VolimPivo.ba
Dodavanje emzima prilikom ukomljavanja - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Procesi (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Thread: Dodavanje emzima prilikom ukomljavanja (/showthread.php?tid=2135)

Pages: 1 2


Dodavanje emzima prilikom ukomljavanja - bhgr1 - 17.09.2015

Ima li neko iskustva sa dodavanjem amilaze u kominu?
Vidim da se ne ebay-u moze naci cista amilaza, ali sta bi se desilo sa ukusom ako bi dodali kod nas lako dostupnu kombinaciju amilaze, lipaze i proteaze?


RE: Dodavanje emzima prilikom ukomljavanja - pivska mušica - 17.09.2015

A zašto bi ih dodavao kad u sladu ima sasvim dovoljno enzima? Enzimi se dodaju kad se radi s puno nesladjenih žitarica, kao što su kukuruz, riža, heljda, amaranth, proso, quinoa i slično.


RE: Dodavanje emzima prilikom ukomljavanja - bhgr1 - 18.09.2015

(17.09.2015, 09:58 )pivska mušica Wrote: A zašto bi ih dodavao kad u sladu ima sasvim dovoljno enzima? Enzimi se dodaju kad se radi s puno nesladjenih žitarica, kao što su kukuruz, riža, heljda, amaranth, proso, quinoa i slično.

BIAB Smile


RE: Dodavanje emzima prilikom ukomljavanja - raix - 18.09.2015

(18.09.2015, 02:07 )bhgr1 Wrote:
(17.09.2015, 09:58 )pivska mušica Wrote: A zašto bi ih dodavao kad u sladu ima sasvim dovoljno enzima? Enzimi se dodaju kad se radi s puno nesladjenih žitarica, kao što su kukuruz, riža, heljda, amaranth, proso, quinoa i slično.

BIAB Smile
kakve veze ima dal je BIAB ili koja god druga tehnika.
enzime koristis ako pravis pivo sa malo ili bez jecmenog slada.


RE: Dodavanje emzima prilikom ukomljavanja - bhgr1 - 18.09.2015

(18.09.2015, 02:56 )raix Wrote: kakve veze ima dal je BIAB ili koja god druga tehnika.
enzime koristis ako pravis pivo sa malo ili bez jecmenog slada.

Ako nesto zeznem da pojacam enzime Smile


RE: Dodavanje emzima prilikom ukomljavanja - raix - 18.09.2015

bolje kupi dobar termometar da ne bi zeznuo.
a ako bas hoces amilazu, imas je i u pljuvačci. ta je najjeftinija Tongue
kad zeznes pozoves komsiluk i udri Big Grin


RE: Dodavanje emzima prilikom ukomljavanja - bhgr1 - 18.09.2015

(18.09.2015, 04:04 )raix Wrote: bolje kupi dobar termometar da ne bi zeznuo.
a ako bas hoces amilazu, imas je i u pljuvačci. ta je najjeftinija Tongue
kad zeznes pozoves komsiluk i udri Big Grin

Termometar me je poceo zezati, a Mezym tablete bi radije ubacio nego sekrete iz komsiluka...


RE: Dodavanje emzima prilikom ukomljavanja - raix - 18.09.2015

(18.09.2015, 04:23 )bhgr1 Wrote:
(18.09.2015, 04:04 )raix Wrote: bolje kupi dobar termometar da ne bi zeznuo.
a ako bas hoces amilazu, imas je i u pljuvačci. ta je najjeftinija Tongue
kad zeznes pozoves komsiluk i udri Big Grin

Termometar me je poceo zezati, a Mezym tablete bi radije ubacio nego sekrete iz komsiluka...

kakve ima veye. ionako ces sve prokuvati jos bar sat vremena.


