Mash tun - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: FOTO tutoriali DIY (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=15) +--- Thread: Mash tun (/showthread.php?tid=142) |
Mash tun - mange_tout! - 10.12.2012 evo danas smo napravili i mash tun od piknik frižidera. sve smo dokumetovali sa slikama. piknik frižider i ostali materijal. na slici se pored frižidera mogu vidjeti cijev od vodokotlića, pocinčani produžeci, čep, fiber dihtunzi i česma. upload sa cijevi od vodokotlića se pomoću makaza za lim otkinu krajevi, odnosno navoji i izvuče se gumena cijev iz unutrašnjosti. inoksnu mrežu vući prema donjem kraju, a gumenu cijev izvlačiti. ovo raditi oprezno da se inoksna mrežica ne bi rasplela. pic upload jedan kraj inoksne mrežice je začepljen i stegnut za čep pomoću šelne. kroz otvor na drugom kraju uvući spiralu od bakrene žice i nakon toga staviti navoj koji se stegne pomoću šelne. spiralna bakrena žica ima finkciju da spriječi sužavanje inoksne mrežice pod pritiskom sladovine. online photo sharing uvlačenje spirale od bakrene žice upload pics gotov filter upload pic proba sa vodom image hosting sites ovako izgleda u potpunosti završen. na poklopcu je probušena rupica kroz koju prolazi sonda termometra. na taj način će se pratiti tok temperature ukomljavanja. mash tun kontamo obložiti sa stiropolom, mada se i napravljen u ovom obliku pokazao dobrim za čuvanje temperature ukomljavanja u periodu od 60 minuta, kako bi termoizolaciju napravili još boljom. image ru RE: Mash tun - pivska mušica - 10.12.2012 odlično. nekad u budućnosti možete poboljšati propusnost sistema tako što uzmete crijevo za plin koje je dosta šire od ovoga za vodokotlić i s njega skinete ovu mrežicu. mada i ovako je ovo super! svaka čast! RE: Mash tun - mange_tout! - 10.12.2012 (10.12.2012, 11:19 )Pivska Mušica Wrote: odlično. nekad u budućnosti možete poboljšati propusnost sistema tako što uzmete crijevo za plin koje je dosta šire od ovoga za vodokotlić i s njega skinete ovu mrežicu. mada i ovako je ovo super! svaka čast! svakako namjeravamo u narednom periodu preći na pravljenje većih količina piva, tako da ćemo gledati da od te mrežice napravimo filter napravit ćemo veći mash tun RE: Mash tun - Svarrogh - 11.12.2012 Ako ti je ovo pocincani dio kojeg sam zaokruzio na slici, odmah ga zamjeni sa inoxom. Naime, ph komine je dosta nizi od vode (5.2-5.6) i taj pocincani dio ce ti jako brzo korodirati i moze ispustati tvari koje su stetne za ljudski organizam. Cink npr. RE: Mash tun - mange_tout! - 11.12.2012 (11.12.2012, 06:00 )Svarrogh Wrote: Ako ti je ovo pocincani dio kojeg sam zaokruzio na slici, odmah ga zamjeni sa inoxom. Naime, ph komine je dosta nizi od vode (5.2-5.6) i taj pocincani dio ce ti jako brzo korodirati i moze ispustati tvari koje su stetne za ljudski organizam. Cink npr.