VolimPivo.ba
Velebitsko tamno - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Recenzije komercijalnih piva (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=30)
+--- Thread: Velebitsko tamno (/showthread.php?tid=159)



Velebitsko tamno - pivska mušica - 17.12.2012

Velebitsko tamno je drugo pivo iz pivovare Ličanka koje sam probao. ABV je 6% tako da je nešto jače od svijetlog. Ovo pivo spada u Dunkel Lagere, odnosno tamno lagerovano pivo sa određenom porcijom minhenskog slada i prženim sladovima za boju. Pivo je bez ikakvih aditiva i konzervansa.

Velebitsko tamno je sigurno za klasu bolje od Velebitskog svijetlog iako nisu uporediva kao takva, ali u okviru stila ovom tamnom bi dao veću ocjenu.

Pjena je nešto slabija nego kod svijetlog piva, stvaraju se krupniji mjehurići co2 i trajnost pjene je još kraća nego kod svijetlog da bi na kraju potpuno nestala. Ovo jako podsjeća na domaća tamna piva.

Karbonizirano za moj pojam preslabo i ja bih kad bi radio slično pivo malo povećao nivo karbonizacije.

Poprilično suho, ali opet sigurno balansirano pivo bez i jedne zamjerke, osim što bi teoretski možda moglo biti blago, ali sasvim blago slađe. Okus je vrlo ugodan i na jeziku se raspoznaju arome čokolade, prženih sladova i karamele. U nosu umjerena hmeljna aroma. Pivo koje se stvarno pije lagano i pun je pogodak. Imam neki osjećaj da je voda korištena za ovo pivo posebnog mineralnog sastava. Ne znam zašto, ali rekao bih da je bogata kloridima (Cl) jer pivo ima ugodnu i raspoznatljivu sladnu stranu.

Dosta podsjeća na neka domaća piva koja sam probao i koja sam sam radio. Na primjer moj schwartzbier, iako sam ga radio sa kvascem gornje fermentacije, imao je sličnu strukturu okusa sladova.

Znam da ga je teško nabaviti, posebno u BiH, ali vrijedi se potruditi. Stvarno jako dobro pivo.

[Image: X2GjFjC.jpg]


RE: Velebitsko tamno - Pop - 17.12.2012

Kad imam priliku, uvijek pijem tamno velebitsko jer je vrlo dobro. Kod nas u Sl.Brodu ima samo jedna mala trgovinica koja ga prodaje i jedan birc,ali taj birc ima sam svijetlo.