Dužina fermentacije pšeničnog piva od ekstrakta - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Kvasac i fermentacija (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=9) +--- Thread: Dužina fermentacije pšeničnog piva od ekstrakta (/showthread.php?tid=2227) |
Dužina fermentacije pšeničnog piva od ekstrakta - bosniamaj - 10.12.2015 Stajao mi je jedan set za pšenično pivo kupljen u Bg (konkretno, ovaj: http://www.majstorzapivo.com/shop/premium-weizen-pivski-starter-set/). Sad, dok čekam da sredim još neke stvari (moram bačve pretvorit u opremu) prije prvog all grain kuhanja, ali i da isprobam odmah ovu fermentacionu komoru što sam završio, pripremio sam ovaj set i ubacio ga u fermentor. Pripremio sam kao iz recepta, rehidrirao kvasac, sve spremio i ubacio fermentor u komoru 8. decembra navečer između 8 i 9 sati. Sutra sam provjerio prvi put popodne, fermentacija je počela. Čitao sam o dužinama fermentacije, na raznim mjestima, pa tako i ovdje na forumu na šta sam naletio. U samom uputstvu piše da treba 5 do 7 dana, ali ne vjerujem da je to uredu. Pročitao sam mušicine savjete na jednoj temi o tome da treba zaboraviti na njeg 21 dan, ili da se 3 dana ranije (znači 18. dan) uradi cold crash. Opet, da bi ovaj set dao što bolji rezultat, zanima me šta mislite? Da li treba isto postupiti, ili treba nešto drugačije? Da li, zbog toga što je pšenično, treba ranije završiti? Zahvaljujem unaprijed RE: Dužina fermentacije pšeničnog piva od ekstrakta - pivska mušica - 10.12.2015 psenicna piva mozes flasirati cim dosegnes planirani FG, odnosno kad pivo zavrsi s fermentacijom. znaci 8-10 dana je ok. jesi li dodavao secer s ovim ekstraktom? RE: Dužina fermentacije pšeničnog piva od ekstrakta - bosniamaj - 10.12.2015 (10.12.2015, 02:56 )pivska mušica Wrote: psenicna piva mozes flasirati cim dosegnes planirani FG, odnosno kad pivo zavrsi s fermentacijom. znaci 8-10 dana je ok. jesi li dodavao secer s ovim ekstraktom?Jesam, 1 kg dekstroze, kako piše u postupku na setu. Znači, dovoljno je tako kratko, samo 8-10 dana? RE: Dužina fermentacije pšeničnog piva od ekstrakta - mange_tout! - 10.12.2015 Da dovoljno je 8-10 dana i onda u flaše. Provjeri 7. dan fg. Bilo je već govora o ovome na forumu. Nađi neke recepte za pšenična piva na forumu, tu dosta piše o tome. Edit: čisto informativno, mi smo pšenično povo pili 9 dana od dana kuhanja i to nam se pokazalo super stvar i odlično je bilo sa obzirom da smo radili sa suhim kvascem. Ovo je samo u situacijama kada se kegira pivo. I kolega @das bier je slično odradio zadnji put i rezultati su vrhunski. RE: Dužina fermentacije pšeničnog piva od ekstrakta - pivska mušica - 10.12.2015 nisi trebao dodavati dekstrozu, ali dobro. samo si pokvario pivo s tim po mom misljenju. trebao si dodati DME ili smanjiti litrazu piva. RE: Dužina fermentacije pšeničnog piva od ekstrakta - rafter - 10.12.2015 @das bier jedonijeo pivo koje je kegirano dan ranije! pukao cijeli keg i proglašeno je za najbolje pivo na druženju... RE: Dužina fermentacije pšeničnog piva od ekstrakta - bosniamaj - 10.12.2015 Išao sam po uputstvu, zato dekstroza. Nisam dovoljno informisan očito, jbg Uglavnom, provjerit ću ga onda nakon 7 dana i vidjeti je li gotovo. Kada flaširam, ostavljam 2-3 sedmice? I da li se trebam držati ovoga iz uputstva, piše 5-6 grama šećera po litru? RE: Dužina fermentacije pšeničnog piva od ekstrakta - bosniamaj - 17.12.2015 (10.12.2015, 03:23 )pivska mušica Wrote: nisi trebao dodavati dekstrozu, ali dobro. samo si pokvario pivo s tim po mom misljenju. trebao si dodati DME ili smanjiti litrazu piva.Da pitam, informativno, ako si upoznat, kako bih trebao postupiti da nisam koristio dekstrozu? Tražio sam po netu. Naišao sam baš na mišljenja da se izbjegava dekstroza, da se koristi DME ili miks neki i sl. Međutim, teško sam našao omjere supstitucije. Ono na što sam naletio kaže da je omjer 1kg dekstroze = 1,2 kg DME jer ima manje fermentabilnih dijelova u njemu. Da li je to taj omjer? Jer, ako jest, to je puno DME-a, obzirom na to da uputstvo kaže 1 kg dekstroze i poslije još za flaširanje. DME u S. Brodu košta 117 kn za 500 g, što je puno, ako je to omjer. Drugo, kažeš: "ili smanjiti litražu". Kako to funkcioniše? Sent from my H60-L02 using Tapatalk RE: Dužina fermentacije pšeničnog piva od ekstrakta - pivska mušica - 17.12.2015 Naravno, puno skuplje, ali rezultat je neusporediv. DME je skup, zato se više isplati raditi all grain, a i tu ti se otvaraju nove mogućnosti za manipulaciju okusom i mirisom piva. Što se tiče smanjenja litraze, jednostavno smanjis količinu piva za onoliko koliko je predviđeno šećera da se doda. Tako izbjegnes dodavanje šećera, ali zrtvujes količinu piva. RE: Dužina fermentacije pšeničnog piva od ekstrakta - bosniamaj - 17.12.2015 (17.12.2015, 08:33 )pivska mušica Wrote: Naravno, puno skuplje, ali rezultat je neusporediv. DME je skup, zato se više isplati raditi all grain, a i tu ti se otvaraju nove mogućnosti za manipulaciju okusom i mirisom piva. Što se tiče smanjenja litraze, jednostavno smanjis količinu piva za onoliko koliko je predviđeno šećera da se doda. Tako izbjegnes dodavanje šećera, ali zrtvujes količinu piva.Ovo sam našao: DON’T USE A WHOLE KILO OF TABLE SUGAR/DEXTROSE in the boil or in the fermenter. Too much sugar (along with hot fermentation, see below) is the primary cause of acetaldehyde (a cidery ‘bad homebrew’ off-flavour) and diacetyl. The yeast will eat the sugar first and will not properly ferment the malt. You are better off to ditch the sugar and just brew a half batch (11.5L) with kit only, or stretch it to 15L with 150g sugar. If you want to make 23L, use two kits or get some malt extract! (JR - Realbeer): Try a 1.5kg kit with 500g light DME and 500g brew enhancer for 18.9L. 2 kits can come out too bitter because you got twice the bittering hops. Slažeš li se s tim? Je li treba prepoloviti količinu, ako je bez šećera? Bilo kako bilo, ovo je bilo privremeno rješenje, ubuduće idem na all grain svejedno Ovo se samo informišem detaljnije Sent from my H60-L02 using Tapatalk |