VolimPivo.ba
fermentacija - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Kvasac i fermentacija (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Thread: fermentacija (/showthread.php?tid=1374)

Pages: 1 2 3


fermentacija - josip - 14.05.2015

uputiše me da pišem o svom problemu ovdje na forumu, tako da sam svjestan da ču pivo morati baciti. al bar ču pitati da znam za drugi puta.

evo ovako:

u dva dana sam pravio dva piva. prvo iz pivskog kompleta a drugo je all grain.
za pivo iz kompleta sam koristio kvasac safale us-05 po savjetu pivara sa foruma jer onaj kvasac u kompletu zna često biti loš.
međutim taj kvasac koji sam koristio mi je stojao oko 2 mjeseca u hladnjaku (neotvorena vrečica), rehidrirao sam ga i sve uradio kako treba i stavio u sladovinu. međutim mislim da je fermentacija izostala. odnosno fermentiralo je možda sve zajedno sat vremena. sad nakon trečeg dana čak i pritisak u fermentoru opada jer vidim da se u vrenjači alkohol vraća u prvu posudu.
fermentor je original kupljen u web shopu i u njemu sam napravio već dva piva koji su super ispali. odlično brtvi. tako da do fermentora i vrenjače nije problem.

sutradan sam napravio all grain pivo i koristio također kvasac safale us-05 ali friški i evo jučer i danas fermentacija traje stvarno prekrasno. bućka kao ludo.

mislio sam dali bi popravio što ako bi u ono pivo što ne fermetira dodao friški kvasac?


RE: fermentacija - Brko - 14.05.2015

(14.05.2015, 01:37 )josip Wrote: uputiše me da pišem o svom problemu ovdje na forumu, tako da sam svjestan da ču pivo morati baciti. al bar ču pitati da znam za drugi puta.

evo ovako:

u dva dana sam pravio dva piva. prvo iz pivskog kompleta a drugo je all grain.
za pivo iz kompleta sam koristio kvasac safale us-05 po savjetu pivara sa foruma jer onaj kvasac u kompletu zna često biti loš.
međutim taj kvasac koji sam koristio mi je stojao oko 2 mjeseca u hladnjaku (neotvorena vrečica), rehidrirao sam ga i sve uradio kako treba i stavio u sladovinu. međutim mislim da je fermentacija izostala. odnosno fermentiralo je možda sve zajedno sat vremena. sad nakon trečeg dana čak i pritisak u fermentoru opada jer vidim da se u vrenjači alkohol vraća u prvu posudu.
fermentor je original kupljen u web shopu i u njemu sam napravio već dva piva koji su super ispali. odlično brtvi. tako da do fermentora i vrenjače nije problem.

sutradan sam napravio all grain pivo i koristio također kvasac safale us-05 ali friški i evo jučer i danas fermentacija traje stvarno prekrasno. bućka kao ludo.

mislio sam dali bi popravio što ako bi u ono pivo što ne fermetira dodao friški kvasac?

prvo mu izmjeri FG... mozda je zavrsilo fermentaciju a ne znas Smile


RE: fermentacija - pivska mušica - 14.05.2015

Koliki ti je FG josipe? Imaš li hidrometar?


RE: fermentacija - josip - 14.05.2015

evo šefe izmjerio sam. imam hidrometar.
1030 pokazuje a na crvenoj skali pokazuje 7,5

sad kad se u menzuri ugrijalo na 21 stupanj celzijusa pokazuje mi 1050


RE: fermentacija - spajder76 - 14.05.2015

Stala ti je fermentacija,pogotovo sto si imao na pocetku 1034.Iznesi fermentor malo na toplo..mozda krene.Sad vidim zadnji post...kakav hydrometar imas..cudno mi je to mjerenje


RE: fermentacija - josip - 14.05.2015

brewferm hydrometar

fermentori mi stoje jedan do drugog u ovom što je all grain fermentira kao ludo ali u ovom ništa.
temperatura u sobi je 20 stupnjeva


RE: fermentacija - spajder76 - 14.05.2015

pokusaj promijesati kvasac i talog i ako ne proradi do sutra sipaj jos jednu kesicu kvasca


RE: fermentacija - josip - 14.05.2015

ok. evo sad ču. hvala!!!


RE: fermentacija - spajder76 - 14.05.2015

al necim sterilnim i od inoxa ili plastike


RE: fermentacija - josip - 14.05.2015

da. imam mješalicu za pivo što sam dobio kad sam kupio fermentore i ostalu opremu


RE: fermentacija - pivska mušica - 14.05.2015

Moj prijedlog je da iz tog fermentirajuceg piva koje aktivno fermentira pokupis kvasac s vrha i prebacis ga u to pivo u kojem je stala fermentacija. To je aktivan kvasac koji upravo fermentira, a isti je soj. Ako ti to ne pokrene ponovo fermentaciju, neće ništa...


RE: fermentacija - josip - 14.05.2015

šefe iskreno da kažem radije bi se držao ove opcije da promješam i ako ne proradi dodam friški kvasac. razlog je što me strah da mi se ne inficira ovo pivo što odlično fermentira.

promješao sam kao što mi je pauk napisao.
čudno, ono pivo fino pjeni i čak i miriše na pivo.
vidit ču što će ispasti.