VolimPivo.ba
Analiza vode - Banja Luka - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Voda (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Thread: Analiza vode - Banja Luka (/showthread.php?tid=2067)

Pages: 1 2


Analiza vode - Banja Luka - galabl - 07.07.2015

Kolege iz Banjaluke, mislim da ce vam ova analiza koristiti.
Dobio sam je danas od naseg Vodovoda, s tim da je ovde dat pregled sastava vode za moje naselje - Caire (Kocicev Vijenac), ali vjerovatno nema bitnih odstpanja za citavu teritoriju grada i Celinac i Laktase (Vodovod snabdijeva i ove dvije teritorije).

PARAMETAR JEDINICA MJERE VRIJEDNOST
pH vrijednost pH jedinica 7,6 – 7,9
Hloridi mg/L Cl- 10
Provodljivost microS/cm 350 – 390
Sulfati mg/L SO42- 20 – 35
Ukupna tvrdoća stependH 12 – 14
Karbonatna tvrdoća stependH 10 – 12
Ca – tvrdoća mg/L Ca 70 – 85
Mg – tvrdoća mg/L Mg 7 – 14
Bikarbonati mg/L 210 – 260
Silicij mg/L SiO2 3 – 4
Natrijum mg/L Na do 2,5


RE: Analiza vode - Banja Luka - pivska mušica - 07.07.2015

Ok je voda. Prilagodljiva je. Recimo u kombinaciji sa 50% RO moze se dobiti dobra voda za pale ale i svijetlija piva, a ovako kako jest dobra je za tamna piva uz manja prilagodjavanja samo mineralnim solima.


RE: Analiza vode - Banja Luka - gajba - 07.07.2015

Odlicno, ja sam isto to trazio prije dvije godine i nisu mi dali Smile


RE: Analiza vode - Banja Luka - danny_boy - 07.07.2015

(07.07.2015, 08:02 )galabl Wrote: Kolege iz Banjaluke, mislim da ce vam ova analiza koristiti.
Dobio sam je danas od naseg Vodovoda, s tim da je ovde dat pregled sastava vode za moje naselje - Caire (Kocicev Vijenac), ali vjerovatno nema bitnih odstpanja za citavu teritoriju grada i Celinac i Laktase (Vodovod snabdijeva i ove dvije teritorije).

PARAMETAR JEDINICA MJERE VRIJEDNOST
pH vrijednost pH jedinica 7,6 – 7,9
Hloridi mg/L Cl- 10
Provodljivost microS/cm 350 – 390
Sulfati mg/L SO42- 20 – 35
Ukupna tvrdoća stependH 12 – 14
Karbonatna tvrdoća stependH 10 – 12
Ca – tvrdoća mg/L Ca 70 – 85
Mg – tvrdoća mg/L Mg 7 – 14
Bikarbonati mg/L 210 – 260
Silicij mg/L SiO2 3 – 4
Natrijum mg/L Na do 2,5

Po mom mišljenju dobra voda, ja je ne bih nešto specijalno prilagodjavao, posebno ne u početku. Samo obavezno vodi računa o pH komine, da bude izmedju 5,2-5,6 (idealno 5,3). Kao što je Mušica rekao, za tamna piva će sve sjesti na svoje, ukoliko radiš svijetla onda bi pH komine mogao biti visok, što ćeš riješiti dodavanjem mliječne kiseline. Ovakva voda se da lako podesiti za bilo koji stil.


RE: Analiza vode - Banja Luka - galabl - 07.07.2015

Ocigledno imamo srece ovde sa vodom. Prva tura koju sam napravio bez ikakvog znanja o znacaju sastava vode i ph vrijednosti komine mi je ispala odlicno. Izgleda da je duze kuvanje i zagrijavanje vode bez poklopca (ukupno skoro 2.5 sata) imalo uticaj na to da se smanji koncentracija bikarbonata. Pravio sam americki blonde ale (tu spada po parametrima).

Elem, teta kojaje na celu odjeljenja za ove analize je bas bila ljubazna, rekao sam joj zasto mi treba analiza i da mi ne treba nikakav zvanicni pecat i sl, vec samo odgovor mejlom i dobio sam ga odmah. Inace, Institut za javno zdravstvo u Banjaluci je nadlezna institucija koja izdaje zvanicne analize pravnim subjektima za komercijalnu upotrebu vode.


RE: Analiza vode - Banja Luka - pivska mušica - 07.07.2015

Nisi mogao dužim kuhanjem smanjiti koncentraciju bikarbonata, samo je povećati Wink

Ako presoliš čorbu, sto je duže kuhas bit ce sve slanija jer H2O isparava, a minerali soli ostaju u njoj vecoj koncentraciji Smile


RE: Analiza vode - Banja Luka - galabl - 07.07.2015

(07.07.2015, 10:21 )pivska mušica Wrote: Nisi mogao dužim kuhanjem smanjiti koncentraciju bikarbonata, samo je povećati Wink

Ako presoliš čorbu, sto je duže kuhas bit ce sve slanija jer H2O isparava, a minerali soli ostaju u njoj vecoj koncentraciji Smile

Moram jos jednom preci taj dio kod Palmera, ocigledno sam obrnuo Smile


RE: Analiza vode - Banja Luka - pivska mušica - 07.07.2015

Ti prokuhavanjem vode potices sedimentaciju bikarbonata. Kad prokuhas vodu, pa je ohladis, na dnu lonca ces vidjeti istaloženi bikarbonat, u narodu poznatiji kao sedra. Nakon toga možes pretočiti vodu iznad tog sedimenta u neki drugi lonac i time bi se oslobodio dijela bikarbonata. Ali ovako ne moze. Možda si to pomiješao iz palmerove knjige.


RE: Analiza vode - Banja Luka - Vuk - 07.07.2015

Evo analize i bijeljinske vode, vidim da nema podatka o tvrdoći. Pošto planiram prekosutra da kuvam po Stanetovom receptu, a imam mogućnost da u laboratoriji naspem demineralizovane vode, koji bi procentualno omjer bio ove gradske i demineralizovane?


RE: Analiza vode - Banja Luka - zis - 07.07.2015

(07.07.2015, 12:44 )Vuk Wrote: Evo analize i bijeljinske vode, vidim da nema podatka o tvrdoći. Pošto planiram prekosutra da kuvam po Stanetovom receptu, a imam mogućnost da u laboratoriji naspem demineralizovane vode, koji bi procentualno omjer bio ove gradske i demineralizovane?

90% RO 10% Vodovod ako je po stanetovom receptu.


RE: Analiza vode - Banja Luka - Stane - 07.07.2015

Može i do 15%:thumbsup:


RE: Analiza vode - Banja Luka - svestenik - 13.07.2015

Gala, kutlaca ti se pozlatila Smile. Hvala na ovome.

P.S. Ostao sam ti duzan slike sa druzenja iz Mostara, upravo uploadujem, pa cu poslati link na album.

P.P.S. Moze li neka dobra dusa da mi objasni kako da ispravno uradim konverziju ovih vrijednosti u vrijednosti koje prihvaca Beertools ?

Pokusao sam sa dva online kalkulatora, ali dobijam razlicite vrijednosti...