VolimPivo.ba
Ocjena samljevenosti slada - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Slad i ostale fermentabilne sirovine (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Thread: Ocjena samljevenosti slada (/showthread.php?tid=196)

Pages: 1 2 3


Ocjena samljevenosti slada - mange_tout! - 26.12.2012

kolege pivari potrebna mi je vaša pomoć Smile želim vašu ocjenu samljevenosti slada. slad je samljeven na mašini za pravljenje tjestenine i to na tri različita razmaka (razmaci na valjcima sa brojevima 3, 4 i 5). nadam se da su slike dobre i da ćete moći ocijeniti.

razmak 3

[Image: P6120164.jpg]
image sharing

razmak 4

[Image: P6120163.jpg]
online photo storage

razmak 5

[Image: P6120167.jpg]
image sharing


RE: Ocjena samljevenosti slada - pivska mušica - 26.12.2012

ja bi mljeo na #4 i prilagodio bih iskoristivost na 70-72% za početak. u slučaju da bude veća i da OG ode preko, onda bih dodao malo vode prije dodavanja kvasca da razrijedim sladovinu, a za naredni put prilagodio tu iskoristivost koju sam imao.


RE: Ocjena samljevenosti slada - mange_tout! - 26.12.2012

super, meljemo četvrticom Smile 3 izgleda prekrupno čini mi se, a 5 baš samelje u prah. nadajmo se da ćemo imati dobru iskoristivost

Zivjeli


RE: Ocjena samljevenosti slada - gajba - 27.12.2012

Mi meljemo jecmeni slad na masini za tjesteninu na "3" i uvijek je OG bio kako treba. 4 mi je presitno, moze zastopati cijedjenje...
Prvi put sam mljeo na "2" i dobio OG 1.48 umjesto 1.52.


RE: Ocjena samljevenosti slada - pivska mušica - 27.12.2012

jedino je sad stvar u tome da li imate istu mašinu. možda se #3 na tvojoj mašini razlikuje od #3 na njegovoj. uglavnom, dok ne probaju ništa od savjeta Smile


RE: Ocjena samljevenosti slada - zis - 10.01.2013

Proba mljevenja slada koj je prije navlazen vodom, valjci su nastimani na manje 0,5mm:[Image: bgY5.jpg]

[Image: 8YbI.jpg]

skoro sve ljuske su ostale citave a sadrzaj je samljeven, niti jedno zrno nije ostalo nesamljeveno. Smile


RE: Ocjena samljevenosti slada - pivska mušica - 10.01.2013

odlično zis..... Smile dobra je to varijanta sa vlaženjem slada....


RE: Ocjena samljevenosti slada - mentalist - 11.01.2013

da li može proći ovako samljeven slad
[Image: 2hpknjc.jpg]

[Image: 2n6gpwo.jpg]

trenutno nisam dobar sa vremenom da bih se pozabavio oko pravljenja mlina


RE: Ocjena samljevenosti slada - pivska mušica - 11.01.2013

mentalist s čim si ovo mljeo? izgleda relativno dobro, možda malo neravnomjerno (puno presitnih i puno prekrupnih komada), ali generalno izgleda sasvim ok. da li se na drugoj slici vidi par nesamljevenih zrna teško mi je procijeniti, izgledaju kao da nisu samljevena....


RE: Ocjena samljevenosti slada - mentalist - 11.01.2013

Nisu slike čiste, slaba kamera
Ima možda oko 10% nesamljevenih zrna koja su možda malo nagniječena
Mljeveno na čekićar kod komšije na najkrupnije siti
ovo smo samljeli čisto radi probe jedno 100-200 gr

znači da bi moglo privremeno da prodje


RE: Ocjena samljevenosti slada - pivska mušica - 11.01.2013

ako imaš deset posto nesamljevenih zrna to ti je -10% efikasnosti, odnosno iskoristivosti....samo to da imaš u vidu. a da probate dva puta provući isti slad kroz čekićar?


RE: Ocjena samljevenosti slada - mentalist - 11.01.2013

probali, pretvori ljuspicu skoro u prah
ovako ostane skoro sva čitava ali ima nesamljevenih zrna
probali smo i bez sita, tada bude i do 50% nesamljevenih

hajde nek prodje sada sa ovim pa kako bude dok ne napravimo mlin
ako bi OG bio ispod očekivanog da li se može kompezirati sa šećerom za prvi puta?