VolimPivo.ba
Problem sa karbonizacijom - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Procesi (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Thread: Problem sa karbonizacijom (/showthread.php?tid=187)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7


Problem sa karbonizacijom - sarajevskopivo - 23.12.2012

Ja vec ispijam svoj ESB i svako malo naletim na neku flasu koja ili nije dovoljno karbonizirana ili kao da je izlapila. Do cega bi to moglo biit? Secer sam dodao u bottling bucket. Ostale boce koje su ok karonizirane daju pjenu koja nestane za oko minut.


RE: Problem sa karbonizacijom - pivska mušica - 23.12.2012

evo premjestio sam temu ovdje. možeš li opisati na koji način si pomiješao šećer s pivom prilikom flaširanja? koliko je vremena prošlo od flaširanja?


RE: Problem sa karbonizacijom - sarajevskopivo - 23.12.2012

Pa prokuhao sam secer sa vodom i presuo to u bottling bucket. Nakon toga sam presuo pivo preko tog secera i nakon toga flasirao. Proslo je vise od 3 sedmice.


RE: Problem sa karbonizacijom - djulba - 23.12.2012

na kojoj temperaturi ti stoji pivo i koliko si šečera dodao po litru i u koliko si vode kuhao.
pivo treba da stoji nekoliko dana na toplijoj temperaturi cca 22 stepena da bi se karboniziralo.


RE: Problem sa karbonizacijom - pivska mušica - 23.12.2012

ako su se neke flaše karbonizirale, a neke nisu, to znači da ti nije došlo do pravilne distribucije šećera u cjelokupnom pivu. ja godinama radim na isti način i nikada mi se to nije desilo. međutim, ako nemaš takozvanih 'gushers-a' onda možda i ima nade da to nije tako. jer ako u nekim bocama ima premalo šećera, čista matematika nalaže da u nekim drugim onda mora biti previše šećera...

pivo kad se toči na šećernu otopinu mora poprilično jako da curi (ali bez bućkanja) i da se stvori kao jedan vrtlog u bottling bucketu, kako bi se dobro i ravnomjerno umiješao šećer. ponekad nije loša ideja sasvim lagano i oprezno steriliziranim predmetom miješati u jednom smijeru pivo da bi do ove distribucije šećera došlo što pravilnije.

ima veze i količina vode u kojoj si prokuhao šećer. na 5 galona to bi trebalo biti 2-3 dcl, a ako koristiš manje vode, to znači da je otopina dosta gušća pa se samim tim teže miješa sa pivom......

a djulba je također postavio dobro pitanje u vezi temperature, jer i to je jako bitno.....ako je jako niska temperatura, boce koje su u centru gajbe mogle su se brže karbonizirati od onih koje stoje na rubovima gajbe.....


RE: Problem sa karbonizacijom - gajba - 24.12.2012

Ja sam u svojoj gajbi naletio na flasu koja je, kad sam je otvorio, "eksplodirala" od pjene. Sva ostala su bila ok, samo ovaj jedna je bas zapjenila i to odmah po otvaranju. Skoro pola piva je izaslo kroz pjenu a ono sto je ostalo sam natocio u casu i primjetio sam da je u ovoj flasi bilo puno vise kvasca nego u ostalim flasama. Moze biti da je to bila zadnja koju sam flasirao i u nju se presuo i natalozeni kvasac.


RE: Problem sa karbonizacijom - pivska mušica - 25.12.2012

da, ako povučeš više taloga kvasca u pojedine boce, može doći do tih takozvanih gushera ili čak eksplozije tih boca. meni se isto dešavalo. zato je pred kraj flaširanja dobro povremeno nježno, oprezno promiješati, odnosno zarotirati bottling bucket jer ispod pipe se za vrijeme flaširanja opet istaloži određena količina kvasca koju najvjerovatnije povučeš u zadnjih par boca....


RE: Problem sa karbonizacijom - zis - 25.12.2012

(25.12.2012, 10:47 )pivska mušica Wrote: da, ako povučeš više taloga kvasca u pojedine boce, može doći do tih takozvanih gushera ili čak eksplozije tih boca. meni se isto dešavalo. zato je pred kraj flaširanja dobro povremeno nježno, oprezno promiješati, odnosno zarotirati bottling bucket jer ispod pipe se za vrijeme flaširanja opet istaloži određena količina kvasca koju najvjerovatnije povučeš u zadnjih par boca....

Upravo i meni se desilo sa Stout-om da mi je par zadnjih boca jednostavno kao gejzir izaslo iz flase vise od pola piva.


RE: Problem sa karbonizacijom - mentalist - 10.02.2013

Hitno
Imam problem sa odredjivanjem količine šećera, ako mogu savjeti komentari. Kako sam pročitao ovdje i na Pivarstvo.info trebalo bi da se dodaje 8gr šećera po 1L da bude normalno gazirano. Medjutim, meni beersmith odredjuje 4gr po 1L. Temperatura piva je sada 4C a računao sam da bi se trebala podignuti temperatura na 10C pred flaširanje.
Pitanje je da li raditi po softweru ili kako ostali kažu, nebi volio da zeznem prvijenac???


RE: Problem sa karbonizacijom - djulba - 10.02.2013

Slobodno stavi 8 grama po litru. na sobnoj temperaturi drži pivo nekoliko dana.

Zaboravih napisat nakon flaširanja


RE: Problem sa karbonizacijom - mentalist - 10.02.2013

(10.02.2013, 11:46 )djulba Wrote: Slobodno stavi 8 grama po litru. na sobnoj temperaturi drži pivo nekoliko dana.

Zaboravih napisat nakon flaširanja

Buni me ovo što beersmith odredjuje pa se bojim da neće popucati flaše. Jesi ti flaširao kada je bila približno sobna temp ili hladno pivo??


RE: Problem sa karbonizacijom - djulba - 10.02.2013

Ja flaširam na sobnoj. Ali to nema veze što ti je sad hladnije. Samo kad flaširaš ostavi na sobnoj koji dan da proradi šečer. A beersmith što kaže nema veze sa vezom Big Grin Slobodno stavi 8 grama.