Trajanje fermentacije (Pilsner) - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Kvasac i fermentacija (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=9) +--- Thread: Trajanje fermentacije (Pilsner) (/showthread.php?tid=1161) |
Trajanje fermentacije (Pilsner) - armin - 18.11.2014 Pozdrav! pokusavam da napravim svoje prvo pivo. Zavrsio sam sa kuhanjem i trenutno fermentira. Vrsta piva je pilsner. Koliko dugo treba da se zavrsi fermentacija i da se pocne sa flasiranjem? Na pakovanju kvasca je pisala samo temperatura na kojoj fermentira i da nakon flasiranja treba cekat najmanje 4 sedmice prije konzumiranja. RE: Trajanje fermentacije (Pilsner) - Goggy - 18.11.2014 Primarna fermentacija traje 4- 7 dana. Ali, mislim da gotovo svi mi držimo u fermentoru najmanje 3 sedmice prije flaširanja. Doduše nisam radio nikad Pilsner, ali vjerujem da je tako. RE: Trajanje fermentacije (Pilsner) - armin - 18.11.2014 (18.11.2014, 02:08 )Goggy Wrote: Primarna fermentacija traje 4- 7 dana. Ali, mislim da gotovo svi mi držimo u fermentoru najmanje 3 sedmice prije flaširanja.Ja sam planirao da drzim 15 dana i onda 4 sedmice u flasama(jer mi pise na kvascu da treba odlezavanje u flasama najkrace 4 sedmice). Nadam se da nije prekratko 15 dana i da nece dovesto do pucanja flasa. RE: Trajanje fermentacije (Pilsner) - gajba - 18.11.2014 Fora kod pilsnera/lagera je da im je u stilu da budu bistri. Zato se radi duze odlezavanje i odlezavanje na niskim temperaturama. Ako ti je prvo pivo, jebes bistrinu ko ce cekati RE: Trajanje fermentacije (Pilsner) - armin - 18.11.2014 (18.11.2014, 02:39 )gajba Wrote: Fora kod pilsnera/lagera je da im je u stilu da budu bistri. Zato se radi duze odlezavanje i odlezavanje na niskim temperaturama. Ako ti je prvo pivo, jebes bistrinu ko ce cekatiMa da, ko ce cekati, a svakako treba osloboditi flase za iduce RE: Trajanje fermentacije (Pilsner) - Goggy - 18.11.2014 Ja bih ostavio 3 sedmice minimalno RE: Trajanje fermentacije (Pilsner) - AleksandarV - 18.11.2014 Tri sedmice na što nižoj temperaturi. Ali ne niže od 0 stepeni. Sent from my Z10 using Tapatalk RE: Trajanje fermentacije (Pilsner) - raix - 18.11.2014 dve sedmice primarna fermentacija na temperaturi oko 12 stepeni, onda oko cetrnaestog dana dignes na 18/19 stepeni da bi kvasac pojeo diacetil, drzis ga tako dva dana. posle toga prebacis u sekundarni fermentor, da ga skines sa onog krsa od taloga i kvasca. i ostavis ga na sto nizu temperaturu npr oko 5 stepeni i tako jos minimalno dve sedmice. posle toga flasiranje i karbonizacija. ja sam jednom ovako radio i uspelo je, al ne znam dal cu ponovo RE: Trajanje fermentacije (Pilsner) - armin - 19.11.2014 Ja fermentiram na 19 stepeni. Na kvascu je pisalo upustvo da fermentira izmedju 18 i 22. Inace kupio sam pripremljeni set za Pilsner, dakle vec odvaganu i mljevenu mjesavinu jecma, hmelj i kvasac. Eh sad da li su oni trebali spakovati drugi kvasac ne znam Ipak mi je prvo pivo pa njima vjerujem vise da kad spakuju da je to to. Inace 2. i 3. dan je izlazilo mnogo zraka na airlock(non stop) tako da mislim da je dobro fermentiralo. Danas je 5. dan i vec je mnogo manje. Mozda jedan baloncic u minuti. Nasao sam neku stranicu sa uputstvima kako da se fermentiraju pilsneri. Uglavnom ima mnogo nacina u zavisnosti od vrste. |