Dobojska voda - izvještaj o mineralnom sastavu - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Voda (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=12) +--- Thread: Dobojska voda - izvještaj o mineralnom sastavu (/showthread.php?tid=129) Pages:
1
2
|
Dobojska voda - izvještaj o mineralnom sastavu - zis - 06.12.2012 Dobio sam analizu vode, na cetiri stranice A4: Parametar: Zasicenost kiseonikom % 79 Temperatura C 16.6 Slobodan hlor RCl2 (mg/l) 0.4 Kiseonik o2 (mg/l) 7.41 Fizicke i fizicko-hemijske karakteristike Mutnoca (NTU) 0.2 pH vrijednost 7.5 CaCO3 18,6 stepeni dH Utrosak KMnO4 (mg/l) 3.4 Suhi ostatak na 105 stepeni C (mg/l) 408 Magnezij Mg 19 mg/l Kalcij Ca 92 mg/l Natrij Na 12,2 mg/l Amonijak NH3 (mg/l) 0.05 Nitriti NO2- (mg/l) 0.006 Nitrati NO3- (mg/l) 12.6 Hloridi CL- (mg/l) 18.8 Sulfati SO4-2 (mg/l) 42.7 Fluoridi F- (mg/l) 0.08 Ima tu jos smjesa organiskih jedinjenja, metali, pesticidi, trihalometani, hlorovani alkani, hlorovani alkenihlorovani benzoli. Ako treba jos sta da pisem. Molio bih te Musice da mi pojasnis ovo sta sam dobio i kako da koristim ove podatke za prilagodjavanje vode. RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo - pivska mušica - 06.12.2012 nedostaju ovdje neki ključni podaci za pivarstvo. fali ti tvrdoća/alkalnost kao HCO3 ili izraženo kao CaCO3, nedostaje Mg (magnezij), nedostaje, Ca (kalcij), nedostaje Na (natrij). vidim imaš fine odnos sulfata i klorida za jače zahmeljena piva, kao što su APA, IPA i slična. ako hoćeš piva na sladnoj strani, da je naglašena slatkoća i okus slada, onda bi morao u vodu dodavati malo CaCl2. međutim, dok ne daš najvažnije podatke a to su ovi bikarbonati (HCO3) ne možemo puno pričati o ovoj vodi. RE: Dobojska voda - izvještaj o mineralnom sastavu - pivska mušica - 06.12.2012 evo ja stavljam 10 KM na opkladu da su ti bikarbonati iznad 200 ppm ako su ispod onda imaš dosta sreće. što su niži to je bolje, generalno gledano, jer se lako dodaju ako nedostaju, ali teško 'vade' iz vode ako ih je previše i ako smetaju RE: Dobojska voda - izvještaj o mineralnom sastavu - zis - 06.12.2012 Nista od toga nemam u ovom izvjestaju. Moram im pisati da dobijem i te podatke. Znaci zbog toga imam finu gorcinu u pivu. RE: Dobojska voda - izvještaj o mineralnom sastavu - pivska mušica - 06.12.2012 imao bi ti i bez toga finu gorčinu, ne radi se tu samo o jačini gorčine nego kada su u vodi sulfati veći od klorida mijenja se percepcija gorčine, gorčina bude 'čistija' i ne bude 'oštra' i neugodna. zbog toga ta jače zahmeljena piva kao što je APA i IPA bi trebala imati vodu sa povoljnim odnosom SO4/Cl da bi ta velika gorčina bila ugodna i podnošljiva. ovi preostali podaci su najosnovniji u svakom najosnovnijem izvješaju o vodi. mislim, kalcij i magnezij i natrij, to je baš jednostavan izvještaj o vodi za te laborante. oni su tebi dali nitrite i nitrate i F (fluoride) što su poprilično nebitni podaci za pivarstvo.... RE: Dobojska voda - izvještaj o mineralnom sastavu - zis - 06.12.2012 (06.12.2012, 07:46 )Pivska Mušica Wrote: evo ja stavljam 10 KM na opkladu da su ti bikarbonati iznad 200 ppm ako su ispod onda imaš dosta sreće. što su niži to je bolje, generalno gledano, jer se lako dodaju ako nedostaju, ali teško 'vade' iz vode ako ih je previše i ako smetaju Ma nesto