PaleAle Pivarski Dnevnik - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Početnici - pitanja i odgovori (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=7) +--- Thread: PaleAle Pivarski Dnevnik (/showthread.php?tid=2665) |
RE: PaleAle Pivarski Dnevnik - PaleAle - 16.08.2017 Stavim 2,3 decilitra vode da kuha i dodam šećer. Miješam dok ne provrije i dodam sve u bure za flaširanje. Bure je otprilike 23l sa pipom. Piva je u ovom slučaju bila na cold crashu 5C i takvu sam je odmah presipao iz fermentora u bure. Nakon presipanja nisam miješao. Kad sam otvorio prvu flašu bilo je 10 dana od flaširanja, a drugi put je bilo 15 dana. Piva je prije otvaranja bila oko pola sata u frižideru. RE: PaleAle Pivarski Dnevnik - lakosta88 - 16.08.2017 Moje misljenje da se to nije dobro pomjesalo. Desilo mi se jednom. Mislim da velika razlika u temperaturi isto moze ubrzano da ugusti secer i da se ne umjesa dobro. Ja od tada obavezno promjesam RE: PaleAle Pivarski Dnevnik - danny_boy - 16.08.2017 (16.08.2017, 05:20 )PaleAle Wrote: Stavim 2,3 decilitra vode da kuha i dodam šećer. Miješam dok ne provrije i dodam sve u bure za flaširanje.Svakako trebas promijesati sve prije flasiranja. Tebi se desilo da se secer nije ravnomjerno rasporedio. Ja imam inoxnu lopaticu (lopatica za vadjenje kolaca i sl..). s kojom pivo nakon sto pretocim i ubacim secer nekoliko puta kruzno promijesam u posudi za flasiranje. Naravno, nju prethodno operem pa ubacim u kljucalu vodu i na kraju potopim u starsan. Sa ovim postupkom gaziranost svake boce je ista ko jaje jajetu. RE: PaleAle Pivarski Dnevnik - spajder76 - 16.08.2017 (16.08.2017, 06:15 )danny_boy Wrote:ja vec godinu vagam po 3.5gr secera...lijevak....i u svaku flasu od 0.5l naspem.U onu od 0.33l naravno 2.3gr i nema problema.Ako profulas u gram nije bas toliko bitno(16.08.2017, 05:20 )PaleAle Wrote: Stavim 2,3 decilitra vode da kuha i dodam šećer. Miješam dok ne provrije i dodam sve u bure za flaširanje.Svakako trebas promijesati sve prije flasiranja. Tebi se desilo da se secer nije ravnomjerno rasporedio. Ja imam inoxnu lopaticu (lopatica za vadjenje kolaca i sl..). s kojom pivo nakon sto pretocim i ubacim secer nekoliko puta kruzno promijesam u posudi za flasiranje. Naravno, nju prethodno operem pa ubacim u kljucalu vodu i na kraju potopim u starsan. Sa ovim postupkom gaziranost svake boce je ista ko jaje jajetu. RE: PaleAle Pivarski Dnevnik - danny_boy - 16.08.2017 (16.08.2017, 06:21 )spajder76 Wrote:Ma moze i to, ali je dosta sporije. Radio sam jednom tako i odustao.(16.08.2017, 06:15 )danny_boy Wrote:ja vec godinu vagam po 3.5gr secera...lijevak....i u svaku flasu od 0.5l naspem.U onu od 0.33l naravno 2.3gr i nema problema.Ako profulas u gram nije bas toliko bitno(16.08.2017, 05:20 )PaleAle Wrote: Stavim 2,3 decilitra vode da kuha i dodam šećer. Miješam dok ne provrije i dodam sve u bure za flaširanje.Svakako trebas promijesati sve prije flasiranja. Tebi se desilo da se secer nije ravnomjerno rasporedio. Ja imam inoxnu lopaticu (lopatica za vadjenje kolaca i sl..). s kojom pivo nakon sto pretocim i ubacim secer nekoliko puta kruzno promijesam u posudi za flasiranje. Naravno, nju prethodno operem pa ubacim u kljucalu vodu i na kraju potopim u starsan. Sa ovim postupkom gaziranost svake boce je ista ko jaje jajetu. RE: PaleAle Pivarski Dnevnik - spajder76 - 16.08.2017 (16.08.2017, 06:22 )danny_boy Wrote:Ma moze i to, ali je dosta sporije. Radio sam jednom tako i odustao.