@Svarrogh hvala na upozorenju, i nažalost upravo smo taj pridužetak i stavili. međutim na ovoj slici ima višak jedan dio, a to je produžetak do ovog pocinčanog. taj produžetak je od nikla i njega nismo iskoristili. može li se on upotrijebiti? RE: Mash tun - paulaner - 11.12.2012 (11.12.2012, 06:00 )Svarrogh Wrote: Ako ti je ovo pocincani dio kojeg sam zaokruzio na slici, odmah ga zamjeni sa inoxom. Naime, ph komine je dosta nizi od vode (5.2-5.6) i taj pocincani dio ce ti jako brzo korodirati i moze ispustati tvari koje su stetne za ljudski organizam. Cink npr. ako je tako to sto pricate,tj ako steti organizmu,kako se onda koristi u vodovodnim instalacijama pri izgradnji gradjevinskog objekta,recimo gdje god je ostala cijev malo vise u zidu ovaj nastavak se stavlja pa se na njega stavlja cesma,tus itd ? RE: Mash tun - pivska mušica - 11.12.2012 (11.12.2012, 07:07 )paulaner Wrote:(11.12.2012, 06:00 )Svarrogh Wrote: Ako ti je ovo pocincani dio kojeg sam zaokruzio na slici, odmah ga zamjeni sa inoxom. Naime, ph komine je dosta nizi od vode (5.2-5.6) i taj pocincani dio ce ti jako brzo korodirati i moze ispustati tvari koje su stetne za ljudski organizam. Cink npr. objasnio je čovjek - ph vrijednost sladovine je 5,5 a vode 7,0 ili više. ta kiselost sladovine stvara reakciju i otpuštaju se neki spojevi.... RE: Mash tun - zis - 11.12.2012 (11.12.2012, 06:51 )mange_tout! Wrote:(11.12.2012, 06:00 )Svarrogh Wrote: Ako ti je ovo pocincani dio kojeg sam zaokruzio na slici, odmah ga zamjeni sa inoxom. Naime, ph komine je dosta nizi od vode (5.2-5.6) i taj pocincani dio ce ti jako brzo korodirati i moze ispustati tvari koje su stetne za ljudski organizam. Cink npr.@Svarrogh hvala na upozorenju, i nažalost upravo smo taj pridužetak i stavili. međutim na ovoj slici ima višak jedan dio, a to je produžetak do ovog pocinčanog. taj produžetak je od nikla i njega nismo iskoristili. može li se on upotrijebiti? Ovim je sve receno. RE: Mash tun - pivska mušica - 11.12.2012 mada ja sam koristio dugo na početku ovaj pocinčani dio i nisam umro (još ) prema svim tekstovima o fermentaciji najčešći spoj koji kvascu nedostaje prilikom fermentacije je upravo Zn (cink)... hehe, ovo se samo pravdam. RE: Mash tun - pivska mušica - 11.12.2012 evo fin članak o metalima i home brewingu http://www.byo.com/stories/projects-and-equipment/article/indices/20-build-it-yourself/1149-metallurgy-for-homebrewers a evo tražim po netu i nigdje nisam našao da se upozorava baš da ima neke opasnosti za zdravlje. svarrogh ako ti imaš neki izvor gdje stoji da je opasno po zdravlje daj da vidimo..... a sad sam upravo našao podatak Quote:Preporučena dnevna količina (RDA) cinka je 12 - 15 mg. cink je dobar za prostatu eto, znači ostavite to kako jest da se ne zajebavate sa mijenjanjem jer koliko sam shvatio problem je što ne znate da li ćete ponovo moći sve vratiti...... RE: Mash tun - mange_tout! - 11.12.2012 (11.12.2012, 07:29 )Pivska Mušica Wrote: evo fin članak o metalima i home brewingu http://www.byo.com/stories/projects-and-equipment/article/indices/20-build-it-yourself/1149-metallurgy-for-homebrewers to i jeste problem, ne znamo hoćemo li moći sve vratiti na mjesto. svakako mislimo praviti novi, veći mash tun, jer namjeravamo preći na veće ture. valjda će ovaj izdržate neko vrijeme, barem 10 tura, a da nas ne otruje . uglavnom u novom će biti neki materijal koji neće otpuštati štetne materije. a ovo upozorenje je na mjestu i neka svi početnici obrate pažnju na materijal koji koriste ako ništa prostata će nam biti ok RE: Mash tun - sarajevskopivo - 11.12.2012 a sta je sa bakrom koji se koristi za chiller? Da li je on opasan za ljudski organizam |