Mash tun - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: FOTO tutoriali DIY (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=15) +--- Thread: Mash tun (/showthread.php?tid=142) |
RE: Mash tun - svestenik - 14.09.2016 Sumnjam da je neko kod nas kupovao läuterhexe, mozda da vidis iskustva korisnika po stranim forumima. Sjecam se da ga koristi par forumasa sa homebrewtalk foruma, naletio sam na njega u BrewPI HERMS temi. Ja u mash tun-u napravljenog od izoliranog 50L pivskog bureta koristim inox crijevo za vodokotlic, duzine 120cm. Nasao u lokalnoj vodoinstalaterskoj radnji. Oba kraja crijeva sam spojio na T komad koji izlazi na pipu i to radi filtraciju odlicno. U crijevo sam uvukao inox zicu da drzi oblik pod tezinom slada i vode, obicno bude oko 11-12 kg slada i 25-30 litara vode u prvoj fazi. Ni jedan put do sada nisam imao problema sa stopanjem sistema, ali efikasnost mi je poprilicno niska, varira od 65-75%. Doduse, mislim da to vise zavisi od samog slada koji koristim i toga kako sameljem slad. Do sada sam pozajmljivao od kolega mlinove, raznih tipova i raznih podesavanja, koristio onako kako su podeseni Tek prije par dana sam nabavio svoj mlin, pa cu probati na njemu sitnije mljeti i vidjeti koliko ce se odraziti na efikasnost. RE: Mash tun - Brekulja - 18.11.2016 Nabavio sam kantu za mash tun i uzeo bazooku sa aliexpressa za filtriranje. Probušio rupu za bazooku pravih dimenzija no kad stavim bazooku i pipu malo pušta s vanjske strane jer se dobijene gumene brtve kad stegnem pipu na bačvu spljošte dosta. Zanima me kako da to bolje zabrtvim, smijem li s vanjske strane staviti silikona i hoce li uopce pomoci? RE: Mash tun - svestenik - 19.11.2016 Ako su obe povrsine ravne, a ne dihtuju, mozda gumice ne valjaju. Probaj naci u prodavnici druge gumice tih dimenzija. Takodje, ne moras zategnuti navoj do smrti. Stegni koliko ide rukom, naspi vode preko visine navoja i onda dotezi lagano dok ne prestane kapati. Deformises svaki gumeni dihtung pretjeranim zatezanjem. RE: Mash tun - Brekulja - 20.11.2016 Gumice nisu onako plosnate vec okrugle, i u par vodoinstalaterskih ducana nisam nasao istog promjera, zato mi je i palo na pamet s vanjske strane silikonom RE: Mash tun - bhgr1 - 20.11.2016 (20.11.2016, 12:33 )Brekulja Wrote: Gumice nisu onako plosnate vec okrugle, i u par vodoinstalaterskih ducana nisam nasao istog promjera, zato mi je i palo na pamet s vanjske strane silikonom Nadji ovakav lock nut sa udubljenjem za dihtung Nabavio sam par ovakvih za svoju skalameriju, s tim da mi bolje funkcionise sa dihtungom manjeg promjera (19mm unutrasnji) nego ovi dihtunzi sto dolaze originalno za 1/2 fitinge. Ovi veci "pobjegnu" bez obzira na udubljenje na matici ako se jako stegne, dok se ovaj dihtung od 19mm mora navuci na 1/2 cola navoj ali kada se stegne sa ovom maticom odlicno dihtuje. RE: Mash tun - p.Ivo - 20.11.2016 ove lock nut dobio kada sam kupio hlt coil i moram priznati da je vrhunska stvar jer silikonski dihtung je meksi i lakse pobjegne od gumenog ako se stegne ? |