Korisni tipovi i savjeti - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Procesi (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=8) +--- Thread: Korisni tipovi i savjeti (/showthread.php?tid=1299) |
Korisni tipovi i savjeti - pivska mušica - 07.03.2015 Palo mi je na pamet da bi jedna ovakva tema mogla biti jako dobra. Svi kroz iskustvo dodjemo do nekih sitnih premoštavanja problema, rješenja za neke stvari u procesu, sitnica koje nam olakšaju kuhanje a koje se nigdje ne spominju itd. Pa evo otvaram temu za takve sitne detalje koji se ne spominju nigdje u onim tutorialima, nego koji se smišljaju kao dio međuprocesa. Evo od mene prvi tip. Kod uzimanja uzorka za preboil OG uvijek mi je naporno hladiti uzorak na temperaturu od 20°C. Obicno stavim menzuru pod hladnu vodu i to moze potrajati nekih 20 minuta, a uz konstantno mijesanje uzorka mozda i krace. Medjutim, evo jedan stevo karapandza tip Menzuru drzite u zamrzivacu sat vremena prije i kod uzimanja uzorka automatski ce se ohladiti sa 80°C na 35-40°C, a onda jos malo treba pod vodom. Eto ga. Pisite i vi ako ste dosli do nekog zgodnog rjesenja za neki dio procesa. RE: Korisni tipovi i savjeti - pivska mušica - 07.03.2015 Evo jos jedan kad sam raspolozen. Za sve ljude koji u komori koriste smrznute flase vode za kontrolu temperature, u flase ulijte po decilitar ili vise amonijaka iz onih plavih ulozaka za frizider. Puno ce se sporije topiti. Osim toga cuvajte kesice sa silica gelom iz cipela (ili gdje god ih nadjete) i ubacite ih u komoru. Sprijecit ce kondenziranje i vlagu na fermentoru i na zidovima komore, a sto je manje vlage, to je manja mogucnost za infekciju. Ovo sa silica gelom vrijedi i za elektronski kontrolisane komore. RE: Korisni tipovi i savjeti - pivska mušica - 07.03.2015 Pa necu valjda ja sam. Ajde jos jedan. Ako ne znate kako prepoznati je li zlatna ribica musko ili zensko dovoljno je da je nahranite i ako je pojeO onda je musko, a ako je pojelA onda je zensko. Salim se. Evo ga. Kod ispiranja klasicnom metodom sa friziderom, istakanje u lonac najcesce ide do samog vrha ili blizu vrha lonca, a gorionik je obicno udaljen par metara i treba odnijeti lonac do gorionika ili cak dici lonac pun sladovine na sporet sto je bas zeznuto i zna se proliti. Prekinite istakanje kod ispiranja nekoliko litara prije kraja, dok se jos lonac nije napunio do vrha, a onda odnesite lonac na gorionik ili sporet, pa ostatak sladovine prenesite i prelijte u lonac u nekoj posudi ili bokalu i slično... RE: Korisni tipovi i savjeti - Pivdzija - 07.03.2015 book of wisdom da ne bude da samo ti pišeš, evo i ja ću (doduše savjet koji si mi ti dao ) prilikom hlađenja sladovine, mješajte je često. puno prije će se ohladiti RE: Korisni tipovi i savjeti - danny_boy - 07.03.2015 Mozda ovako svi i rade, ali evo za pocetak jedan tip. Da bi sladovina sto prije prokljucala, ja odmah nakon istakanja prvu sladovinu stavim na zagrijavanje. Paralelno sa ovim radim ispiranje. Nakon sto zavrsim ispiranje drugi dio sladovine dodam u prvi dio koji je skoro prokljucao. Na ovaj nacin se skrati vrijeme potrebno da sladovina prokljuca i do 20min. RE: Korisni tipovi i savjeti - Pivarunajavi - 07.03.2015 Za flase sa ledom je najbolje napraviti slani rastvor, znaci slobodno dobro posolite vodu koja ide u flase. RE: Korisni tipovi i savjeti - raix - 07.03.2015 Da bi brze prokljucala sladovina, poklopim lonac do trenutka kljucanja. Kad pocne drzim otklopljeno. Do sada nisam osetio ukus kuvanog kukuruza. RE: Korisni tipovi i savjeti - ale ale - 07.03.2015 Super tema. @ musice , ovo s ribicama ti ne funkcionise, probao sam. Ja vise nista ne podizem,losa ledja. ispiram u mali lonac i onda prebacujem u veci. Ohladjenu sladovinu pretacem u fermentor uz pomoc auto sifona ( tako je i iscistim od " hamelja"). vrtim chiller po loncu, tacno je da se tako brze ohladi. RE: Korisni tipovi i savjeti - pivska mušica - 07.03.2015 evo samo da dodam upgrade prvog tipa sa menzurom. danas isprobano. čvrsto zamotajte menzuru u par slojeva kuhinjskih ubrusa i smočite ih vodom. nakon toga stavite menzuru u zamrzivač da se zaledi. nakon dodavanja sladovine u takvu menzuru, ohladi se skroz u roku od par minuta. RE: Korisni tipovi i savjeti - branko20 - 07.03.2015 Za mjerenje SG i OG (FG po starom sa hydrometrom zbog alkohola) naj praktičniji je refractometar,nema čekanja da se wort ohladi i u svakoj fazi se brzo vrši kontrola.U BiH sam nabavio za sitne pare ele .grijač od 1,2w,super dođe za pomoć kod grijanja vode kao dodatak plinu.Kod zagrijavanja za proteinske pauze idealan je za dogrijati ako se fula tražena temperatura da se ne sipa nepotrebna voda.Za zagrijavanje većih komora u kojima su fermentori ele.uljni radijator je idealno riješenje(naravno podesiti kontrolu temperature i staviti mali ventilator u komoru da miješa zrak)Pozdrav RE: Korisni tipovi i savjeti - pivska mušica - 08.03.2015 Da ne biste morali otvarati plastične fermentore da provjerite ima li krauzena napravite prozorče na poklopcu od komada pleksiglasa ili stakla zalijepljenog antibakterijskim silikonskim kitom. RE: Korisni tipovi i savjeti - Stane - 08.03.2015 Vjerovatno svi ovako rade ali zlu netrebalo, 17 minuta prije kraja ukomljavanja stavim vodu za ispiranje na grijanje, taman kad završim sa cijeđenjem sladovine od ukomljavanja voda za ispiranje bude na željenoj temperaturi, također kod uzimanja uzorka za preboil OG napunim kantu sa hladnom vodom i miješam sa menzurom u kojoj je sladovina, temperatura se na 20 stepeni spusti za nekih 6 minuta |