Wok sa piletinom - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: GASTRONOMIJA (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=22) +--- Forum: Kulinarstvo (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=23) +--- Thread: Wok sa piletinom (/showthread.php?tid=2230) |
Wok sa piletinom - danny_boy - 12.12.2015 Komšija koji je radio u restoranu Tajlandske kuhinje mi je dao recept za ovaj Wok. Od tada je proslo 10god, a to jelo i dan danas redovno pravim. Meni je fenomenalno i nenadmasno. Sastav: Meso Pileci fileti - 350-500 gr Gljive Sampinjoni 150-250gr Povrce: Crvena,Zelena,Zuta paprika (moze i samo jedna vrsta) - tri kom Tikvice - 2-3 kom manje Prasa - 2-3 kom manje Brokula - 150-250gr Karfiol - 150-250gr Zacini: Kikiriki puter (2-3 velike kasike) Bijeli luk Kiselo mlijeko Slatko mlijeko Kokosovo mlijeko (brasno) Đumbir Kari Tandori Čili Crvena paprika Sol Postupak: Meso isjeci na tanke duguljaste komadice, te pomijesati sa malo jogurta, crvene paprike, tandorija, kurkume. Po mogucnosti ostaviti prije przenja u frizider na 10-20min. Povrce i gljive isjeci na tanke duguljaste komadice i ostaviti u posebnu posudu. Preliv za wok: Pomijesati 0,5L mlijeka sa izerendanim djumbirom, izerendanim bijelim lukom, karijem, kikiriki puterom i sve dobro izmijesati (najbolje u blenderu, ali moze i rucno). Zagrijati wok, dodati malo ulja, i tu prvo ubaciti meso te peci uz mijesanje dok se meso fino ne zapece. Nakon toga dodati povrce i gljive uz periodicno mijesanje. Zatim ostaviti da se sve pece u woku, mijesati svakih 3-5min. Povrce ce otpustiti svoj sok, te ce to biti dovoljno za kuhanje. Ja vrijeme kuhanja odredim onako "odokativno", znaci kada vidim da je povrce kuhano ali ne prekuhano. Povrce se ne smije raspadati nego bi trebalo da bude jedan stepen manje kuhano. Pred kraj kuhanja se dodaje preliv, po zelji cili, sol, i ostavi se da zajedno kuha nekoliko minuta te se ugasi plata i ostavi da to jos malo "krcka". Najbolje ide servirano uz rizu. Jede se u pravilu stapicima i bez hljeba (ovo se naravno ne postuje ) Evo i slika: RE: Wok sa piletinom - mange_tout! - 12.12.2015 Fino izgleda. Ja sam ti seljak za ovo kulinarstvo i ne znam šta je tandori. Neki začin? RE: Wok sa piletinom - danny_boy - 12.12.2015 (12.12.2015, 09:27 )mange_tout! Wrote: Fino izgleda. Ja sam ti seljak za ovo kulinarstvo i ne znam šta je tandori. Neki začin? Jeste, to je zacin. Moze se naci u konzumu. RE: Wok sa piletinom - mange_tout! - 12.12.2015 (12.12.2015, 09:49 )danny_boy Wrote:(12.12.2015, 09:27 )mange_tout! Wrote: Fino izgleda. Ja sam ti seljak za ovo kulinarstvo i ne znam šta je tandori. Neki začin? Ha ja, šta ću kada pojma nemam. Znam samo za saransak RE: Wok sa piletinom - danny_boy - 12.12.2015 (12.12.2015, 09:57 )mange_tout! Wrote:Haha. Samo hrabro i sa drugim zacinima(12.12.2015, 09:49 )danny_boy Wrote:(12.12.2015, 09:27 )mange_tout! Wrote: Fino izgleda. Ja sam ti seljak za ovo kulinarstvo i ne znam šta je tandori. Neki začin? RE: Wok sa piletinom - mange_tout! - 12.12.2015 (12.12.2015, 10:00 )danny_boy Wrote:(12.12.2015, 09:57 )mange_tout! Wrote:Haha. Samo hrabro i sa drugim zacinima(12.12.2015, 09:49 )danny_boy Wrote:(12.12.2015, 09:27 )mange_tout! Wrote: Fino izgleda. Ja sam ti seljak za ovo kulinarstvo i ne znam šta je tandori. Neki začin? Ma ništa, samo saransak. Kažu prirodni antibiotik Wok sa piletinom - Rodney - 12.12.2015 Tandoori vam nema veze sa Tajlandom. Koristi se u Indiji i Pakistanu. Tandoori chicken je uobičajen u Indiji. U Thai jela ide puno manje stvari i meni lično je puno bolje od indijske kuhinje/ |