VolimPivo.ba
Sierra Nevada Torpedo Extra IPA - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Recenzije komercijalnih piva (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=30)
+--- Thread: Sierra Nevada Torpedo Extra IPA (/showthread.php?tid=179)

Pages: 1 2

Sierra Nevada Torpedo Extra IPA - pivska mušica - 21.12.2012

Zahvaljujući kolegi forumašu @mange_tout jutros dobih ovo pivo. I nisam se mogao suzdržati da ga ne otvorim već danas. Smile

Šta reći o pivu koje je na svim pivarskim portalima i stranicama sa ocjenama piva na samom vrhu.

Uglavnom, evo mog dojma.

Etiketa jako privlačna, originalna. Naziv piva također originalan. Ambalaža je staklena boca od 350 ml kao što vidite na slikama. Na etiketi nema nikakvih podataka o sastojcima korištenim u ovom pivu, nema čak ni ABV, ali je zato sve fino opisano na njihovoj stranici.

Na web stranici je zato proizvođač ostavio detaljne podatke:
ABV 7,2%
OG 17,3° po Platou (cca. 1.072 SG)
FG 4,2° po Platou (cca. 1.017 SG)
IBU 65

Prilikom otvaranja već iz same boce izbije tako jaka aroma hmelja da tu nema dileme o kakvom se pivu radi. Pjena čvrsta, 'kapa' je ostala do samog dna čaše što je za pivo s ovolikim ABV za pohvalu, a lacing je također ostao i rekao bih da je solidan. Boja smeđe-crvenkasta, bakarna. Pivo je mutnjikavo.

U ovom pivu korištene su ogromne količine hmelja i radi se zapravo o hmeljnoj bombi. IBU od 65 jedinica skoro da je i premali za ovako bogato pivo i ovako jaku aromu.

Arome hmelja su takve da, mirišući ovo pivo iz čaše, imam osjećaj da sam zabio nos u vreću punu hmelja. I evo vjerovali ili ne, prvo sam popio pivo pa sam onda provjerio koje su sorte hmelja korištene i uspio sam na slijepo prepoznati aromu sorte Magnum.

I stvarno na web stranici poslije vidim da su koristili Magnum za gorčinu, a za završno hmeljenje i suho hmeljenje išli su sa Magnum, Citra i Crystal sortama. Malo mi je bilo čudno da se Magnum koristio za aromu, jer nisam do sad još čuo za takvu varijantu. U nosu se izmjenjuju mirisi karakteristični za američke sorte, a to su grapefruit i citrusna voća, a osim toga osjeti se miris koji podsjećana smrekine bobice ili borovu smolu. Osim toga ta aroma Magnuma također ima dosta udjela u ukupnom mirisu, a mene ona po malo podsjeća na čokoladu i mentu zajedno, kao after eight čokolada (ali to je samo hint, samo jedna nit u cjelokupnom mirisu). U isto vrijeme, kao što vidite, visoka završna gustoća doprinosi balansu u cijeloj priči i pivo je sirupaste teksture, prepoznatljive punoće okusa za piva koja se konzumiraju sa ovako visokim završnim gustoćama.

Alkohol se fino osjeti, što i nije čudno uz 7,2% i ovo pivo stvara senzaciju topline u jednjaku, odnosno, osjeti se da 'zagrijava'.

Pivo je suho hmeljeno (hmelj je dodavan u velikim količinama i u fermentacijsku posudu), a ta aroma je poprilično drugačija od arome hmelja koji je kuhan, odnosno daleko više podsjeća na originalni miris koji ima sama biljka hmelja, nego u slučaju kad se hmelj prokuha, pa čak i kratko.

Sladnu stranu ovog piva neću ni spominjati, jer ona kao i da ne postoji pokraj ovakve hmeljne arome. Gorčina je jaka, zadržava se na bazi jezika i čista je. Nimalo neugodna, nego potpuno potrebna i savršeno uklopljena.

