Kiselo pivo - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Procesi (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=8) +---- Forum: Infekcije (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=31) +---- Thread: Kiselo pivo (/showthread.php?tid=213) |
Kiselo pivo - zis - 02.01.2013 Prvi put mi se desilo da je cini mi se inficirano pivo. U kontrolnoj flasi plasticnoj sam primjetio bijeli trag na vrhu. Kad sam otvorio i nasuo u casu nista se nije osjetilo, medjutim duzim stajanjem pivo je citavo vrijeme pjenilo u flasi i osjetio se kiselkasti miris. Sutra probam staklene flase otvoriti da vidim situaciju. Za sad se nadam da je samo do ove plasticne flase. :s RE: Kiselo pivo - pivska mušica - 02.01.2013 moguće je da je to de jedne flaše, a moguće je i da ti je kompletna tura inficirana. to ne možeš znati dok ne počneš otvarati boce. koje je pivo u pitanju? RE: Kiselo pivo - zis - 02.01.2013 (02.01.2013, 09:58 )pivska mušica Wrote: moguće je da je to de jedne flaše, a moguće je i da ti je kompletna tura inficirana. to ne možeš znati dok ne počneš otvarati boce. koje je pivo u pitanju? A. Amber Ale sa kupljenim sladovima, nadam se da je do ove flase. Nista mi nije bilo drugacije u fermentoru, bistro ugodnog mirisa. Obecao sam prijatelju ove 2 gajbe dati za druzenje Radio Amatera i bas bi mi zao bilo da se pokvari. Vidio sam na pivarstvu masni trag u fermentoru kao ulje na vodi, sta bi to moglo biti. RE: Kiselo pivo - pivska mušica - 02.01.2013 kako misliš masni trag, daj to malo bolje opiši? RE: Kiselo pivo - zis - 02.01.2013 (02.01.2013, 10:18 )pivska mušica Wrote: kako misliš masni trag, daj to malo bolje opiši? Vidi se u demizonu kao ulje na vodi, prelijevaju se boje. RE: Kiselo pivo - pivska mušica - 02.01.2013 prvi put čujem, stvarno, možda se uključi neko ko bolje zna. ako sam ja dobro razumio to vidiš na pivu koje se ukiselilo ili? RE: Kiselo pivo - zis - 02.01.2013 (02.01.2013, 10:23 )pivska mušica Wrote: prvi put čujem, stvarno, možda se uključi neko ko bolje zna. ako sam ja dobro razumio to vidiš na pivu koje se ukiselilo ili? Ma nije ovako izgleda: vidis ove providne flekice, to me interesuje sta bi moglo biti. RE: Kiselo pivo - danny_boy - 02.01.2013 @Zis Imao sam nekoliko neugodnih iskustava sa infekcijom piva, i još uvijek nisam siguran šta je do toga dovelo. U ovom slučaju ne bih mogao ništa pomoći nekim komentarom, jer nikad nisam u fermentoru imao ništa slično. Uvijek je nakon fermentacije sve padalo na dno, a na vrhu je bilo bez ikakvih ostataka. Okus je bio uvijek fenomenalan nakon fermentacije. Sumanjam da je kod mene infekcija nastajala zbog crijeva kojim sam pretakao iz fermentora u bure za flaširanje, jer je jedino crijevo ostajalo neizmjenjeno. Taj kiseli okus mi je jako dobro poznat, i kad se pivo pokvari onda se to jako dobro osjeti...jednostavno više liči na sirće nego na pivo, a i miris je malo je reći odvratan...nešto kao kad se veš kuha u loncu pa onaj karakteristični miris deterdženta... Ipak nadam se da kod tebe to nije slučaj, jer iz mog iskustva kad se to desi jako je teško naći uzrok, a mislim da se inficira sve što je došlo u dodir s tim. Sretno RE: Kiselo pivo - gajba - 03.01.2013 Ako te sta tjesi, i ja sam imao plasticnu flasu i isto se ukiselilo Sve ostalo u staklenim flasama je bilo ok. U tu plasticnu sam nasuo piva (ne punu flasu) i zavrnuo do kraja, ponekad otvorio da omirisem i svaki put se culo ono "kssss".. Ako si i ti kao i ja radio, onda nemas sta da brines za staklenke.. Nadam se da ce ti biti ok.. RE: Kiselo pivo - pivska mušica - 03.01.2013 @zis: ne znam stvarno šta bi ovo moglo biti, a i slika ti je poprilično loša. uglavnom moram vam reći da ja u ovo godina što kuham, skuhao sam stvarno masu piva i samo nekoliko puta sam imao infekciju (dva-tri puta) što je jako dobra statistika u odnosu na broj skuhanih piva. stvar je u tome da sam ja manijak za čišćenjem i stvarno se u tome potrudim do maksimuma, odnosno cijelo vrijeme mi je u glavi 'šta ako se inficira' pa onda ribam ko mašina sve moje infekcije desile su se isključivo ljeti i to u periodu kada nisam imao mogućnost kontrole temperature fermentacije pa se pivo pregrijavalo, a ja ga otvarao. nikad nisam imao infekciju u već flaširanom pivu. znači samo ribajte, čistite, dezinficirajte, toga ne može biti previše. RE: Kiselo pivo - djulba - 03.01.2013 @Zis ti praviš dosta sireve, da ti ne dolazi u kontakt posuđe i oprema sa tim sirevima tj. proizvodnjom sira. RE: Kiselo pivo - zis - 03.01.2013 No sikiriki, probane dvije staklene flase iz razlicitih gajbi bez ikakvih cudnih mirisa i ukusa osim Cascade . Bas mi je laknulo, rekao sam ja da dramim bezveze kao jedan nas kolega pivar iz S.Broda. |