VolimPivo.ba
Lienenkugel's Honey Weiss - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Recenzije komercijalnih piva (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=30)
+--- Thread: Lienenkugel's Honey Weiss (/showthread.php?tid=130)



Lienenkugel's Honey Weiss - pivska mušica - 06.12.2012

Upravo sam popio Leinenkugel's Honey Weiss. Jednu noć sam s @ri0 popio jednu flašu, ali nisam puno obraćao pažnju, a i pio sam druga piva prije toga i jeo neki ljuti kikiriki, a bili smo pokraj logorske vatre, tako da sam znao da ne trebam ni razmišljati o nekoj ocjeni okusa i mirisa. Čuvam ga već neko vrijeme iako imam 6-pack i tražim pravi trenutak da otvorim ovo pivo i da ga u miru i tišini popijem i pokušam što detaljnije ocijeniti.

Kad sam tek ušao u svijet pivarstva, sjećam se da sam ovo pivo gledao po netu i da mi je tada bilo pojam pravog američkog, pomalo alternativnog, ekscentričnog piva. I eto, dobih priliku da konačno, nakon toliko vremena i probam ovo pivo.

I šta se desi? - Totalno razočaranje.

Navodno, prema podacima na etiketi (koji su vrlo siromašni, nema čak ni podatak o ABV), radi se o pšeničnom ale pivu sa dodatkom pravog meda iz Wisconsina.

U ovom pivu se med ne osjeti nikako i imam osjećaj da ga ima samo na etiketi. Kad bi me baš neko natjerao, možda bih rekao da u nosu osjetim blagu i skoro neprimjetnu aromu meda, ali mislim da se radi o autosugestiji jer imam očekivanje da ću piti pivo s medom i na etiketi piše da se radi o pivu s medom.

Osim toga, recimo da pređemo preko toga da mednog karaktera nikako nema u ovom pivu i da se radi o klasičnom pšeničnom pivu - opet razočaranje. Nigdje nema ni malo osjećaja da se pije pšenično pivo. Esteri karakteristični za evropska pšenična piva nisu toliko izraženi u američkim i generalno gledano, američka pšenična piva su poznata kao dosta umjerenija i bezličnija, ali opet, ovo pivo ne mogu nigdje svrstati i nema apsolutno niti jedna osobina koju nosi za koju bih se mogao uhvatiti, iako bih jako želio.

Tijelo i punoća okusa su jako tanki, pjena vrlo prosječna i čak ni izgledom, na oko, ni malo ne podsjeća na pšenična piva i pitam se ima li barem šaka pšenice u receptu.

Osjeti se nešto hmelja, ali opet sve je to po mom sudu jako loše balansirano i mislim da ovo pivo ne zaslužuje da bude preporučeno bilo kome.

Kolega s foruma @wolfebrew koji je amerikanac mi je rekao da je ovo pivo nekad bilo jako dobro, ali da se pokvarilo. Vjerujem da su, poput mnogih pivara, i ovi iz Leinenkugel's pokleknuli na tržištu pokraj raznoraznih pivara koje su cijenom mogle biti konkurencija jer su snizile standarde kvalitete, tako da su i bolje pivare morale pratiti taj trend da bi ostale konkurentne.

Inače, pio sam baš nedavno engleski St. Peters Honey Porter, koji također nisam ocijenio dobro, ali iz nekih drugih razloga, međutim to pivo je zaista imalo jaku i prepoznatljivu aromu meda - dakle dobio sam ono što je pisalo na etiketi. Osim tog piva, postoji i drugo medno pivo koje obožavam i kojem bi u odnosu na ovaj Lienenkugel's dao apsolutnu desetku a to je Ciechan Miodowe (kliknite na ime), poljsko medno pivo koje stvarno ima identitet, vrlo je specifičnog, jakog, mednog okusa uz određenu kiselost koja se savršeno uklapa s tim medom.

Eto, baš sam razočaran jer sam očekivao nešto puno, puno više i bolje od ovog Leinenkugels'a. Da izvadim malo stvar, mislim da im je etiketa baš zanimljiva Big Grin

Ako budete imali priliku probajte ga pa bih baš volio da vidim šta mislite.


[Image: 30a7sde.jpg]


RE: Lienenkugel's Honey Weiss - Shunj - 06.12.2012

Ufff, sto ga ocrni Big Grin. Cim je ovaj "twist-off cap" u pitanju znaj da je pivo za mase (ima sigurno izuzetaka al mi ne moze pasti na pamet).


RE: Lienenkugel's Honey Weiss - pivska mušica - 06.12.2012

ma slušaj, totalno sam razočaran. znaš kad očekuješ puno od nečega, a ono tamo totalno drugačije i puno lošije od onoga što si očekivao. Smile evo ponijet ću koju bocu na druženje, pa me baš zanima šta će drugi reći Smile


RE: Lienenkugel's Honey Weiss - Shunj - 06.12.2012

Kontam, pripremis se za nesto kvalitetno i corak. Nista gore. A i Amerikanci bi mogli izvesti nesto kvalitetnije. Ko zna kako bi i proslo jer Evropljani sa dosta podsmijeha gledaju na americka piva (pogotovo Bosanci).
Ja sam prosli vikend bio u raspolozenju za bas neko dobro psenicno (nisam dugo pio) pa sam ih, da ne bi bilo iznenadenja, poredo ovako: Schneider-Weisse TAP5 Meine Hopfenweisse (koji jos ide pod imenom Tap 5 Schneider & Brooklyner Hopfen-Weisse i o kom moram nesto napisati, prvi put pio i odusevilo me je), Schneider-Weisse TAP6 Unser Aventinus, Schneider-Weisse Aventinus Eisbock, Ayinger Weizenbock, Weihenstephaner Vitus Weizenbock.
Sve i jedno je bilo savrseno, uzivancija za piti. Jedno 2kg sam nabacio za vikend.


RE: Lienenkugel's Honey Weiss - pivska mušica - 06.12.2012

napiši koju o šnajderu obavezno Smile jesi li pio šnajder dunkel? a ovaj WSTP weizenbock mislim da je vrhunski.


RE: Lienenkugel's Honey Weiss - Shunj - 06.12.2012

Nisam pio njihov dunkel (zena voli vise svijetle i hefe Big Grin), probacu pa ti prijavim. Zadnji dunkel sam pio bas u Sarajevu, Erdinger, svjetliji im je puno bolji. Sad kad razmisljam, ne pamtim kad sam zadnji put pio neki Kristalweizen.
WSTP je strava dobar i nekako je bio najpitkiji od svih, savrseno pivo.


RE: Lienenkugel's Honey Weiss - pivska mušica - 07.12.2012

Kristalweizen ima Paulanerov u Konzumu, ali mora se otić u Mostar. U Sarajevu ga nema... Jebi ga bio ja u Livnu i u nekom supermarketu prosječnom, ništa posebno, naiđem na neka piva da padneš na guzicu. A u sarajevu to ništa nema...


RE: Lienenkugel's Honey Weiss - Shunj - 07.12.2012

Stvarno je za Sarajevo slaba ponuda, mozda se slabo prodaje, ko zna. Bice bolje.