Software u excel-u - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Brewing software (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=16) +--- Thread: Software u excel-u (/showthread.php?tid=211) |
Software u excel-u - mange_tout! - 02.01.2013 evo jedan solidan excel dokument koji može da posluži kao homebrew software. neko se dobro potrudio i odradio ga. ako ništa ima finih informacija u njemu RE: Software u excel-u - pivska mušica - 02.01.2013 stvarno vrlo korisna stvarčica. RE: Software u excel-u - danny_boy - 02.01.2013 Ovu excel tablicu treba sakriti od početnika, dok se ne navuku na hobi, inače pobježe čovjek bez traga odavde... :-D RE: Software u excel-u - mange_tout! - 03.01.2013 (02.01.2013, 11:13 )danny_boy Wrote: Ovu excel tablicu treba sakriti od početnika, dok se ne navuku na hahaha jašta. treba staviti da se može pogledati samo uz roditeljsku pažnju da, stvarno izgleda komplikovana, ali je u isto vrijeme i interesantna. ima dosta dobrih informacija u njoj RE: Software u excel-u - AleksandarV - 13.01.2013 Šta je stavka Max Pts. na listu kod dodavanja novih sladova? Recimo: Malts List Max Pts. Color 2 Row 36 2 Lijep program. Snimio RE: Software u excel-u - pivska mušica - 14.01.2013 to ti je maksimalni potencijal slada, odnosno maksimalna vrijednost OG nakon ukomljavanja 1lb slada u 1 gallonu vode na 160F. ako piše da imaš max.pts 36 za recimo two row malt, to je na 100% iskoristivosti, kad prilagodiš iskoristivost svog sistema recimo na 75% očekuješ da ćeš od tog slada dobiti 36-25%=27 gravitacijskih poena, odnosno početnu gustoću od 1.027 za 1lb tog slada u 1 gallonu vode. ukratko - to ti je maksimalni potencijal slada izražen u podiocima na skali hidrometra. RE: Software u excel-u - AleksandarV - 14.01.2013 E sada, gdje ro piše na deklaraciji slada proizvođača? RE: Software u excel-u - pivska mušica - 15.01.2013 taj podatak ti nigdje neće pisati na deklaraciji slada jer su ovo čisto pivarski, a ne sladarski termini, ali u detaljnoj specifikaciji (koju možeš dobiti na zahtjev od sladare) će ti biti podatak o suhoj tvari u ekstraktu (dry matter). onda se preko toga može izračunati koliki je potencijal, ali to je već zaista nepotrebna matematika za nas kućne pivare, nego se time bave velike pivare. imaš to fino objašnjeno na ovom linku http://morebeer.com/brewingtechniques/bmg/noonan.html čitaj pod extract yield measurements i sve one skraćenice ćeš naći u opisu svakog slada u beertoolsu ili u beersmithu. RE: Software u excel-u - pivska mušica - 24.03.2016 Ja sam jednostavno ostao paf kad sam vidio kako je ovo napravljeno u excelu. Mislim da ovaj excel dokument moze stati rame uz rame kako sa beersmithom tako i sa beertoolsom kad su funkcije u pitanju. Naravno, praktican nije toliko, ali ima sve. Eto vidio sam da neko se zali na cijene softvera, ovo je dzaba, ali covjek zasluzuje da mu se donira koji dolar za ovaj trud. https://www.homebrewhedonist.com/software/ RE: Software u excel-u - rafter - 24.03.2016 Pa šta je čovjek napravio!!! Oduševljen sam... RE: Software u excel-u - AleksandarV - 25.03.2016 Sinoć sam malo probao. Odličan sheet. Sent from my ZTE Blade V6 using Tapatalk RE: Software u excel-u - AleksandarV - 17.11.2019 Ima li iko ovaj excel dokument? Hvala (24.03.2016, 07:37 )pivska mušica Wrote: Ja sam jednostavno ostao paf kad sam vidio kako je ovo napravljeno u excelu. Mislim da ovaj excel dokument moze stati rame uz rame kako sa beersmithom tako i sa beertoolsom kad su funkcije u pitanju. Naravno, praktican nije toliko, ali ima sve. Eto vidio sam da neko se zali na cijene softvera, ovo je dzaba, ali covjek zasluzuje da mu se donira koji dolar za ovaj trud. Da li iko ima ovaj excel dokument? Hvala |