VolimPivo.ba
Analiza vode (izvorska) - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Voda (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Thread: Analiza vode (izvorska) (/showthread.php?tid=204)

Pages: 1 2


Analiza vode (izvorska) - gajba - 30.12.2012

Ja sam dobio analizu izvorske vode (jedan izvor u okolini Doboja) koju koristim za svoje pivo. Tu su svi parametri (mg/L):
-------------------------
Utrošak KMnO4 < 2,0
Hloridi 6,8
Na 165,0
K 0,317
Nitriti, NO2 < 0,01
Nitrati, NO3 7,6
Olovo, Pb 0,01
Sulfati 41,4
Aluminijum, Al 0,09
Bakar, Cu 0,04
Cink, Zn < 0,01
Ukupni hrom, Cr < 0,005
Nikl, Ni < 0,01
Selen, Se < 0,01
Kobalt, Co < 0,005
Kadmijum, Cd < 0,003
Kalcijum, Ca 45,7
Magnezijum, Mg 10,3
Alkalitet, kao CaCO3 140,0
Ukupna tvrdoća, kao CaCO3 158,4
-------------------------

Uzeo sam EZ water calculator i racunao ph vrijednost za ESB koji sam pravio:
ESTIMATED Room-Temp Mash pH = 5,79

Uzimajuci u obzir ove parametre da li je potrebno da prilagodjavam vodu za SNPA koji pravim cim dobijem Cascade?
I generalno, za poznavaoce vode za pivo, kakva je voda?


RE: Analiza vode (izvorska) - pivska mušica - 30.12.2012

voda koja ima strašno puno natrija. je li ovo neka greška? ova voda mora biti lagano slankasta po okusu. amerikanci su ograničili propisima da tekuća voda, da bi dobila odobrenje da je sigurna za piće, ne smije imati više od 20 mg/L natrija. a prag okusa je na nekih 50 mg/L, a ti imaš 165 mg/L. nije ni čudo da je taj dio geografski poznat po rudnicima soli. čini mi se da sam negdje čitao i da prevelike količine natrija mogu imati loše efekte na fermentaciju.


znači, ne znam šta bih ti rekao, provjeri da ovo nije neka greška Big Grin

što se ostalih parametara tiče sve je ok. ako pogledaš ez calculator on predviđa gornju granicu natrija do 150 mg/L i natrij kao takav može jako lijepo istaknuti sladne okuse, međutim u kombinaciji sa sulfatima (koji su kod tebe isto tako poprilično visoki) može proizvesti jako neugodnu, oštru gorčinu hmelja.

da ja radim s ovom vodom, svakako bih je razrijeđivao sa najmanje 50% RO vode ili destilirane vode.....


RE: Analiza vode (izvorska) - gajba - 30.12.2012

Sto se tica natrija, tako je izgleda. Nije slankasta, pravilnik o picu BiH dopusta <200 mg/l za vodu za pice, pa nisam ni obracao paznju da je ovako visoka. Provjericu opet.


RE: Analiza vode (izvorska) - pivska mušica - 30.12.2012

zaboravih napomenuti, za vodu sa SNPA ja sam stavio koji su parametri tamo na svom receptu. sulfati moraju biti ekstremno visoki, ali kao što sam napisao u prethodnom postu, toliki sulfati i ovoliko Na koliko ti imaš u svojoj vodi, mogli bi proizvesti jako neugodno pivo. ti u svakom slučaju moraš razrijediti ovu vodu sa najmanje 50% destilirane vode ili vode provučene kroz filter za reverznu osmozu i onda se može pričati o prilagođavanju. inače, tvrdoća ti nije visoka i samo ti taj Na kvari koncepciju. da njega nema, bila bi super voda, čak i takva sama po sebi.


RE: Analiza vode (izvorska) - gajba - 30.12.2012

Tih dana kad sam uzimao "uzorak" su bili bas kisni dani, mozda je i to uticalo da je tada koncentracija nekih minerala u vodi bila povisena. Pogledacu da to provjerim opet. Najradije bih izbjegao prilagodjavanje vode Smile


RE: Analiza vode (izvorska) - pivska mušica - 30.12.2012

pazi jednu stvar - prilagođavanje vode se ne može izbjeći. za stout ili za porter ide jedan profil vode, a za belgian pale ale ili za pilsner potpuno drugačiji.....jedini problem s vodom je to što je minerale puno teže 'vaditi' nego dodavati, tako da ako za baznu vodu imaš vodu sa što manje otopljenih minerala to je super, a ako imaš tvrdu vodu sa puno minerala onda je to problematično i puno više vremena i truda iziskuje da se takva voda prilagodi za pivo koje praviš.


RE: Analiza vode (izvorska) - zis - 31.12.2012

(30.12.2012, 08:34 )gajba Wrote: Tih dana kad sam uzimao "uzorak" su bili bas kisni dani, mozda je i to uticalo da je tada koncentracija nekih minerala u vodi bila povisena. Pogledacu da to provjerim opet. Najradije bih izbjegao prilagodjavanje vode Smile

Koji je to izvor oko Doboja, i javi se za cascade ima kod mene ako ne dobijes na vrijeme.Zivjeli


RE: Analiza vode (izvorska) - gajba - 31.12.2012

Jedan izvor na putu Jelah Stanari, inace dobra voda u narodu pa rekoh i ja cu je koristiti za pivo.
A prijateljica mi je analizirala vodu.
Ako ne dobijem cascade javicu se, hvala ti.


RE: Analiza vode (izvorska) - zis - 31.12.2012

(31.12.2012, 04:03 )gajba Wrote: Jedan izvor na putu Jelah Stanari, inace dobra voda u narodu pa rekoh i ja cu je koristiti za pivo.
A prijateljica mi je analizirala vodu.
Ako ne dobijem cascade javicu se, hvala ti.

Ako mozes opisi put do tog izvora da i ja napravim analizu u laboratoriji u Dobojskom vodovodu. Pa da vidimo kakva je.


RE: Analiza vode (izvorska) - gajba - 31.12.2012

Ako znas gdje je mjesto Donji Vitkovci tu je i voda. Izvor (cesma) je pored puta.
Ali ako hoces ja cu za Doboj sledeci vikend pa ti mogu donijeti uzorak (ili citavu bacvu ako hoces da kuvas s njom Smile). Bas me interesuje ovaj natrij...


RE: Analiza vode (izvorska) - zis - 31.12.2012

(31.12.2012, 07:57 )gajba Wrote: Ako znas gdje je mjesto Donji Vitkovci tu je i voda. Izvor (cesma) je pored puta.
Ali ako hoces ja cu za Doboj sledeci vikend pa ti mogu donijeti uzorak (ili citavu bacvu ako hoces da kuvas s njom Smile). Bas me interesuje ovaj natrij...

Ne ide tako, dobije se iz vodovoda sterilna posuda i objasnjenje kako se uzima uzorak. Tek tada znamo da je to prava vrijednost dobijene analize. Wink


RE: Analiza vode (izvorska) - gajba - 31.12.2012

Gdje ce sterilinije od flase naprskane StarSanom Smile