All Grain vs. Ekstrakt - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: O FORUMU (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Forum: Generalne diskusije (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Thread: All Grain vs. Ekstrakt (/showthread.php?tid=1262) |
All Grain vs. Ekstrakt - Rodney - 02.02.2015 Kao što naziv teme veli, ovo bi bila tema u kojoj ćemo nadam se razjasniti sve prepirke oko ekstrakta i all graina na forumu. Koliko sam primjetio, mnogi na Forumu gledaju na ekstrakt sa podozrenjem. Neki bez da su se ikada i sreli sa ekstraktom, a neki bez da su uopšte probali ijedno pivo napravljeno iz ekstrakta. Šta je ekstrakt? Pa pobogu ljudi, samo pojednostavljena verzija all graina. Ekstrakt nije zamućeni prašak već prosto gotova sladovina rađena all grainom, a cijeli point svega je da ukoliko ljudi nemaju prostora ili vremena da rade mash, uzmu ekstrakt i skrate proceduru. Uzmimo pasta sos za primjer? Možete isti napraviti ili kupiti. Ako kupite, dobit će te teglu sosa sa sadržajem koji bi i sami napravili. S druge strane, možete kupiti kesu paradajza, malo začina i isti napraviti u šerpi za pola sata. I jedno i drugo ima svoje prednosti i mane, ali i jedno i drugo je jedna te ista stvar. Sa all grainom se naravno može više utjecati na boju, okus, gorčinu, jačinu ili slično - ali isto tako se može uraditi i sa ekstraktom. Pa pobogu, ja prvi pasta sos iz tegle modificiram tako što dodam malo peršuna u njega i svježeg bijelog luka. Sa ekstraktom se ista stvar može raditi. Treba gorčine - skuha se hmelja. Treba jačine, stavlja se manje vode u fermentor. Treba okusa - skuha se hmelja ili se suho zahmelji. U zadnje vrijeme je bilo par novih članova na koje su svi osuli drvlje i kamenje na spomen ekstrakta? Zašto ljudi? Upravo je ekstrakt idealan za početnike. Da se upoznaju sa procesima, okusima, i svime ostalim. Oprema koja se koristi za ekstrakt je ista kao i za all grain. Kada pređu na all grain, trebaju kupiti još par stvari i to je to. Gdje je problem? Prije nije bilo ekstrakta na Balkanu, i sada je super da je počelo dolaziti i time animirati širu publiku za pravljenje piva. All Grain je mnoge prepao pa su odustali. A sad mislim da se ovdje ekstrakt toliko isatanizirao, kao da je riječ o ne znam ti čemu. Koliko vas je probalo pivo rađeno iz ekstrakta? Ja sam ih i probao i pravio. Neka su bila bolja od nekih all graina što sam pravio ili probao. Neka su bila lošija. Faktori koji presuđuju su isti kao i za all grain. Voda, temperatura, fermentacija. Nego - ajde da ne govorimo novajlijama da bježe od ekstrakta kao od đavola, jer to nema smisla. Ekstrakt, Biab, All Grain, Komercijala - svejedno. Ili jednostavno, raspravimo to ovdje jednom za svagda Evo i jedan test. Allgrain vs. Ekstrakt. Isto pivo, isto recept: https://www.youtube.com/watch?v=ZyDBc4Y8IOQ RE: All Grain vs. Ekstrakt - Pivdzija - 02.02.2015 Ja newbiejima uvijek kažem da nije loša stvar kupiti onaj kit u kojem dođe sve, uključujući i ekstrakti za pivo, i da je to sasvim okej za početak. Ali da ne očekuju neko megagiga dobro pivo jer je to baš to : set za početnike. Kasnije uvijek mogu nadograđivati opremu i prelaziti na all grain. Ti sada isključivo kuhaš ekstrakte? S tim sa ih začiniš? RE: All Grain vs. Ekstrakt - danny_boy - 02.02.2015 Tema je dobra, i reklo bi se vjecna dilema . Ja iskren da budem nisam nikada imao priliku probati pivo napravljeno od extrakta, ali cuo sam dosta pozitivnih komentara o njemu. Siguran sam da se od ekstrakta ne pravi losije pivo. Jedan od razloga sto vjerujem vecina ljudi (medju kojima sam i ja) preporucuje da se odmah pocne sa grainom jeste cinjenica da se uvijek prelazi sa ekstrakta na zrna, a rijetko obrnuto. Pocetnicima je najbolje da se dobro informisu sa svim postojecim tehnikama pravljenja piva i da onda odluce prema svojim mogucnostima kako da prave. Samo neka se prave domaca i sve super All Grain vs. Ekstrakt - Rodney - 02.02.2015 Ne, miješam. U zadnjih pola godine sam radio i ekstrakt i all grain i jednom biab. Ja se ne slažem da je to ekstrakt isključivo za početnike. Idealan jeste za početnike, ali može se dobiti isto dobro pivo kao i sa all grainom, pogotovo danas kada ima na desetine firmi koje rade ekstrakt. Ja nemam prostora, a nemam ni vremena za all grain. Kada nađem vremena , onda i odradim kod kolege all grain. U stanu radim