VolimPivo.ba
pH eksperiment - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Voda (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Thread: pH eksperiment (/showthread.php?tid=1357)

Pages: 1 2


pH eksperiment - pivska mušica - 27.04.2015

Planiram napraviti tri ukomljavanja sa po 3l worta. jedan ukomljavan jako kisel npr. 4,8-4,9, drugi u okviru prihvatljivog pH za pivo 5,3-5,4 i treci preko okvira, recimo 6,3-6,4.

90% pale, 10% caramel, 60 IBU citra, suho hmeljeno, US-05.

Odfermentirati u obicnim pet flasama. Nakon toga flasirati, ostaviti da se karbonizira i testirati.

Nisam jos vidio 'podnosi' li danijev kalkulator ove manje kolicine Smile ali vjerujem da cu moci izracunati.

Planiram da je sve potpuno isto u svakom pivu. E sad, postavljam ovu temu i prije nego sto to uradim, da vidim sta mislite.

Postoji opcija da bude potpuno isti mineralni sastav u sva tri worta i da pH smanjujem/povecavam samo kiselinom. Tu bi morao mineralni sastav biti na balanced i ne bi mogao previse povecati sulfate u rang IPA-a.

Druga opcija je da pH vrijednost kontrolisem iskljucivo mineralnim solima, ali u tom slucaju bi u jednom pivu bilo dosta sulfata, a u drugom nesto manje, odnosno bio bi razlicit mineralni sastav u svim pivima.

Sta mislite koja varijanta je bolja? Cilj je zapravo vidjeti kako pH i mineralni sastav uticu konkretno na IPA pivo.

beer


RE: pH eksperiment - Stane - 27.04.2015

Po meni bi prva varijanta bila bolja, sa drugom varijantom i različitim sulafatima dobivaš različite rezultate (moje mišljenje a čak sam i siguran iz vlastitog iskustva da različiti omjer sulfata po istom receptu daje drugačije pivo).
Da bi bio siguran napraviš i prvu i drugu varijantu, nije bog zna puno više posla a svi će imati koristi od eksperimentaBig Grin


RE: pH eksperiment - danny_boy - 27.04.2015

E svaka ti cast kada se jos uvijek stignes baviti i eksperimentima!!! Slazem se sa Stanetom, najbolje dodati kiselinu jer ne utice na okus (kako ljudi kazu). Jos jedan jako koristan eksperiment...


RE: pH eksperiment - pivska mušica - 27.04.2015

da, da i ja naginjem na tu stranu, ali zato ne mogu napucati sulfate kao za IPA, nego ih moram zauzdati malo Smile


RE: pH eksperiment - Vuk - 21.05.2015

Pošto sam u zadnje 3 ture postigao stabilan ukus i kvalitet, sledeće je da se bavim vodom. Imam mogućnost iz laboratorije da svaki put dobijem RO vodu za kuvanje, samo mi je malo to dangubno, ići tamo sa kanisterima pa bih radije prilagođavao gradsku vodu. A možda ću i sa Romanije uoči kuvanja dovoziti nešto vode. Zanima me kako mjeriš pH vrijednost, gdje ima da se nabavi taj mjerač. Kakva bi mogla biti romanijska voda (onaj izvor kod Han Pogleda, ako je neko tu prolazio)?


RE: pH eksperiment - pivska mušica - 21.05.2015

Ma sigurno je (pre)tvrda, bez dileme. pH se mjeri pH metrom, imaš ga na eBayu ili u Conradu kod nas.


RE: pH eksperiment - Vuk - 21.05.2015

Može li ovaj za cvijeće ili treba nešto ozbiljnije:
http://www.ebay.com/itm/New-3in1-Plant-Flowers-Hydroponic-Soil-Moisture-PH-Light-Meter-Tester-/201095829191?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2ed23ed6c7


RE: pH eksperiment - pivska mušica - 21.05.2015

Ne može ovo, treba ti precizni digitalni pH metar sa mogućnošću baždarenja. Imaš ih dosta po eBayu. Ovo sa slike je za zemlju.

Ako budeš uzimao nemoj zaboraviti uzeti i buffer otopine za baždarenje jer bez toga ti ništa ne vrijedi.


RE: pH eksperiment - Vuk - 21.05.2015

A ovaj:
http://www.ebay.com/itm/New-LCD-Digital-PH-009-0-14-Tester-Meter-Aquarium-Pocket-Pool-Water-Measure-/261670208604?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cecc2845c

Ovi na Conradu su preskupi, 700KM.


RE: pH eksperiment - pivska mušica - 21.05.2015

Ovaj je ok, ja takav koristim i uvijek je precizan. Jedino što ga ja za svaki slučaj bazdarim prije svakog korištenja. Treba ga samo paziti, svaki put ispirati sondu sa destiliranom vodom nakon korištenja i bit će ok. Mada mislim da s ovom kineskom robom uvijek možeš naletiti na loš komad. Kako te zapadne.


RE: pH eksperiment - Vuk - 21.05.2015

A rastvor za baždarenje, kako se do njega dolazi?


RE: pH eksperiment - Pivdzija - 21.05.2015

naručiš ovako nešto, i razmutiš u destiliranoj vodi. onda ubaciš ph metar i okrećeš onaj šaraf dok ne dobiješ vrijednosti koje bi trebale da budu kada umočiš ph metar u rastvor