VolimPivo.ba
inox bacva 150 l-fermentacija - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Procesi (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Thread: inox bacva 150 l-fermentacija (/showthread.php?tid=2119)

Pages: 1 2


inox bacva 150 l-fermentacija - Lenox - 02.09.2015

hello,

imam jedno pitanje i ne znam je li to izvedivo.
Posjedujem braumeister 50 l. Isto tako imam veliku inox bačvu 150 l za fermentaciju.
da li mogu,Kuhati jedan dan,dodati sladovinu i kvasac u tu inox bačvu i sve to još ponoviti sutra i prekosutra?
Je li to moguće?
Ili možda odraditi 3 dana kuhanja pa treći dan dodati kvasac za sve tri ture????

Hvala


RE: inox bacva 150 l-fermentacija - gajba - 02.09.2015

Naravno da moze, i idi na opciju dodavanja kvasca prvi dan. Nadji malo po netu koliko kvasca ti treba jer ti nece trebati kao za tri ture. Pitanje je samo koliko ce u pauzi izmedju dodavanja da krene fermentacija i koliko ce se kvasca nakotiti.


RE: inox bacva 150 l-fermentacija - rafter - 02.09.2015

Ja sam tako radio dvije ture, dodam kvasca prvi dan i to je to... Mislim da sa dvije kesice koje dodaš prvi dan možeš odraditi i treću turu. Al neka kaže neko iskusniji.
Taj treći dan će baš biti burna fermentaciju (bar kod mene je bila)


RE: inox bacva 150 l-fermentacija - pivska mušica - 02.09.2015

tema je premjestena u Procese.

Moze se to, naravno, samo treba proracunati, kako je gajba rekao, koliko kvasca na pocetku staviti. Tako se cak radi i u nekim pivarama, za jaca piva gdje prvi naljev zapravo sluzi kao veliki starter, a onda se na njega dodaje sladovina svako malo.

osim toga treba odrediti nakon koliko dana/sati fermentacije dodavati slijedeću turu.

ovdje na primjer mikroskop moze jako dobro posluziti da se vidi broj celija.


RE: inox bacva 150 l-fermentacija - Rexar - 04.09.2015

Moze li mala pomoc gde ima da se nadje jos nesto u vezi ove teme.Interesuje me na koji nacin moze da se dodaje sladovina u fermentor,kada je fermentor dosta veci od lonca za kuvanje.Da li moze da se npr kuva ceo dan ili nekoliko dana i da se dodaje fermentor.To je vrlo interesantna tema za male sisteme


RE: inox bacva 150 l-fermentacija - pivska mušica - 04.09.2015

Ne moze tako, kvasac mora sto prije da se ubaci. Guglaj 'botulizam'. Kvasac automatski počinje da oduzima životni prostor drugim bakterijama jer se rapidno množi, osim toga počinje da spusta pH cime inhibira razvoj drugih nepoželjnih bakterija i na kraju krajeva stvara alkohol na koji je sam do odredjene mjere otporan, a većina drugih bakterija nije. Razmak od nekoliko sati bi bio OK, ali dva dana je previše, i prevelik je rizik.


RE: inox bacva 150 l-fermentacija - Rexar - 04.09.2015

(02.09.2015, 09:25 )pivska mušica Wrote: tema je premjestena u Procese.

Moze se to, naravno, samo treba proracunati, kako je gajba rekao, koliko kvasca na pocetku staviti. Tako se cak radi i u nekim pivarama, za jaca piva gdje prvi naljev zapravo sluzi kao veliki starter, a onda se na njega dodaje sladovina svako malo.

osim toga treba odrediti nakon koliko dana/sati fermentacije dodavati slijedeću turu.

ovdje na primjer mikroskop moze jako dobro posluziti da se vidi broj celija.

Ali interesuje me ovde sto si napisao??gde se kvasac stavi odmah a zatim se dodaje sladovina,kako bih mogao taj proces da nadjem??jasno mi je da dolazi do kontaminacije ako se ne doda brzo kvasac ali ovaj proces sa starterom i dolivanjem sladovine je interesantan


RE: inox bacva 150 l-fermentacija - pivska mušica - 05.09.2015

Skuhas danas 50l i odmah dodas kvasac u njih. Nakon dva dana ponovo skuhas 50l sladovine i samo ih nalijes na onih prvih 50l koji već fermentiraju, nakon još dva dana dodas još 50l na onih 100l koji već fermentiraju. Ovo je skroz ugrubo, napisao sam da bi bilo dobro sve proračunati (količine kvasca, količine sladovine i OG pojedinacnih nalijeva. Ali i ovako bi vjerujem bilo OK - u svakom slucaju bolje nego da drzis sladovinu bez kvasca u fermentoru nekoliko dana.


RE: inox bacva 150 l-fermentacija - Lenox - 05.09.2015

Zašto čekati dva dana? Zar se ne bi mohlo povezati 3 dana za redom kuhanje?


RE: inox bacva 150 l-fermentacija - pivska mušica - 05.09.2015

Zato sto moras paziti na količinu aktivnog kvasca. Ako mu prebrzo ubacis ogromnu količinu secera a ne pustis ga da se dovoljno razmnozi onda ces imati underpitch, odnosno premalu količinu kvasca koja mora da se izbori sa ogromnom količinom secera sto stvara nepoželjne okuse u pivu. Novu sladovinu bi bilo najbolje ubaciti na tzv high krauzenu, odnosno u trenutku kad je fermentacija burna, a to je otprilike nakon 48 sati.

Ponavljam bez recepta, tipa kvasca, planiranih temperatura fermentacije i ostalih faktora, ovako na slijepo, tesko je precizno reci kad naliti novu sladovinu i koliko kvasca ubaciti u tu prvu turu.

U svakom slucaju najidealnije bi bilo svih 150l odmah na početku jednom nacijepiti sa određenom količinom kvasca i pustiti da sve odjednom odfermentira. Ali ti to ne mozes jer ti je premali kapacitet kotla.


RE: inox bacva 150 l-fermentacija - Pop - 10.09.2015

Da li je aeracija sladovine na druge dvije ture onda potrebna?


RE: inox bacva 150 l-fermentacija - rafter - 10.09.2015

Da, obavezno, izaeriraš pa prespeš u fermentor.