me ovaj suhi ostatak mg/l vuce da bi to moglo biti tvrdoca vode, a sigurno je i preko 300. Kod nas u posudju kojim kuhamo vodu se poslije jednog koristenja vec stvori tanki sloj kamenca. RE: Dobojska voda - izvještaj o mineralnom sastavu - pivska mušica - 06.12.2012 to je to, ali to je ukupna mineralizacija, zajedno sa slobodnim Ca i Mg... tebi treba podatak o količini bikarbonata (HCO3) u ppm ili mg/l ili CaCO3 koji se može pretvoriti u HCO3 tako što se podijeli sa ponderom. zaboravio sam broj..... RE: Dobojska voda - izvještaj o mineralnom sastavu - pivska mušica - 11.12.2012 evo zis je dodao nove podatke za vodu i sada ima sve podatke koji su bitni za pivarstvo: Kalcij Ca 92 mg/l Magnezij Mg 19 mg/l Natrij Na 12,2 mg/l Hloridi CL- (mg/l) 18.8 Sulfati SO4-2 (mg/l) 42.7 CaCO3 18,6 stepeni dH S obzirom da ti je CaCO3 (kalcij-karbonat) izražen u stupnjevima njemačke tvrdoće, to je potrebno pretvoriti u ml/l a 1°dH = 17,8 ml/l CaCO3. To znači da kalcij-karbonat u tvojoj vodi iznosi 331,08 ml/l. Ovo možemo pretvoriti u čiste karbonate jer je poznato koliko se kalcija veže za karbonate i kad to odvojimo, tvoji bikarbonati iznose CaCO3/1,22, a to je jednako 331,08/1,22= 271,4 ml/l HCO3. Ti imaš fin odnos sulfata i klorida kako sam rekao, međutim s obzirom da ćeš za većinu svijetlih piva morati miješati ovu vodu sa destiliranom, svakako ćeš morati dodavati sulfate i kloride tako što ćeš dodavati gips u vodu i CaCl2. Znači ako hoćeš da se uhvatiš u koštac s vodom moraš nabaviti sve ono što sam napisao u uvodnom postu. Sad imaš sve podatke koji su bitni i sada možeš s ovim podacima početi raditi neke zahvate i prilagođavati vodu svakom receptu koji radiš. RE: Dobojska voda - izvještaj o mineralnom sastavu - zis - 11.12.2012 (11.12.2012, 06:14 )Pivska Mušica Wrote: evo ja stavljam 10 KM na opkladu da su ti bikarbonati iznad 200 ppm ako su ispod onda imaš dosta sreće. Cini mi se da bi izgubio opkladu, hvala za objasnjenja. Ovo mi je trebalo da prilagodim vodu za SNPA. RE: Dobojska voda - izvještaj o mineralnom sastavu - pivska mušica - 11.12.2012 (11.12.2012, 06:41 )zis Wrote:(11.12.2012, 06:14 )Pivska Mušica Wrote: evo ja stavljam 10 KM na opkladu da su ti bikarbonati iznad 200 ppm ako su ispod onda imaš dosta sreće. joj, nisam izgubio opkladu nego sam podijelio s krivim brojem! znači sad sam ispravio kako pravilno ide. dijeli se CaCO3 sa 1,22 da bi se dobili bikarbonati. imaš jako tvrdu vodu RE: Dobojska voda - izvještaj o mineralnom sastavu - pivska mušica - 11.12.2012 tebi s ovako tvrdom vodom treba jako puno destilirane vode (sigurno preko 90% destilirane vode da bi dobio prihvatljivu vodu za većinu svijetlijih piva, kao što su svijetli lageri, kolsch, pa i američki pale ale-ovi) zato ništa bez filtera za reverznu osmozu.....da kupuješ vodu to ti je strašno skupo. ja sam budala kupovao i kad sam konačno nabavio filter shvatio sam da sam tih par puta što sam kupio vodu, mogao za te pare kupiti filter.... a u suprotnom, ako nećeš filtrirati vodu, onda ti je ova voda dobra za tamne stoute, portere i slična piva... RE: Dobojska voda - izvještaj o mineralnom sastavu - zis - 11.12.2012 Sreca moja dok ne nabavim filter da mogu koristiti u firmi RO filter koji oni koriste u mikro laboratoriji. Dobio sam odobrenje da uzimam koliko mi treba. |