Neka moja procjena je da hmelj potrošen za jednu gajbu ovog piva, mogao bi se iskoristiti da se napravi deset gajbi sarajevskog piva. Malo je možda nezgodno poređenje jer se ne radi o pivima iz istog stila i nisu uporediva, ali čisto radi slikovitosti da biste shvatili o čemu se tu zapravo radi.

Također, neko ko nije probao nešto ovako nikad u životu i kome je pojam piva evropski lager, mogao bi ostati totalno iznenađen. Znam da @mange_tout ima još jednu bocu, pa me baš zanima njegov dojam ovog piva, jer koliko sam shvatio nije nikad do sad probao IPA.

Evo dok ovo pišem prošlo je već skoro pola sata od kad sam popio zadnji gutljaj, ali taj okus u ustima jednostavno ne nestaje. Takva količina tako ugodne arome mi je fascinantna. Probao sam do sad nekih desetak IPA piva raznih proizvođača (šteta što nisam i više), pa eto nije mi baš ni nepoznat ovaj stil, mada će @shunj sigurno moći reći nešto više o ovom pivu i uporediti ga s nekim drugim IPA pivima pošto ih je sigurno probao više nego ja.

Jedna od stvari koje sam primjetio je da se početna aroma tropskog voća i agruma, od negdje pola popijene čaše, promijenila, odnosno nestala je i ostali su mi u nosu samo ti zemljasti mirisi, smreka, borovina i ta aroma magnum hmelja.

Uglavnom, topla preporuka.

[Image: 1TnIVVS.jpg]

RE: Sierra Nevada Torpedo Extra IPA - Shunj - 22.12.2012

Profulo si ABV u donjem desnom cosku (vidi se i na slici) Wink.
Drago mi je da si probo kvalitetan americki brew (sto SN sigurno jeste), imas nesebicnog drugara, i da ti se dopada.
Nemam ja sta tu dodati, sve si ti to fino i strucno srocio. Torpedo je ukusom tipican predstavnik tzv. West Coast IPA stila: hmelj, citrus, borovina (Piny sto bi rekli, to je i taj ukus smreke. Vidis mene cesto ova piva na neki nacin podsjete na sokove sto je moja majka (nana, nena, baka) pravila: smreka, zova, ruzica, vjerovatno znas o cemu govorim, i samim tim mi jos draza budu.).
West Cosat stil PA & IPA je i najpopularniji. U Kaliforniji je i krenula revolucija mikro pivara, mislim da je prva otvorena negdje 1980, jer trebalo je od nekoga nauciti umjetnost fermentacije (vec dobro etablirana vinska industrija je postojala) i sve sto ide uz to.
SN je pivara vrijedna svakog postovanja. Pored toga sto se drze vrhunskog kvaliteta drze se i pristupacne cijene (ne jeftino ali pristupacno). Mnoge pivare danas ide na kartu "sto je skuplje to ce ljudi vise kupovati" (sto im ide od ruke) i cesto ne samo da pariraju cijenom najboljih belgijskih piva nego ih i prevazilaze (sto je suludo). Nadam se da ce se s tom istom filozofijom pojaviti masovnije i na evropskom trzistu.
Sto se tice hmelja, sjecas se kako sam ti jednom reko kad pijem ova piva navecer kako se ujutro probudim sa ukusom hmelja u ustima (sto je ok ako nisi mahmuran)? Jednom sam @sarajevskopivo preporucio Stone Ruination IPA koji ti (kao i sva ostala piva ove vrste) "ruin" (pokvari, sroza) paletu ukusa i nisi skoro dan u stanju osjetiti drugi ukus. Zato je ovo najbolje piti kad se zavrsi sa jelom. Takoder treba ih pazljivo piti jer se alkohol skoro i ne osjeti a napijes se u sekundi ako imalo pretjeras (i to dobro napijes).
To sto promijeni ukus mi je jedan od najdrazih momenata. Od pocetka do kraja piva imas utisak da pijes najmanje 2 razlicita.
Nego, nisam primjetio da si dao neku zamjerku na pivo Wink.

