Weihenstephan Weizen kvasac - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Kvasac i fermentacija (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=9) +--- Thread: Weihenstephan Weizen kvasac (/showthread.php?tid=2292) |
Weihenstephan Weizen kvasac - galabl - 18.02.2016 Interesuju me vaša iskustva sa Weihenstephan Weizen 3068 tecnim kvascem. Koliko pustate psenicna piva koja pravite s ovim kvascem da odlezavaju u flasama prije konzumacije? Nakon dvije sedmice u flasama kad sam probao i dalje se bas osjeti kvasac. Negdje sam procitao da treba odlezati bar mjesec dana. Da li radite cold crash na kraju? Inace, ovu turu sam pravio bez restova, a malo sam previse bio zagrijao vodu tako da je na pocetku ukomljavanja bilo 68-69C pa sam mijesao dok se nije ohladilo na 66.7C i tako ostavio jos 40ak min. Drugi put cu ipak restove onako po PSu. RE: Weihenstephan Weizen kvasac - gajba - 18.02.2016 Psenicna se piju sto prije, trebalo bi da su tada najbolja. Znaci cim se karbonizira to je to. Mi smo pili psenicno 9 dana posle kuhanja (7 fermentacija, 2 karbonizacija u kegu), odlicno bilo. Ne znam sta je kod tebe problem, kako se osjeti kvasac? RE: Weihenstephan Weizen kvasac - pivska mušica - 18.02.2016 Ovo je po mom misljenju najbolji dostupni kvasac za weizen piva i kvasac s kojim se moze modifikacijama u rezimu fermentacije postici najvise razlicitih efekata. Ovi razliciti efekti se postizu overpitchom/underpitchom u kombinaciji sa toplijom/hladnijom fermentacijom. Za balansirani clove/banana profil fermentacija bi trebala ici na fiksno 18C bez oscilacija sa normalnim pitch rate-om. Pitching temperature takodje na 18-20, ne vise. Restovi su kod psenicnih piva jako bitni, posebno ferulic acid i protein rest. Osim toga psenica nema isti pH kao jecam, pa treba na to isto obratiti paznju kod ukomljavanja. Kvasac i treba da se osjeti u weizenu, ali mora imati ugodan okus i miris. Ako je bilo sta off, onda si negdje zeznuo s procesom. Cold crash nemas potrebe da radis, ali hladna stabilizacija na 10-ak stepeni je ok. Pivo mora biti spremno za pice u roku od dvije sedmice nakon flasiranja. RE: Weihenstephan Weizen kvasac - galabl - 18.02.2016 Jos uvijek nisam prilagodjavao vodu niti vodio racuna o pH vrijednostima pretpostavljajuci, prema sastavu vode, da je bar u slucaju jecma pH uvijek u granicama dozvoljenog. Ovde je mozda pobjeglo. Fermentacija je bila konstantna, s tim da, posto koristim zamrzivac kao komoru + STC, STC kad se upali i radi uvijek malo vise obori temperaturu. Npr. ako je zadato 18C, dozvoljena tolerancija je do 18.5C i onda se pali. Ugasi se na 18C, medjutim zidovi zamrzivaca nastavljaju da hlade i kad se on ugasio (jer logicno ne mogu momentalno da prestanu da zrace hladnocu) i onda temperatura padne i na 16.7 - 17C. Mozda je i to uticalo. Definitivno sam imao gresaka kod ukomljavanja i svjestan sam ih, ali eto, u frizideru imam tri i po doze kvasca opranog pa cu imati fore da brusim formu. RE: Weihenstephan Weizen kvasac - galabl - 19.02.2016 Probasmo sinoc @gajba i ja pivo i ustanovili smo da je sasvim OK, kako treba. Jedino cu iduci put jos prilagoditi vodu. RE: Weihenstephan Weizen kvasac - gajba - 19.02.2016 Pivo je odlicno, potvrdjujem. Osjeti se ta neka trpkost, ali sasvim malo, sto mislim da je zato sto je koristena tvrda voda, tj cesmovaca. Mada to niko ne bi primjetio osim pivara |