Ocjena samljevenosti slada - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Slad i ostale fermentabilne sirovine (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=11) +--- Thread: Ocjena samljevenosti slada (/showthread.php?tid=196) |
Ocjena samljevenosti slada - mange_tout! - 26.12.2012 kolege pivari potrebna mi je vaša pomoć želim vašu ocjenu samljevenosti slada. slad je samljeven na mašini za pravljenje tjestenine i to na tri različita razmaka (razmaci na valjcima sa brojevima 3, 4 i 5). nadam se da su slike dobre i da ćete moći ocijeniti. razmak 3 image sharing razmak 4 online photo storage razmak 5 image sharing RE: Ocjena samljevenosti slada - pivska mušica - 26.12.2012 ja bi mljeo na #4 i prilagodio bih iskoristivost na 70-72% za početak. u slučaju da bude veća i da OG ode preko, onda bih dodao malo vode prije dodavanja kvasca da razrijedim sladovinu, a za naredni put prilagodio tu iskoristivost koju sam imao. RE: Ocjena samljevenosti slada - mange_tout! - 26.12.2012 super, meljemo četvrticom 3 izgleda prekrupno čini mi se, a 5 baš samelje u prah. nadajmo se da ćemo imati dobru iskoristivost RE: Ocjena samljevenosti slada - gajba - 27.12.2012 Mi meljemo jecmeni slad na masini za tjesteninu na "3" i uvijek je OG bio kako treba. 4 mi je presitno, moze zastopati cijedjenje... Prvi put sam mljeo na "2" i dobio OG 1.48 umjesto 1.52. RE: Ocjena samljevenosti slada - pivska mušica - 27.12.2012 jedino je sad stvar u tome da li imate istu mašinu. možda se #3 na tvojoj mašini razlikuje od #3 na njegovoj. uglavnom, dok ne probaju ništa od savjeta RE: Ocjena samljevenosti slada - zis - 10.01.2013 Proba mljevenja slada koj je prije navlazen vodom, valjci su nastimani na manje 0,5mm: skoro sve ljuske su ostale citave a sadrzaj je samljeven, niti jedno zrno nije ostalo nesamljeveno. RE: Ocjena samljevenosti slada - pivska mušica - 10.01.2013 odlično zis..... dobra je to varijanta sa vlaženjem slada.... RE: Ocjena samljevenosti slada - mentalist - 11.01.2013 da li može proći ovako samljeven slad trenutno nisam dobar sa vremenom da bih se pozabavio oko pravljenja mlina RE: Ocjena samljevenosti slada - pivska mušica - 11.01.2013 mentalist s čim si ovo mljeo? izgleda relativno dobro, možda malo neravnomjerno (puno presitnih i puno prekrupnih komada), ali generalno izgleda sasvim ok. da li se na drugoj slici vidi par nesamljevenih zrna teško mi je procijeniti, izgledaju kao da nisu samljevena.... RE: Ocjena samljevenosti slada - mentalist - 11.01.2013 Nisu slike čiste, slaba kamera Ima možda oko 10% nesamljevenih zrna koja su možda malo nagniječena Mljeveno na čekićar kod komšije na najkrupnije siti ovo smo samljeli čisto radi probe jedno 100-200 gr znači da bi moglo privremeno da prodje RE: Ocjena samljevenosti slada - pivska mušica - 11.01.2013 ako imaš deset posto nesamljevenih zrna to ti je -10% efikasnosti, odnosno iskoristivosti....samo to da imaš u vidu. a da probate dva puta provući isti slad kroz čekićar? RE: Ocjena samljevenosti slada - mentalist - 11.01.2013 probali, pretvori ljuspicu skoro u prah ovako ostane skoro sva čitava ali ima nesamljevenih zrna probali smo i bez sita, tada bude i do 50% nesamljevenih hajde nek prodje sada sa ovim pa kako bude dok ne napravimo mlin ako bi OG bio ispod očekivanog da li se može kompezirati sa šećerom za prvi puta? |