ekstrakt, a nisam početnik. Jedinu razliku koju vidim je vrijeme. Kvalitet je isti, s time da se sa all grainom ima potpuna kontrola, ali danas na tržištu ima toliko ekstrakta da svako može naći za sebe nešto. Pogrešno je reći da je all grain bolji, ili ekstrakt. Isto tako je pogrešno i reći da je jedan od ta dva načina baš onaj ispravni. Skickat från min iPhone med Tapatalk (02.02.2015, 08:48 )danny_boy Wrote: Tema je dobra, i reklo bi se vjecna dilema . Ja iskren da budem nisam nikada imao priliku probati pivo napravljeno od extrakta, ali cuo sam dosta pozitivnih komentara o njemu. Siguran sam da se od ekstrakta ne pravi losije pivo. Jedan od razloga sto vjerujem vecina ljudi (medju kojima sam i ja) preporucuje da se odmah pocne sa grainom jeste cinjenica da se uvijek prelazi sa ekstrakta na zrna, a rijetko obrnuto. Pocetnicima je najbolje da se dobro informisu sa svim postojecim tehnikama pravljenja piva i da onda odluce prema svojim mogucnostima kako da prave. Svakako da su prelazi neminovni ukoliko neko duboko zagrize u ovaj hobi. Ipak, redoslijed i nije pravilo, barem ne u mom slučaju. Ja sam počeo sa all grainom, pa pauzirao, pa nastavio sa ekstraktom, pa pauzirao, pa onda mijenjao i jedno i drugo. Ukoliko neko ima mogućnosti i mentora za all grain, uvijek sam za to da se tako počne. Ali ne vidim ekstrakt kao manje vrijedan. Tačnije, vodim se tom tvojom - samo neka se prava domaća. Skickat från min iPhone med Tapatalk RE: All Grain vs. Ekstrakt - Pivdzija - 02.02.2015 Nisam se dobro izrazio. Nisam rekao da je isključivo za početnike, ali nije loše početi sa kitom, jer em što počneš jednostavno, em dobiješ opremu koju ćeš koristiti kasnije, em kuhaš svoje pivo. Baš sam sinoć prijatelju jednom koji hoće početi kuhati govorio kako mu nije uopće loša stvar uzeti onaj starter kit i kuhati, pogotovo jer živi u stanu. Kao što danny reče, bitno je da se kuha domaće, jel to all grain, ekstrakt ili kombinacija, najmanje je bitno RE: All Grain vs. Ekstrakt - danny_boy - 02.02.2015 @pivdzija Znam da si pod uticajem Frojda, ali nije bas prikladno extract zvati kitom RE: All Grain vs. Ekstrakt - Giga - 02.02.2015 ...a vi kuhate extrakt kit? Ja zagrijem na cca 70-80C 3-5 litara vode u kojoj razmutim extrakt u fermentoru. Zatim dolijem vode iz pipe (česme) do 23 litre i bez aeriranja cijepim kvascem. Postupak traje svega 15-20min sa dezinfekcijom fermentora... All Grain vs. Ekstrakt - Rodney - 02.02.2015 Ovisno o ekstraktu koji koristiš. Neke je dovoljno pomiješati sa vrelom vodom, a neke zagrijati do ključanja pomješane s vodom. Kako god, aeriranje je poželjno. Kvasac ukoliko dolazi sa ekstraktom je okej, ali nije zgoreg koristiti vlastiti, u skladu sa stilom. Neki ekstrakti su zahmeljeni, a neki ne. U svakom slučaju dodatno ih zahmeljiti je stvar ukusa. Skickat från min iPhone med Tapatalk RE: All Grain vs. Ekstrakt - mange_tout! - 02.02.2015 ne znam koliko mogu objektivan komentar dati na ovu temu, jer nisam nikada pravio pivo iz ekstrakta. probao jesam nekoliko piva napravljenih iz ekstrakta i nisam oduševljen. i ovo je subjektivno, možda ovim pivarima nešto nije pošlo za rukom pa im je pivo ispalo loše. sa druge strane vjerovatno, ustvari siguran sam da ima dobrih piva napravljenih od ekstrakta. ja mogu da pišem samo o all grainu. meni je iskreno, all grain zanimljiviji od ekstrakta, jer u toku pravljenja mnogo utičeš svojim vještinama i poznavanjem pivarstva na krajnji produkt. sam sklapaš recept u odnosu na gotove setove. hoću reći da sam puno slobodniji u stvaranju all grain piva u odnosu na setove ekstrakta i meni je veći gušt. RE: All Grain vs. Ekstrakt - pivska mušica - 02.02.2015 kaže zatekli se ekstraktaši i olgrejnaši u kafani jednu noć, lom izbio, ovi ekstraktaši konzervama od ekstrakta gađali olgrejnaše, razbucali ih. nikad im ovi nisu oprostili i tako i dan danas traje ta vječna trzavica između ove dvije pivarske frakcije. RE: All Grain vs. Ekstrakt - Stane - 02.02.2015 Jel to znači da svi prijeđemo u komrcijalne lageraše pa da više nema frakcija All Grain vs. Ekstrakt - Rodney - 03.02.2015 Ja ovo ne vidim kao frakcije pa zato i otvorih temu u nadi da će te i sami prestati gledati tako Btw, sada se svi recepti sa beersmeetha mogu konvertirati za ekstrakt. Mušica je najveći pobornik tih frakcija i žestoki mrzitelj ekstrakta Skickat från min iPhone med Tapatalk |