Minimum opreme koju morate imati - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Oprema i sanitacija (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=14) +--- Thread: Minimum opreme koju morate imati (/showthread.php?tid=18) |
Minimum opreme koju morate imati - pivska mušica - 16.11.2012 Ovako, u nastavku je prikazan minimum opreme koju je potrebno imati da bi se proizvelo pivo. Radi se o početničkom set-up-u koji se, naravno, može usavršavati i nadograđivati. što se tiče osnovne opreme treba vam sljedeće. ovo je znači samo osnovno, najosnovnije (i najjeftinije), a poslije na ovom podforumu možemo raspravljati o naprednijim sistemima i unapređenjima. 1. Dva velika lonca kapaciteta 30 i 20 litara. najbolje inox (skuplja varijanta), može i emajl (puno jeftinija). nikako cink, aluminij ili bakar! volumen lonca najbolje da bude 30 litara. 2. Fermentacijska posuda fermentacijska posuda je zapravo obično plastično (gora varijanta) ili stakleno (bolja varijanta), burence ili demižon. ako kuhate u loncu od 30 litara, morate imati fermentacijsku posudu kapaciteta najmanje 30 litara. iako se staklo smatra boljim, i ja sam ga koristio nekad, prebacio sam se na plastiku iz nekoliko razloga - jeftinija je, sigurnija je (pucanjem punog demižona piva prilikom prenošenja možete se gadno ozlijediti), jednostavnija je za pranje i održavanje. samo je bitno da se dobro i kvalitetno pere i da je "food grade" plastika. to ćete znati po uvarenom logu na dnu plastične posude sa malim escajgom (nož i viljuška). cijena ovakve posude je maksimalno do 20 KM. 3. Airlock ili "Vrenjača" ovo je zapravo sigurnosni ventil koji stoji zabijen na vrhu poklopca fermentacijske posude i koji dopušta da CO2 koji nastaje prilikom fermentacije izlazi van, a ne pušta O2 izvana da ulazi unutar fermentacijske posude. na ebayu košta oko 1$ a ako vam se ne da da ga kupujete, onda ga možete i sami napraviti. Cijena cca. 2 KM 4. 2-3 metra silikonskog crijeva za pretakanje dakle, ovo možete kupiti svugdje. služi za pretakanje već fermentiranog piva sa taloga kvasca 5. tri gajbe opranih i doooooobro očišćenih iskorištenih pivskih boca. dakle treba vam šesdesetak boca. o tehnikama čišćenja mogu poslije u nastavku. boce ne samo da moraju biti čiste, nego moraju biti STERILNE prije točenja piva. Cijena: poznavanje konobara - džaba. 6. Čepilica ovo je kao što pretpostavljate za čepljenje boca nakon točenja piva. ovo što vidite je jednostavnija varijanta. Cijena u Robotu: 20 KM 7. Čepovi ovo su krunski čepovi ili crown caps. ima ih u konzumu, obiju, interexu... ma svuda. ima ih u raznim bojama što je super kada imate više vrsta piva da ih možete razlikovati. Cijena: 4 KM 100 komada. 8. Hidrometar jedan od najbitnijih instrumenata u pivarstvu. služi za mjerenje otopljenog šećera u sladovini. dostupan na ebayu. Cijena: cca. 15 KM. 9. Termometar uz hidrometar sigurno najvažniji instrument. termometar mora imati visoki raspon mjerenja recimo do 120°C. mora biti vatrostalan. imate mogućnost da birate između digitalnih ili analognih. i jedni i drugi imaju svoje prednosti i mane. s obzirom da su temperature najvažniji kriterij koji s mora ispoštovati kod proizvodnje piva - termometar mora biti precizan i kvalitetan. kad ga kupite dobro ga je baždariti u čaši vode s ledom - mora pokazivati 0°, a ako ne pokazuje onda kompenzirati za tu vrijednost koliko ima otklona. Cijena: varira od 3$ do 100$. vas može zadovoljiti onaj od 10$. 