RE: Dodavanje emzima prilikom ukomljavanja - pivska mušica - 18.09.2015

Ma ja ne bi petljao s tim. Kad staviš palac u vodu ako ga možeš držati duže od 5 sekundi voda se mora još zagrijati. Znači držiš palac u vodi dok se grije i u trenutku kad vidiš da više ne možeš izdržati, to ti je temperatura 73-74C Smile Tako se nekad radilo. Ne šalim se. A nadji neki termometar najbolje, što se enzima tiče ne bih preporučio, posebno ako ne znaš šta radiš


RE: Dodavanje emzima prilikom ukomljavanja - bhgr1 - 18.09.2015

(18.09.2015, 04:30 )pivska mušica Wrote: Ma ja ne bi petljao s tim. Kad staviš palac u vodu ako ga možeš držati duže od 5 sekundi voda se mora još zagrijati. Znači držiš palac u vodi dok se grije i u trenutku kad vidiš da više ne možeš izdržati, to ti je temperatura 73-74C Smile Tako se nekad radilo. Ne šalim se. A nadji neki termometar najbolje, što se enzima tiče ne bih preporučio, posebno ako ne znaš šta radiš

Ma amilaza ne bi trebala skoditi, ali nisam siguran za ostale enzime.
Moram rijesiti problem sa termometrom, vjerovatno ce to biti problem.
Hvala na sugestijama, posebno za ptijalin. Ili da pokusamo i sa pankreasnom amilazom? Smile


RE: Dodavanje emzima prilikom ukomljavanja - raix - 18.09.2015

(18.09.2015, 04:37 )bhgr1 Wrote:
(18.09.2015, 04:30 )pivska mušica Wrote: Ma ja ne bi petljao s tim. Kad staviš palac u vodu ako ga možeš držati duže od 5 sekundi voda se mora još zagrijati. Znači držiš palac u vodi dok se grije i u trenutku kad vidiš da više ne možeš izdržati, to ti je temperatura 73-74C Smile Tako se nekad radilo. Ne šalim se. A nadji neki termometar najbolje, što se enzima tiče ne bih preporučio, posebno ako ne znaš šta radiš

Ma amilaza ne bi trebala skoditi, ali nisam siguran za ostale enzime.
Moram rijesiti problem sa termometrom, vjerovatno ce to biti problem.
Hvala na sugestijama, posebno za ptijalin. Ili da pokusamo i sa pankreasnom amilazom? Smile

problem je pankreasna amilaza samo u tome sto moras naci pankreas mladog juneta i sto u njemu ima proteaza i lipaza.
pljuca sadrzi samo amilazu.


RE: Dodavanje emzima prilikom ukomljavanja - pivska mušica - 19.09.2015

(18.09.2015, 04:37 )bhgr1 Wrote:
(18.09.2015, 04:30 )pivska mušica Wrote: Ma ja ne bi petljao s tim. Kad staviš palac u vodu ako ga možeš držati duže od 5 sekundi voda se mora još zagrijati. Znači držiš palac u vodi dok se grije i u trenutku kad vidiš da više ne možeš izdržati, to ti je temperatura 73-74C Smile Tako se nekad radilo. Ne šalim se. A nadji neki termometar najbolje, što se enzima tiče ne bih preporučio, posebno ako ne znaš šta radiš

Ma amilaza ne bi trebala skoditi, ali nisam siguran za ostale enzime.
Moram rijesiti problem sa termometrom, vjerovatno ce to biti problem.
Hvala na sugestijama, posebno za ptijalin. Ili da pokusamo i sa pankreasnom amilazom? Smile

Amilaza ti najvjerovatnije ne moze skoditi, ali vjerujem da moze doci do prefermentabilne sladovine ako je dodas previse. Svi enzimi koji su ti potrebni su ti vec u samom sladu. Cak sam slad ima potencijal da enzimski obradi i do 40% nesladjenih zitarica u komini.

A ako idemo vec na to da radimo potpuno prirodno pivo i koristimo tradicionalne metode, onda makar iz tog razloga ja ne bih koristio dodatne enzime.

Pivare ih koriste jer stavljaju krupicu i rizu u velikim kolicinama pa onda moraju, ali najvjerovatnije tacno znaju sta rade.

A ako bas hoces, pokusaj pa nam javi rezultate.

beer