VolimPivo.ba
Minimum opreme koju morate imati - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Oprema i sanitacija (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=14)
+--- Thread: Minimum opreme koju morate imati (/showthread.php?tid=18)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9


Minimum opreme koju morate imati - pivska mušica - 16.11.2012

Ovako, u nastavku je prikazan minimum opreme koju je potrebno imati da bi se proizvelo pivo. Radi se o početničkom set-up-u koji se, naravno, može usavršavati i nadograđivati.

što se tiče osnovne opreme treba vam sljedeće. ovo je znači samo osnovno, najosnovnije (i najjeftinije), a poslije na ovom podforumu možemo raspravljati o naprednijim sistemima i unapređenjima.

1. Dva velika lonca kapaciteta 30 i 20 litara.

[Image: 3602011.jpg]
najbolje inox (skuplja varijanta), može i emajl (puno jeftinija). nikako cink, aluminij ili bakar! volumen lonca najbolje da bude 30 litara.

2. Fermentacijska posuda

[Image: bure-30l-sa-poklopcem.jpg]

fermentacijska posuda je zapravo obično plastično (gora varijanta) ili stakleno (bolja varijanta), burence ili demižon. ako kuhate u loncu od 30 litara, morate imati fermentacijsku posudu kapaciteta najmanje 30 litara. iako se staklo smatra boljim, i ja sam ga koristio nekad, prebacio sam se na plastiku iz nekoliko razloga - jeftinija je, sigurnija je (pucanjem punog demižona piva prilikom prenošenja možete se gadno ozlijediti), jednostavnija je za pranje i održavanje. samo je bitno da se dobro i kvalitetno pere i da je "food grade" plastika. to ćete znati po uvarenom logu na dnu plastične posude sa malim escajgom (nož i viljuška). cijena ovakve posude je maksimalno do 20 KM.

3. Airlock ili "Vrenjača"

[Image: airlock.JPG]

ovo je zapravo sigurnosni ventil koji stoji zabijen na vrhu poklopca fermentacijske posude i koji dopušta da CO2 koji nastaje prilikom fermentacije izlazi van, a ne pušta O2 izvana da ulazi unutar fermentacijske posude. na ebayu košta oko 1$ a ako vam se ne da da ga kupujete, onda ga možete i sami napraviti. Cijena cca. 2 KM

4. 2-3 metra silikonskog crijeva za pretakanje

[Image: 9d4c471fcfdd4d9faf833a00693b78f6.jpg?width=650&crop=0]

dakle, ovo možete kupiti svugdje. služi za pretakanje već fermentiranog piva sa taloga kvasca

5. tri gajbe opranih i doooooobro očišćenih iskorištenih pivskih boca.

[Image: 20050511042856gajba_piva_pive_ezg_1.jpg]

dakle treba vam šesdesetak boca. o tehnikama čišćenja mogu poslije u nastavku. boce ne samo da moraju biti čiste, nego moraju biti STERILNE prije točenja piva. Cijena: poznavanje konobara - džaba.

6. Čepilica

[Image: cep_kruna_rucna_335.jpg]

ovo je kao što pretpostavljate za čepljenje boca nakon točenja piva. ovo što vidite je jednostavnija varijanta. Cijena u Robotu: 20 KM

7. Čepovi

[Image: 20070606174422_pict0737-01.jpg]

ovo su krunski čepovi ili crown caps. ima ih u konzumu, obiju, interexu... ma svuda. ima ih u raznim bojama što je super kada imate više vrsta piva da ih možete razlikovati. Cijena: 4 KM 100 komada.

8. Hidrometar

[Image: 41O1fYbgoVL._SL500_AA300_.jpg]

jedan od najbitnijih instrumenata u pivarstvu. služi za mjerenje otopljenog šećera u sladovini. dostupan na ebayu. Cijena: cca. 15 KM.

9. Termometar

[Image: B00009WE45.01._AA280_SCLZZZZZZZ_.jpg]

uz hidrometar sigurno najvažniji instrument. termometar mora imati visoki raspon mjerenja recimo do 120°C. mora biti vatrostalan. imate mogućnost da birate između digitalnih ili analognih. i jedni i drugi imaju svoje prednosti i mane. s obzirom da su temperature najvažniji kriterij koji s mora ispoštovati kod proizvodnje piva - termometar mora biti precizan i kvalitetan. kad ga kupite dobro ga je baždariti u čaši vode s ledom - mora pokazivati 0°, a ako ne pokazuje onda kompenzirati za tu vrijednost koliko ima otklona. Cijena: varira od 3$ do 100$. vas može zadovoljiti onaj od 10$.