RE: Sierra Nevada Torpedo Extra IPA - pivska mušica - 22.12.2012

ajde drago mi je da si i ti primjetio taj momenat gdje se promijeni okus, odnosno isčeznu odjednom one citrusne arome i preostanu ove teže Smile zamjerku imam, samo sam zaboravio napomenuti, a to je da je stigla samo jedna flaša Big Grin

@mange_tout ne zamjeri, malo se zezam Smile

što se tiče klope, ovo pivo bih pio samo uz neka teška i masna jela.

RE: Sierra Nevada Torpedo Extra IPA - mange_tout! - 23.12.2012

(22.12.2012, 10:40 )pivska mušica Wrote: ajde drago mi je da si i ti primjetio taj momenat gdje se promijeni okus, odnosno isčeznu odjednom one citrusne arome i preostanu ove teže Smile zamjerku imam, samo sam zaboravio napomenuti, a to je da je stigla samo jedna flaša Big Grin

@mange_tout ne zamjeri, malo se zezam Smile

što se tiče klope, ovo pivo bih pio samo uz neka teška i masna jela.

ako budeš dovoljno dobar, možda ti pošaljem još koju bocu Big Grin

RE: Sierra Nevada Torpedo Extra IPA - mange_tout! - 31.12.2012

Ja sam imao sreću i probao ovo pivo, i to je moje prvo pivo vrhunskog kvaliteta. Nisam neki profesionalac i osoba koja je dovoljno kompetentna da napiše recenziju o ovom, i bilo kojem drugom vrhunskom pivu. Jedino što mogu je da ovdje napišem su moja očekivanja i usporedba ovog piva sa našim komercijalnim pivima.
Kada se otvori ovo pivo, prvo što osjetite je njegov intezivan miris odnosno aroma hmelja (valjda Smile). Taj miris je puno lijepši u odnosu na piva koja se prodaju kod nas, a kada bolje razmislim takav miris kod naših komercijalnih piva uopšte ne postoji, tako da je svako upoređivanje besmisleno. Ta aroma, koliko sam mogao da osjetim, mi je najviše išla na neko južno voće, i u prvom trenutko nisam mogao odgonetnuti o čemu se tu radi. Kasnije sam malo prošnjuhao po internetu i naišao sam na jednu recenziju ovog piva i pročitao da se ustvari osjeti malo aroma manga, ako se sjećate onih sokova na razgađanje, to je ta aroma Smile, doduše sok je kocentrovan pa je ta aroma intezivnija. U nosu se može osjetiti izvjesna sladunjavost, koja je vjerovatno dolazi od ove arome.
Što se tiče okusa očekivao sam gorče pivo. Međutim, po gorčini ovo pivo se ne može upoređivati sa našim komercijalnim pivama. Ono je mnogo gorče, ali ta gorčina nije neugodna, čak šta više meni je jako godila Big Grin. Ja sam u okusu osjetio borovinu, odnosno smolu koju navodi Pivska Mušica, i to na kraju jezika. Takođe, sa borovinom se smjenjuje i travnati karakter. Da li sam ove okuse osjetio na jeziku ili sam ih dožoivio kroz receptore u nosu, to vam ne bih mogao reći, jer se mnogo smjenjuju, i da vam kažem da kada pijete ovo pivo ne znate jeste li došli ili pošli, ali baš ono u pozitivnom smislu Smile Dakle, mnogo različitih aroma i okusa koji se smjenuju.
Osjeti se punoća tijela kod ovog piva i to je što mi se mnogo svidjelo. Razlog tome je sigurno što sam navikao na ova naša piva, koja svi poznajete i kada ih pijete imate osjećaj kao da pijete vodu.
Kada pogledate etiketu na kojoj piše 7,2 % ABV očekujete da ćete osjetiti žar u jednjaku. Ja alkohol u ovome pivu uopšte nisam osjetio. Stvarno ne znam da li je to zbog njegove izbalansiranosti ili nečeg drugog.
Možda sam u ovoj „recenziji“ mnogo spominjao naša komercijalna piva, ali nisam imao izbora i drugog načina da opišem ovo vrhznsko pivo. Sve u svemu pivo je fenomenalno i nikada ovakvo nešto nisam probao. Svakako da ga toplo preporučujem, i sigurno je da ćete u njemu mnogo uživati, baš kao i ja.

