Fermentirani chili sos - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: GASTRONOMIJA (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=22) +--- Forum: Kulinarstvo (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=23) +--- Thread: Fermentirani chili sos (/showthread.php?tid=1306) |
Fermentirani chili sos - pivska mušica - 14.03.2015 Evo jedan odlican recept od mene. Nije tesko. Potrebni sastojci - 0,5 kg chili paprika po zelji - pola glavice bijelog luka - jedna glavica crvenog luka - 20-30 grama muscovado šećera - Sok od pola limete - 5-6 kuglica pimenta - 8-10 grama soli - 5 ml rasola od kiselog kupusa Postupak: 1. Oprati i nasjeckati paprike zajedno sa sjemenkama, oba luka 2. U tegli sve zajedno dobro izmiksati štapnim mikserom ili u food processoru pretvoriti u pire 3. Dodati šećera i soli i sok od limete 4. Ubaciti piment 5. U sos dodati 5 ml rasola (Lactobacillus) 6. Zatvoriti i pustiti da odfermentira nekih 7-10 dana na sobnoj temperaturi. Nakon što odfermentira imaju dvije opcije - koristiti kako jest ili procijediti samo čisti tečni sos, a baciti pulpu. Ja ništa ne cijedim, nego sve zajedno ovako koristim. Eto, ako ko napravi javite kako je ispalo A ja ću od svojih paprika kad rode, između ostalog, napraviti opet ovo. Sad sam koristio kupovne klasične chili i romero paprike. Najbolje je poslije raspodijeliti ovo u manje teglice ili bočice i pasterizirati ako se nece brzo pojesti. Ako hoce onda ne treba. Sanitacija sve isto kao za pivo, sa star sanom. Evo par slika procesa. RE: Fermentirani chili sos - mange_tout! - 14.03.2015 zanimljivo i ljuto može li umjesto muscovada obični smeđi šećer? RE: Fermentirani chili sos - pivska mušica - 14.03.2015 moze naravno, ma moze i obicni bijeli, samo sto ovaj ima okusa dosta pa doprinosi ukupnom okusu sosa. cilj je secera da malo zaokruzi ljutinu. a poslije kad odfermentira dobije kiselost laganu. odlicna stvar. RE: Fermentirani chili sos - pivska mušica - 24.03.2015 Piči airlock kao da piva fermentira. Podsjeća na lavu kad ovaj mjehur odozdo prođe kroz ovo gusto. Miriše fantastično, fino se prirodno ukiselio. Ali izgleda ko živ, strah me zaspat po noći. Alien. RE: Fermentirani chili sos - saša - 22.08.2015 uffff imate kategoriju kulinarstvo .... @pivska mušica - zvuči mi recept vrlo zanimljivo Uz što se preporuča taj sos ? Jednostavan je za napraviti ,a zvuči vrlo vrlo zanimljivo ! RE: Fermentirani chili sos - pivska mušica - 22.08.2015 moze za sve. ja ga dodajem u kuhana jela, mada moze i kao hladni prilog. super je na primjer za razne wrapove, tortille i sl. dobar je za sve salate s grahom, slaze se dobro s kuminom. ma ide uz sve RE: Fermentirani chili sos - gajba - 23.08.2015 Ja sam ga danas spremio pa cemo vidjeti na sta ce ispasti. S tim da je kod mene 30% nekih bas ljutih paprika, mnogo ljuce od ovih obicnih feferona. Mislim da su jalapeno, mada mnogo ljuce od onih sto sam ja sadio. Sve sam paprike kupio na pijaci psoto su moje osusene. Musice jel ovaj sos bude manje ljut kad odfermentira jer ce ovako biti gori zemlja RE: Fermentirani chili sos - pivska mušica - 23.08.2015 Isto ti bude ljut, mislim ne smanji se ljutina, ali se pojavi kiselost. Sto ga duže pustis da fermentira bit ce sve kiseliji. RE: Fermentirani chili sos - gajba - 23.08.2015 Bice veselo Ja sam sasuo 5ml rasola (dala mi baba na pijaci), kad da ocekujem znake fermentacije? RE: Fermentirani chili sos - pivska mušica - 23.08.2015 pa moras na toplom drzati, sto toplije, lactobacillus najbolje radi iznad 35C, ali ce raditi i na sobnoj ali sporije. vec za 48 sati ces primjetiti da se nesto desava RE: Fermentirani chili sos - dalidj - 24.08.2015 Sta staviti umesto rasola, tesko da ga ima na pijaci? Tapatalk RE: Fermentirani chili sos - danny_boy - 07.08.2017 (24.08.2015, 02:33 )dalidj Wrote: Sta staviti umesto rasola, tesko da ga ima na pijaci? Da li bi moglo dimace sirce posluziti? I meni ce uskoro trebati rasol a nema ga jos... |