VolimPivo.ba
Gaziranje pomocu nezavrsene fermentacije - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Kvasac i fermentacija (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Thread: Gaziranje pomocu nezavrsene fermentacije (/showthread.php?tid=2238)



Gaziranje pomocu nezavrsene fermentacije - galabl - 28.12.2015

Malo nezgrapan naslov, ali nadam se da me razumijete.
Kad smo skoro bili u posjeti Medvedgrad pivari pitao sam tehnologa kako rade gaziranje i rekao je da rade krauzeningom i tako sto prate tok fermentacije i u odredjenom trenutku, u zavisnosti od zeljenog nivoa gaziranosti, primarnu fermentaciju prekinu i flasiraju tako da se ona nastavi u flasama i na taj nacin dobiju zeljeni nivo CO2.

Mene interesuje da li je neko ovde to radio?
Ako jeste, kada prekidate fermentaciju, tj. koja gustina bude u trenutku flasiranja?
Tipa, ako je OG 1.050, da li onda flasirate kad padne na 1.020 ili slicno?

Znam da ovako malo rizikujem da dobijem rucne bombe, ali volio bih da probam.


RE: Gaziranje pomocu nezavrsene fermentacije - dalidj - 28.12.2015

Nisam radio na ovaj macin gaziranje.
Malo je zeznuto, takodje mozes da dobijes i negazirano pivo, ako ti fermentacija stane na 1.020, zbog visoke temperature ukomljavanja ili neceg drugog.
Meni se desavalo da pivo odfermentira i ostane na 1.018 ili 1.020.

Tapatalk


RE: Gaziranje pomocu nezavrsene fermentacije - raix - 28.12.2015

nikada ne bih zavrsavao fermentaciju u flasama. iz cisto licnog stava.
a krauzening je prilicno jednostavan. zeljenu kolicinu piva odvadis iz lonca pre dodavanja hmelja za aromu, zamrznes na tri nedelje. pre flasiranja prokuvas jos 10 min i pomesas sa pivom. sta vise, na ovaj nacin se moze smanjiti kolicina diacetila i DMSa (cini mi se) u finalnom proizvodu.


RE: Gaziranje pomocu nezavrsene fermentacije - galabl - 28.12.2015

(28.12.2015, 02:44 )raix Wrote: nikada ne bih zavrsavao fermentaciju u flasama. iz cisto licnog stava.
a krauzening je prilicno jednostavan. zeljenu kolicinu piva odvadis iz lonca pre dodavanja hmelja za aromu, zamrznes na tri nedelje. pre flasiranja prokuvas jos 10 min i pomesas sa pivom. sta vise, na ovaj nacin se moze smanjiti kolicina diacetila i DMSa (cini mi se) u finalnom proizvodu.
Hm, prilicno jednostavno izgleda, moracu probati.


RE: Gaziranje pomocu nezavrsene fermentacije - zis - 28.12.2015

(28.12.2015, 02:54 )galabl Wrote:
(28.12.2015, 02:44 )raix Wrote: nikada ne bih zavrsavao fermentaciju u flasama. iz cisto licnog stava.
a krauzening je prilicno jednostavan. zeljenu kolicinu piva odvadis iz lonca pre dodavanja hmelja za aromu, zamrznes na tri nedelje. pre flasiranja prokuvas jos 10 min i pomesas sa pivom. sta vise, na ovaj nacin se moze smanjiti kolicina diacetila i DMSa (cini mi se) u finalnom proizvodu.
Hm, prilicno jednostavno izgleda, moracu probati.

Evo kako racunas potrebnu kolicinu sladovine za krauzening: http://volimpivo.ba/thread-37-post-1409.html#pid1409,
vec dugo radim ovako i odlicna je stvar za tamna piva.


RE: Gaziranje pomocu nezavrsene fermentacije - raix - 28.12.2015

da, i ja sam radio krauzening po ovim uputstvima. jednom bas dry stout. a par puta i ostale ture. odvojim sladovinu tek nakon hladjenja, tj od onog dela koji ostane pomesan sa muljem od hmelja i proteina moze da se natalozi taman tu negde kolicina sladovine za krauzening. ako se ostavi u visokoj posudi (bokal u mom slucaju) na hladnom jedno dva sata. jedino sto ako radis apa/ipe onda ti nije ta gorcina neko malo veca. al kao da je to jako bitno...


RE: Gaziranje pomocu nezavrsene fermentacije - galabl - 29.12.2015

Odlicno. Bas cu probati.