10. Piknik frižider kapaciteta 28-32l prilagođen za posudu za ukomljavanje ovo je MINIMUM MINIMUMA, ali s ovim što sam nabrojao možete proizvesti fantastično pivo. RE: Minimum opreme koju morate imati - AleksandarV - 16.11.2012 Ne zaboravite da je sve brže na plinu. Plinsko kuhalo ili šporet bi bili najbolji. Takođe, vrećice za hmelj. I naravno literatura. RE: Minimum opreme koju morate imati - sarajevskopivo - 19.11.2012 Ovde treba napomenuti da su potrebna dva lonca. Jedan veliki ili glavni u kojem se kuha, a drugi koji se koristi da zagrijete vodu za ispiranje slada. Ako radite ture od 23L onda ovaj drugi lonac moze biti 15L. RE: Minimum opreme koju morate imati - pivska mušica - 19.11.2012 (19.11.2012, 05:50 )sarajevskopivo Wrote: Ovde treba napomenuti da su potrebna dva lonca. Jedan veliki ili glavni u kojem se kuha, a drugi koji se koristi da zagrijete vodu za ispiranje slada. Ako radite ture od 23L onda ovaj drugi lonac moze biti 15L. da, u pravu si. to sam zaboravio kad sam pisao ovaj post. RE: Minimum opreme koju morate imati - gajba - 19.11.2012 Zar ne moze sa jednim? Zagrije se voda (15litara) i pomijesam sa sladom... dok to stoji u frizideru, u istom loncu zagrijavam novih 15 litara. Iscijedim prvu sladovinu posle 1h u neku posudu, iz lonca naspem novih 15litara u frizider. Iz posude prespem u lonac i to je to.. Mislim da je jeftnije kupiti plasticnu posudu od 15 litara nego lonac... RE: Minimum opreme koju morate imati - Svarrogh - 19.11.2012 Joj to ti je tlaka. Tako sam ja radio. U plasticnoj kanti sa grijacima sam zagrijavao vodu, fly sparge metodom ispirao zrnje iz frizidera i sve to skupljao u drugoj plasticnoj kanti. Kad proces ispiranja zavrsi, prebacujem sve u kantu za kuhanje/grijanje vode. Usput se naravno ispečem, drndam i oduzima vremena jer ne mozes odma zagrijaviti dok ispires. Ako je ako ne mozes drugacije ali ako mozes, olaksaj si. RE: Minimum opreme koju morate imati - sarajevskopivo - 19.11.2012 Ma ja sam mislio to raditi ne zbog lonca vec na kantama imam vec upisanu zapreminu, takod a znam koliko sam dobio piva nakon ukomljavanja. Ali to je jos jedna dodatna posuda koju moras cistiti poslije. RE: Minimum opreme koju morate imati - pivska mušica - 19.11.2012 teoretski može, ali daleko je lakše sa dva lonca. RE: Minimum opreme koju morate imati - Redhat1984 - 26.02.2013 Koliko je bitno da posuda za fermentaciju bude sa poklopcem koji totalno zaptiva.pitam iz razloga jer sam pronasao posudu od "food grade" plastike ali na poklopcu nema zaptivne gume-niti je predvidjeno da ima.Kada sam u nju usuo vrelu vodu da bi je maksimalno oprao,poklopac se naduo maksimalno -jedno vreme drzao i potom se culo kako polako ispusta vazduh.ako je ovo ok(ako ne onda je idealna kao posuda za otakanje piva) mogao bi nabaviti vise komada za uputrebu. RE: Minimum opreme koju morate imati - pivska mušica - 26.02.2013 nije strašno ako malo pušta ako nećeš u njoj raditi sekundarnu fermentaciju. ja sam odavno prestao koristiti airlock na primarnom fermentoru i samo malo slabije zavrnem poklopac da može ispuštati CO2. RE: Minimum opreme koju morate imati - sarajevskopivo - 26.02.2013 (26.02.2013, 02:38 )pivska mušica Wrote: nije strašno ako malo pušta ako nećeš u njoj raditi sekundarnu fermentaciju. ja sam odavno prestao koristiti airlock na primarnom fermentoru i samo malo slabije zavrnem poklopac da može ispuštati CO2. Sta bi bio razlog za ne koristenje airlock-a u primaru? RE: Minimum opreme koju morate imati - pivska mušica - 26.02.2013 pa svakako mi pušta na poklopcu nemam potrebe za airlockom ako radim kratku primarnu fermentaciju bez pretakanja u sekundar |