[Image: P6100148.jpg]
image ru

Zivjeli

RE: Sierra Nevada Torpedo Extra IPA - pivska mušica - 31.12.2012

i onda zamisli kad ti dođe neki pametnjaković da ti objasni kako je sarajesvko bolje od lava, ili jelen od tuzlanskog, ili karlovačko od ožujskog Smile znači ljudi nemaju pojma kakva piva zapravo postoje 'out there'.... Smile drago mi je da ti se svidjelo i još jednom hvala na ovako lijepom poklonu! Zivjeli

ma potpuno drugačije pivo i iskustvo. najviše je utisak ostavila na mene gorčina. doduše očekivao sam da će biti previše gorko, ali je pivo bilo baš pitko Smile ne trebaš mi se zahvaljivati, zaslužio si i više Smile

RE: Sierra Nevada Torpedo Extra IPA - sarajevskopivo - 31.12.2012

Drago mi je da ti se svidio IPA. Ja isto jako volim taj stil, mada za prvo bolje pivo ja ga inac ene bih preporucio zbog dtugacijih/"jacih" aroma.
Meni se nekad desi da kad probam prvi put neko pivo na prvu mi ne legne. Onda sutradan kad popijem drugu bocu, legne puno bolje.

(31.12.2012, 04:17 )sarajevskopivo Wrote: Drago mi je da ti se svidio IPA. Ja isto jako volim taj stil, mada za prvo bolje pivo ja ga inac ene bih preporucio zbog dtugacijih/"jacih" aroma.
Meni se nekad desi da kad probam prvi put neko pivo na prvu mi ne legne. Onda sutradan kad popijem drugu bocu, legne puno bolje.

mnogo mi se svidio. a rodici koja je sa mnom degustirala i nije baš, tako da je to stvar ukusa vjerovatno.

RE: Sierra Nevada Torpedo Extra IPA - sarajevskopivo - 07.04.2013

Zadnjih par dana smo mnogo ljustili ovo pivo. S obzirom da sam jedan fermentor oslobodio, planiram da kuham svoj prvi IPA. Ima li neko recept za ovo pivo, ili neki dobar IPA?

RE: Sierra Nevada Torpedo Extra IPA - pivska mušica - 07.04.2013

sierra nevada pivara ne čuva svoje recepte u tajnosti i dijeli ih sa home brewerima. recept za njihov torpedo imaš na ovom linku: http://www.theelectricbrewery.com/forum/viewtopic.php?t=25399

jedino što oni koriste taj torpedo za suho hmeljenje, što ti ne možeš ponoviti, ali suho hmeljenje možeš na klasičan način raditi.

ovaj magnum kao suhi hmelj je totalno zanimljiv i stvarno je odlično ovo pivo.....tako da vrijedi pokušati klonirati....

RE: Sierra Nevada Torpedo Extra IPA - Sile - 08.04.2013

Evo probao sntei klon od prije mjesec dana u bocama i pivo je zbilja odlicno samo za homebrewere malkoc i skupo. Ipak treba nabaviti citru i crystal. Kao i kod ostalih ipa ovdje je dry hop najbitniji. Medjutim,vjerujem da hopanje sa aurorom i goldingom i cascadeom dajw jednako dobro pivo I isplativije.