(16.08.2017, 06:21 )spajder76 Wrote:ja vec godinu vagam po 3.5gr secera...lijevak....i u svaku flasu od 0.5l naspem.U onu od 0.33l naravno 2.3gr i nema problema.Ako profulas u gram nije bas toliko bitno(16.08.2017, 06:15 )danny_boy Wrote: [quote='PaleAle' pid='38915' dateline='1502900458']Svakako trebas promijesati sve prije flasiranja. Tebi se desilo da se secer nije ravnomjerno rasporedio. Ja imam inoxnu lopaticu (lopatica za vadjenje kolaca i sl..). s kojom pivo nakon sto pretocim i ubacim secer nekoliko puta kruzno promijesam u posudi za flasiranje. Naravno, nju prethodno operem pa ubacim u kljucalu vodu i na kraju potopim u starsan. Sa ovim postupkom gaziranost svake boce je ista ko jaje jajetu. [/qu To ko nema kad.Uvjezba se pa nema popravke sa nasipanjem RE: PaleAle Pivarski Dnevnik - PaleAle - 16.08.2017 Upravu ste oko miješanja. Prvi put cold crash pa se zeznuo. Ne znam da li da to sve prospem u bure pa opet flaširam ili da doziram bocu po bocu sa šećerom. Možda po 1 do 1,5 gram. RE: PaleAle Pivarski Dnevnik - spajder76 - 16.08.2017 (16.08.2017, 06:36 )PaleAle Wrote: Upravu ste oko miješanja. Prvi put cold crash pa se zeznuo. Ne znam da li da to sve prospem u bure pa opet flaširam ili da doziram bocu po bocu sa šećerom. Možda po 1 do 1,5 gram. ma kakvi....samo dobro ohladi da ti ne bi one pregazirane iskipile a ako i nisu gazirane moci ce se popiti. RE: PaleAle Pivarski Dnevnik - Stane - 16.08.2017 Ne diraj, kako je tako je. U buduće lagano miješanje, kad promiješaš ( ja radim tako da sa dezinficiranom inox kuhačom samo lagano podižem od dna prema gore) ali može i lagano miješanje, nakon miješanja poslušam child in time, pa nakon toga flaširanje i što danny_boy kaže, sve ko jaje jajetu RE: PaleAle Pivarski Dnevnik - pivska mušica - 17.08.2017 mijesanje je ok i ja mijesam ali jako oprezno i bez buckanja. zavrtim par puta pivo kad je pretoceno na secer cca 1/3 ukupne kolicine i ono kruzi po fermentoru za vrijeme dok se ostatak pretace. nikad nikakvih problema nisam imao. nista neces postici ako sve vratis u bottling bucket. najbolje ti je te pregazirane dooobro ohladiti pred granicu smrzavanja i onda istociti 2l u veliki bokal i pustiti nekih pola sata - sat da malo izadje CO2 pa onda iz bokala tociti u case. RE: PaleAle Pivarski Dnevnik - Pivdzija - 17.08.2017 (16.08.2017, 08:13 )Stane Wrote: Ne diraj, kako je tako je. mjera za miješanje šećera sa sladovinom RE: PaleAle Pivarski Dnevnik - bosniamaj - 18.08.2017 Imao sam i ja sličnu situaciju jednom, kad sam Porter pravio, nekad na samom početku. Ja sam napravio grešku što sam pripremio otopinu, pa tek onda dezinficirao bottling bucket, crijeva i ostalo, tako da mi se otopina malo ohladila u međuvremenu i zgusnula. Posljedica je bila neravnomjerno raspoređen šećer u flašama, tako da sam imao neke jako slabo gazirane, a neke previše. Srećom, nije bilo puno problema ni eksplozija, većina flaša je bila ok Od tad, otopinu pripremim kad sam gotov sa dezinfekcijom, tako da je odmah dodam u bottling bucket. Prilikom pretakanja, u 2-3 navrata pomalo, dezinficiranom lopaticom (imam onu plastičnu, sa rupicama), laganim kružnim pokretima promiješam, tako da se ne bućka ništa, a pivo kruži dok se pretače. Tako se sve ravnomjerno izmiješa 100%. Na kraju, kao što Stane reče, poslušaš Child in time i sve bude taman |