Prilagođavanje vode za pivarstvo - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Voda (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=12) +--- Thread: Prilagođavanje vode za pivarstvo (/showthread.php?tid=12) |
Prilagođavanje vode za pivarstvo - pivska mušica - 16.11.2012 voda je jako bitan sastojak u pivu i može značajno promijeniti percepciju okusa. početnici mogu bez problema raditi sa običnom vodovodnom vodom i na početku se ne trebaju zamarati s prilagođavanjem vode, ali vremenom se finese u pivu mogu kontrolirati promjenom mineralnog sastava vode. rad s vodom bi se mogao nazvati naprednim pivarstvom. ja sam počeo raditi s vodom i razumijevati vodu za pivo, ali je potrebno određeno predznanje iz hemije. mada iako nemate nikakve veze s tim, lako je shvatiti zdravorazumski. voda u postotcima ima najveći udio u pivu, naravno. u vodi je bitan udio minerala. Osnovni minerali koji su bitni za pivarstvo (odnosno ioni i kationi - pozitivno i negativno nabijene molekule) su Ca (kalcij), Mg (magnezij), Na (natrij), Cl (kloridi), SO4 (sulfati) i HCO3 (bikarbonati). e sad, HCO3 ili bikarbonati, odnosno njihov sadržaj, kao i sadržaj kalcija i magnezija čine ukupnu tvrdoću vode. tvrda voda (npr sarajevska) je pogodna za tamna piva, dok svijetla piva zahtjevaju meku vodu (što manje bikarbonata). većina gradova na području bivše jugoslavije ima prirodno tvrdu vodu sa velikom količinom bikarbonata. sa takvom vodom mogu se napraviti dobra tamna piva bez prilagođavanja. za svijetla piva našu vodu je potrebno razrijediti sa destiliranom vodom. razlog za ovo je u tome što razina bikarbonata mijenja ph vrijednost komine. bikarbonati su alkalni, odnosno bazični i povećavaju ph vrijednost što nije dobro. sve velike svjetske pivare su pravile piva po recepturama koje su vremenom morale biti prilagođene vodi kojom su rapolagali sa izvora. na primjer plzenska voda u češkoj je strašno meka, praktično destilirana voda i oni s njom mogu postići jako dobro svijetlo lager pivo - pilsner urquell. s druge strane guinness pivara ima izuzetno tvrdu vodu sa visokim nivoima bikarbonata i sulfata, pa oni rade tamni stout. moguće je od destilirane vode dodavanjem mineralnih soli "klonirati" vodu bilo koje svjetske pivare ili pivarske regije. tako da ako pravite guinness možete sami "izgraditi" profil vode koji guinness stvarno koristi tako da u destiliranu vodu po određenim kalkulacijama dodajete minerale. ja sam na početku kuhao s običnom vodovodnom vodom i dobijao sam dobra piva, međutim kada sam počeo prilagođavati vodu, primjetio sam značajnu razliku u svojim pivima. na ovom forumu možete raspravljati o tipovima vode, profilima vode za pojedina piva, načinima prilagođavanja itd. RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo - zis - 18.11.2012 Ako moze spisak sastojaka potrebnih za prilagodjavanje vode i gdje se mogu nabaviti. U planu je kuhanje ESB pa da probam vodu prilagoditi. RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo - Svarrogh - 19.11.2012 CaCl2, gips, gorka sol i mlijecna kiselina. Naravno, nista bez RO filtera RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo - zis - 19.11.2012 (19.11.2012, 04:04 )Svarrogh Wrote: CaCl2, gips, gorka sol i mlijecna kiselina. Naravno, nista bez RO filtera umjesto RO vode moze li destilovana? RO filter je slijedeca investicija u ovom hobiju. gdje mogu kupiti CaCl2, gorku sol, mlijecnu kis. i gips (je li obican gips alabaster ) RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo - pivska mušica - 19.11.2012 (19.11.2012, 04:29 )zis Wrote:(19.11.2012, 04:04 )Svarrogh Wrote: CaCl2, gips, gorka sol i mlijecna kiselina. Naravno, nista bez RO filtera da, može. to što ti kupuješ kao destiliranu vodu (na benzinskim pumpama, u supermarketima i slično), to je ustvari RO voda. destilacija je puno skuplji proces i koristi se više za medicinu i tako.... CaCl2 imaš od mene za nekoliko prvih kuhanja, gips moraš biti siguran 100% da nema aditiva, a ovi građevinski često imaju aditive. pravi gips namijenjen za prehranu ima oznaku E516 a kalcij klorid za prehranu (CaCl2) ima oznaku E509. gorku sol možeš kupiti u svakoj apoteci i koristi se inače za protjerivanje to je ustvari magnezij-sulfat odnosno MgSO4. mliječnu kiselinu čudi me da ti ne možeš nabaviti pošto radiš u mljekari, isto vrijedi i za CaCl2 koji se koristi u mljekarstvu. RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo - sarajevskopivo - 12.02.2013 Koji RO filter preporucujes? Sta treba gledati kod ovih filtera? Kako se montiraju? Mozes li nam postaviti neki link za filter koji ti imas? RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo - pivska mušica - 13.02.2013 @sarajevsko: ja imam talijanski filter marke Aquilli kao na ovoj slici filter se jako jednostavno montira imaš sva uputstva s njim. ovakvih filtera imaš na ebayu vrlo jeftino. ja sam svoj platio nekih 100 KM RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo - sarajevskopivo - 13.02.2013 A gdje nalazis zamjenu za filtere? jel i to na ebay-u? Jesu li svi standardni filteri? kolika je cijena zamjene i koliko cesto mijenjas? Jel filter koristis samo kad kuhas pivo ili i za vodu za pice? RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo - pivska mušica - 13.02.2013 ja mislim da je oko 5000 litara s jednim uloškom možeš isfiltrirati, ako ne i više, ne sjećam se dobro. uglavnom, ogromnu količinu vode. ja ga koristim samo za pivo, tako da i ne brinem za te zamjene.... RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo - pivska mušica - 13.02.2013 ne, brita je najobičniji filter sa aktivnim ugljenom koliko je meni poznato. reverzna osmoza je nešto sasvim drugo. mislim, možda i brita ima filtere za reverznu osmozu, ali ovi koje ja viđam, što se samo na pipu montiraju, to sigurno nisu. RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo - sarajevskopivo - 13.02.2013 Skonto sam to, pa sam izbrisao post, ali si ti bio brzi pa odgovorio. RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo - Sile - 19.03.2013 koja je razlika između ovog gore i ovog na slici RO-a (osim 100kn/25KM u cijeni): |