VolimPivo.ba
dimljenje mesa - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: GASTRONOMIJA (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=22)
+--- Forum: Kulinarstvo (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=23)
+--- Thread: dimljenje mesa (/showthread.php?tid=1114)

Pages: 1 2


dimljenje mesa - sarajevskopivo - 27.10.2014

Pozdrav svima,

pored kuhanja piva, poceo sam sa jos jednim hobijem koji je relativno vezan uz pivo. Smile Rijec je o dimljenju mesa. Za ovo sam kupio elektricni "smoker" (smoker moze biti na plin ili na ugalj ali je teze odrzavati konstantnu temperaturu) koji ima grijac od 500 W i generator dima. Generator dima sagorijeva plocice presovane piljevine i tako stvara dim. Meso se prvo dimi do 3 sata a onda se nastavlja peci bez dima. U zavisnosti od velicine mesa, ovaj proces moze trajati i do 15 sati, jer se meso pece na temepraturi od 100-120 stepeni.
Do sada sam na ovaj nacin spremao rebra (oko 6 sati, tezina je bila oko 4 kile), brisket (12 sati tezine oko 5 kila) i janjecu nogu bez kosti (4 sata, 2 kg).
Za slijedeci projekat planiram dimiti sir i ribu (hladno dimljenje) i cijelu kokosku koja se natakne na limenku piva (toplo dimljenje).

Evo i slika mog setup-a:

[Image: 35j03mg.jpg]

[Image: 24x0tv9.jpg]

[Image: 692mwi.jpg]


RE: dimljenje mesa - Pivdzija - 27.10.2014

Erik je ovog "dimnjačara" donio na druženje, probao sam kobasicu sa njega i predobra je bila


RE: dimljenje mesa - elektropionir - 27.10.2014

Odlicno fakat.
Na druzenju sam pojeo cevap iz Erikovog "dimnjacara" sto pivdzija rece i mislim da nisam nikad ukusniji cevap pojeo.


RE: dimljenje mesa - djulba - 27.10.2014

Gdje se može nabaviti Smoker, da i ja malo zadimim raja


RE: dimljenje mesa - sarajevskopivo - 27.10.2014

Brand koji ja imam je bradley.
Nisam siguran jel se dostavlja u Evropu. Za pocetak mozete dodati u posudicu na rostilj trijesce od jabuke, tresnje... I to ce Dati jako dobar smek mesu.


RE: dimljenje mesa - Rodney - 27.10.2014

(27.10.2014, 01:38 )sarajevskopivo Wrote: Brand koji ja imam je bradley.
Nisam siguran jel se dostavlja u Evropu. Za pocetak mozete dodati u posudicu na rostilj trijesce od jabuke, tresnje... I to ce Dati jako dobar smek mesu.

Ma ima u Šverije.

Evo gledam, ovaj gore sa slike, 611 evra..

http://www.bradleysmoker.se/


Evo ovaj 490 evra:

http://ggm.e-line.nu/servlet/us_pyra?wts.PAGE=h_ix3.htm&p=H&%2422301=17.BTDS76CE&%24echoLink=17.BTDS76CE&%24echoVar=0


RE: dimljenje mesa - sarajevskopivo - 27.10.2014

Huh, to je bas puno za smoker. Ja sam ga platio nesto manje od 300 dollara.


dimljenje mesa - Rodney - 27.10.2014

U skladu sa standardom su cijene mislim. Ali u svakom slučaju super stvar za relativno male pare.

Grijeh je tu meso stavljati Smile Samo ribu.


RE: dimljenje mesa - elektropionir - 27.10.2014

Rodney negdje sam na austrijskim stranicama za pivarstvo naletio na smokere od 150 eura pa prema gore. pokušat cu pronaći sutra. to sam ja htio uzeti ali...


RE: dimljenje mesa - elektropionir - 28.10.2014

evo ovdje ima nesto

http://www.holzeis.com/smoking-c-56.html


RE: dimljenje mesa - Rodney - 28.10.2014

(28.10.2014, 08:58 )Sanjin Wrote: evo ovdje ima nesto

http://www.holzeis.com/smoking-c-56.html

Da, ima ih raznih. I po Švedskoj sam vidio svakakvih modela, i ovdje ih većinom koriste za ribu.

Kolega na poslu ima jedan, saznao sam jučer, pa će mi dati da probam.


RE: dimljenje mesa - sarajevskopivo - 28.10.2014

Ne znam kako spremaju ribu, ali za susenje ribe ti treba hladni dim isto kao i za sir.