Mojih prvih dva - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Početnici - pitanja i odgovori (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=7) +--- Thread: Mojih prvih dva (/showthread.php?tid=1304) Pages:
1
2
|
Mojih prvih dva - Čubra - 13.03.2015 Prije nešto više od godinu dana prijavila sam se na ovaj forum jer sam se duže vrijeme premišljala kako bi počela raditi svoje pivo. Do sad se nisam ni oglasila ali evo, rekoh, neće me nitko pojest Sam proces kuhanja i fermentacije te mogućnost samostalne kombinacije sastojaka bili u mi strašno zanimljivi pa sam, kad sam stekla potrebno samopouzdanje, odlučila napraviti svoju prvu pa kako god ispalo. Najvažnije je probati Bitno je napomenuti da ne poznam nikoga i ne znam za nikoga iz svoje okolice tko je doma pravio pivo, tako da mi je vaš forum, uz you tube i pivarstvo.hr, bio jedini izvor praktičnih savjeta a dosta sam korisne literature također našla ovjde. Uglavnom, u 2.mj.2014. sam skuhala svoje prvo pivo, uz pomoć prijatelja bez kojega bi bilo jako teško što se tiče fizikalije i moralne potpore (on je pomagao i za drugo pivo). Odlučila sam se za tamno pivo, porter stil, jer sam odlučila koristiti potočnu vodu koja je dosta tvrda jer izvire i protječe kroz karbonatne stijene. Da skratim, porter je ispao super za prvi put iako sam mogla malo više slada staviti ali recept sam izmišljala sama uz Brewtarget. Nisam radila veliku količinu da imam manje štete ako ne uspije 6 l mi je ispalo na kraju. Nakon toga, iako sam imala najbolju volju nastaviti, u tren je prošlo godinu dana, i evo, moje drugo po redu pivo je kuhano 24.2. 2015. Ovaj put sam htjela napraviti American Pale Ale i to veću količinu, 20 l. Sastojci su bili: Pale Ale Malt 4 kg, Vienna Malt 2 kg, Acid Malt 200 g (odlučila sam se na 200 g kiselijeg slada da mi snizi pH vode pa da ju omekša, opet sam koristila planinsku potočnu vodu) i za boju, samo malo, 100 g, Special B Malt. Hmelj: Cascade 40 g na 60 min i 10 g na 15 min. Kvasac: Safale S-04. Kuhanje je išlo odlično, puno bezbrižnije nego prije godinu dana. Dobra priprema je pola posla. Kad je došlo vrijeme za hlađenje sladovine, lonac s tekućinom sam iznijela na terasu, stavila u veliku plastičnu kadu koju sam napunila i oko lonca stavila prethodno smrznute vrećice vode, te dovukla gumu s hladnom vodom iz vrta da prolazi kroz kadu. Taman u tom trenutku, kao naručena, počela je puhati bura tako da mi je aeracija uz hlađenje išla vrhunski. Uz brzo miješanje i buru, uspijela sam ohladiti 20 l tekućine za 25-30 min. Po meni je to, ovim primitivnim načinom hlađenja, jako dobro. Što se tiče potencijalne infekcije zrakom, u mom slučaju je bila minimalna upravo zbog podneblja u kojem jesam. Negdje drugdje ovo možda i ne bi dobro završilo. Uglavnom, kad se tekućina dovoljno ohladila, probala sam ju. Bila je pregorka, znam da je cascade takav hmelj i da treba biti gorka,ali meni se ovo činilo previše. Sad, nakon 18 dana fermentiranja, gorčina se smanjila, još se dobro osjeti, ali ugodna je, boja je odlična. Za 3 dana planiram flaširati. Eto, samo sam htjela podijeliti s vama svoje oduševljenje ovom divnom vještinom, iskazati vam iskreno divljenje za svaku turu pive koju ste uspješno napravili i reći svaka čast. Osjećaj koji imaš kada sam nešto takvo napraviš, za što si možda još do nedavno mislio da baš ti nećeš moći, je nenad..mašiv RE: Mojih prvih dva - Pivdzija - 13.03.2015 Jel ovo imamo prvu homebrewerku u bih? Čestitam na prva 2 piva i još mnogo ih želim! RE: Mojih prvih dva - mange_tout! - 13.03.2015 dobro došla (mada si već odavno tu) na forum. drago mi je da ti je sve super ispalo i nadam se da češ češće kuhati i javljati se na forum. RE: Mojih prvih dva - Stane - 13.03.2015 Dobro došla i čestitke za dvije ture piva kao i na hrabrosti, svaka čast RE: Mojih prvih dva - pivska mušica - 13.03.2015 Čubra dobro došla i dobro i ostala na forumu. S obzirom da si jedina pivarka za sad na forumu koja je stvarno skuhala svoje pivo, siguran sam da će ti svi rado pomoći ako bude bilo kakvih dilema i nejasnoća, a ne sumnjam i da će se rado naći neka kršna leđa da ti se ponude oko prenošenja kegova, gajbi, vreća slada itd... RE: Mojih prvih dva - spajder76 - 13.03.2015 Uf,tri puta sam pokusavao procitati ,ali nisam uspio.Moze li iko urediti post. Nadam se da nece sledece pojavljivanje biti u 2016 godini.Dobro dosla...ja sam svoju(suprugu) nagovarao ali ne ide.I jesi li blizu da se dodje(tamo daleko je relativno) RE: Mojih prvih dva - danny_boy - 13.03.2015 Ovo je stvarno za svaku pohvalu! Definitivno i zene vole domace pivo, ali dosta rijetko se odluce kuhati. Iskreno, nije ovo bas ni lak posao, kad se uzme u obzir nosanje vode, lonaca, fermentora itd...ali krajnji rezultat je velika nagrada. Sretno! RE: Mojih prvih dva - Čubra - 13.03.2015 Hvala vam svima na dobrodošlici i lijepim željama, potrudit ću se biti ažurnija u kuhanju! na početak kuhanja me natjerala jaka znatiželja (profesionalna deformacija) i silne mogućnosti eksperimentiranja, a na kraju i volim pivo... vaše iskustvo i pomoć će mi stvarno dobro doći. Moram pohvaliti upute pivske mušice s jasno definiranim postupkom koje su mi razbistrile svu šumu informacija kad sam počela učiti. @pivdzija i spajder76, nisam iz bih nego iz cro, s juga (tamo di puše jaka bura Mojih prvih dva - Rodney - 14.03.2015 Sjoj, pa genijalno! Hrvatska uvijek 8 koraka ispred Basnija Valjda ćemo i mi neku curu uskoro dobiti. Jesi li u kontaktu sa drugim brewerkama u Hrvatskoj? Mislim kada bi se udružile i zajedno skontale neko pivo da bi imali jako veliko tržište za to. Kako god, pivili! I dobrodošla! Skickat från min iPhone med Tapatalk Mojih prvih dva - ale ale - 14.03.2015 RE: Mojih prvih dva - radobolja - 14.03.2015 RE: Mojih prvih dva - Čubra - 17.03.2015 Jučer je bio dan za flaširanje... Joj koja razlika između prelijevanja iz fermentora s pipom i prelijevanja crijevom iz galonke! ovo je bilo gospodski! Šećer sam usipala u svaku bocu posebno, 4g/0,5l. Pivica ima lijep miris, okus je skroz dobar, ona početna pretjerana gorčina je kroz fermentaciju nestala, sad mi je lakše |