oxi samo za ciscenje,ja mislio i za dezinfekciju...spricao sam ko lud sa njim,al nista nije dezinficirano..ocigledno..sad,ili je u fermentatoru sirutka,ili vopi... RE: Starter - mange_tout! - 08.10.2014 (08.10.2014, 04:52 )Goggy Wrote: Treći put radim starter. Prvi put sa ispranim kvascem wlp300. Radim mini mash sa 200 g samljevenog pilsnera u 1.2 l vode. upravo iščitajem ovu tematiku. neki govore da se napravi novi starter, a neki da se postojeći stavi u frižider da se istaloži pa na njega nanovo uspe wort. ne znam, nisam imao ovakvu situaciju. da se meni desilo, odgodio bih kuhanje i napravio novi starter. da li neko drugi ima bolji prijedlog? da li se nekome ovo dešavalo? Re: Starter - Goggy - 08.10.2014 A šta će se desiti ako ovo stavim u wort? RE: Starter - mange_tout! - 08.10.2014 (08.10.2014, 08:29 )Amstelovich Wrote:(08.10.2014, 09:22 )mange_tout! Wrote: samo kažem da je veći rizik sa česmom, ništa više. ne mora uopšte ništa da se desi, ali ja nabavljam fermentore bez česme. neću da se prepadaš, normalno funkcioniše i sa česmom, kao što aco kaže možda ćeš imati početničke sreće pa pivu neće biti ništa RE: Starter - Goggy - 08.10.2014 A šta je tehnički/ teoretski moguće? Očito je krenulo množenje stanica. Sad mu dajem ogroman prostor da nastavi sa fermentacijom? |