VolimPivo.ba
Suho hmeljenje - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Procesi (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Thread: Suho hmeljenje (/showthread.php?tid=2234)



Suho hmeljenje - tomomoto - 21.12.2015

Pozdrav,

malo sam zakasnio sa suhim hmeljenjem, trebao sam nakon 7 dana od kuhanja ubaciti a ja sam ubacio nakon 14 dana.
Sada ću ga ostaviti još 7 dana, jel veliki bed, koje su razlike ili će biti isti vrag s obzirom da je cilj da pusti aromu a to će se dogoditi u ovih sedam dana.


RE: Suho hmeljenje - mange_tout! - 22.12.2015

Ma sve je ok. Dobro si odradio, tako to obično i ide, ako hmeljiš u primaru. Tako će ti pivo u fermentoru biti 21 dan, što je sasvim ok.


RE: Suho hmeljenje - Leila - 01.01.2016

Vidjeh na jednom videu (youtube) da hmeljač stavi dvije metalne kuglice u vrećicu sa hmeljem. Kaže, da potone. Inače, kako to vi rješavate?


RE: Suho hmeljenje - pivska mušica - 01.01.2016

Nekad sam stavljao klikere jer ih je lako prokuhavanjem dezinficirati. Više ništa ne stavljam. Samo ubacim u pivo i to je to. Nikakve razlike nema.


RE: Suho hmeljenje - ale ale - 01.01.2016

(01.01.2016, 03:34 )Leila Wrote: Vidjeh na jednom videu (youtube) da hmeljač stavi dvije metalne kuglice u vrećicu sa hmeljem. Kaže, da potone. Inače, kako to vi rješavate?
Ne smije potonuti skroz,nego ostati na srsdini fermentora da pivo cirkulise... ja sam isto prije se mucio s tim, a sada samo ubacim u vrecice za hmelj ca 30 g. hmelja po vrecici i direktno ubacim.


RE: Suho hmeljenje - Leila - 01.01.2016

:thumbsup:


RE: Suho hmeljenje - MadMug - 03.04.2016

Je li ovaj moj sistem ok????

Ja ubacujem hmelj nakon što je prva fermentacija gotova recimo 7-10 dana nakon što je kvasac odradio svoje radim secundary bucket, prebacujem pivu u drugu fermentacijsku posudu i stavljam hmelj sa utegom u pletenu vrećicu. Tu ga držim 7/8 dana, mislim da je ispod toga nedovoljno. I onda piva ide u boce.
Ne znam samo da li je dovoljno druge fermentacije, da li da kad prebacim u sekudarni pustim prvo 7 dana pa onda još 7 dana za suhi hmelj da bude 3 tjedna sve skupa ili je to nepotrebno??


RE: Suho hmeljenje - pivska mušica - 04.04.2016

Najbolje je da pivo ukupno bude na fermentaciji oko 20-25 dana, a zadnjih 7-10 dana od toga se ubaci suhi hmelj. Mozes ali i ne moras prebacivati u secondary bucket. Uteg u vreci i nije 100% obavezan, samo je bitno da je vreca dovoljno prostrana.