10. Piknik frižider kapaciteta 28-32l prilagođen za posudu za ukomljavanje

[Image: mashtun.JPG]


ovo je MINIMUM MINIMUMA, ali s ovim što sam nabrojao možete proizvesti fantastično pivo.


RE: Minimum opreme koju morate imati - AleksandarV - 16.11.2012

Ne zaboravite da je sve brže na plinu. Plinsko kuhalo ili šporet bi bili najbolji.
Takođe, vrećice za hmelj. I naravno literatura.


RE: Minimum opreme koju morate imati - sarajevskopivo - 19.11.2012

Ovde treba napomenuti da su potrebna dva lonca. Jedan veliki ili glavni u kojem se kuha, a drugi koji se koristi da zagrijete vodu za ispiranje slada. Ako radite ture od 23L onda ovaj drugi lonac moze biti 15L.


RE: Minimum opreme koju morate imati - pivska mušica - 19.11.2012

(19.11.2012, 05:50 )sarajevskopivo Wrote: Ovde treba napomenuti da su potrebna dva lonca. Jedan veliki ili glavni u kojem se kuha, a drugi koji se koristi da zagrijete vodu za ispiranje slada. Ako radite ture od 23L onda ovaj drugi lonac moze biti 15L.


da, u pravu si. to sam zaboravio kad sam pisao ovaj post. beer


RE: Minimum opreme koju morate imati - gajba - 19.11.2012

Zar ne moze sa jednim?
Zagrije se voda (15litara) i pomijesam sa sladom... dok to stoji u frizideru, u istom loncu zagrijavam novih 15 litara.
Iscijedim prvu sladovinu posle 1h u neku posudu, iz lonca naspem novih 15litara u frizider.
Iz posude prespem u lonac i to je to.. Mislim da je jeftnije kupiti plasticnu posudu od 15 litara nego lonac...


RE: Minimum opreme koju morate imati - Svarrogh - 19.11.2012

Joj to ti je tlaka. Tako sam ja radio. U plasticnoj kanti sa grijacima sam zagrijavao vodu, fly sparge metodom ispirao zrnje iz frizidera i sve to skupljao u drugoj plasticnoj kanti. Kad proces ispiranja zavrsi, prebacujem sve u kantu za kuhanje/grijanje vode. Usput se naravno ispečem, drndam i oduzima vremena jer ne mozes odma zagrijaviti dok ispires. Ako je ako ne mozes drugacije ali ako mozes, olaksaj si.


RE: Minimum opreme koju morate imati - sarajevskopivo - 19.11.2012

Ma ja sam mislio to raditi ne zbog lonca vec na kantama imam vec upisanu zapreminu, takod a znam koliko sam dobio piva nakon ukomljavanja. Ali to je jos jedna dodatna posuda koju moras cistiti poslije.


RE: Minimum opreme koju morate imati - pivska mušica - 19.11.2012

teoretski može, ali daleko je lakše sa dva lonca.


RE: Minimum opreme koju morate imati - Redhat1984 - 26.02.2013

Koliko je bitno da posuda za fermentaciju bude sa poklopcem koji totalno zaptiva.pitam iz razloga jer sam pronasao posudu od "food grade" plastike ali na poklopcu nema zaptivne gume-niti je predvidjeno da ima.Kada sam u nju usuo vrelu vodu da bi je maksimalno oprao,poklopac se naduo maksimalno -jedno vreme drzao i potom se culo kako polako ispusta vazduh.ako je ovo ok(ako ne onda je idealna kao posuda za otakanje piva) mogao bi nabaviti vise komada za uputrebu.


RE: Minimum opreme koju morate imati - pivska mušica - 26.02.2013

nije strašno ako malo pušta ako nećeš u njoj raditi sekundarnu fermentaciju. ja sam odavno prestao koristiti airlock na primarnom fermentoru i samo malo slabije zavrnem poklopac da može ispuštati CO2.


RE: Minimum opreme koju morate imati - sarajevskopivo - 26.02.2013

(26.02.2013, 02:38 )pivska mušica Wrote: nije strašno ako malo pušta ako nećeš u njoj raditi sekundarnu fermentaciju. ja sam odavno prestao koristiti airlock na primarnom fermentoru i samo malo slabije zavrnem poklopac da može ispuštati CO2.

Sta bi bio razlog za ne koristenje airlock-a u primaru?


RE: Minimum opreme koju morate imati - pivska mušica - 26.02.2013

pa svakako mi pušta na poklopcu Smile nemam potrebe za airlockom ako radim kratku primarnu fermentaciju bez pretakanja u sekundar