VolimPivo.ba
Karbonizacija medom - načini i iskustva - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Procesi (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Thread: Karbonizacija medom - načini i iskustva (/showthread.php?tid=2321)



Karbonizacija medom - načini i iskustva - galabl - 07.03.2016

Otvaram ovu temu sa željom da dijelimo iskustva vezano za karboniziranje medom prilikom flaširanja jer mi se čini da dosta ljudi to radi različito pa da vidimo rezultate tih različitih metoda.

Ja sam juče karbonizirao medom po prvi put i to ovako:

Koristio sam med od vrijeska a pivo je gruit po mišicinom receptu.
Prokuvao sam 2.5 dcl vode i ostavio par minuta da se malo ohladi. Onda sam dodao med (7.3g/l) i razmutio u toj vodi. Ostavio sam da se dalje hladi i onda usuo u bottling bucket pa pretočio pivo, a ostalo znate već.
Dakle isti princip kao i kod dodavanja meda kod kuvanja sladovine.
Kako vi to radite?
Ostane li išta arome meda na kraju ako ga prokuvate 5-10 min sa ovom vodom?
Jeste li imali infekcija i problema kada niste kuvali med ili dodavali ga u vrelu vodu?


RE: Karbonizacija medom - načini i iskustva - pivska mušica - 08.03.2016

Nemas potrebe prokuhavati med jer je dovoljna pasterizacija na 80C. Pisao sam vec dosta o tome, nikad ne mozes znati koliko je tacno secera u medu, nekad moze biti vise, a nekad manje. Zato je uvijek najbolje izmjeriti hidrometrom kolicinu secera u medu.

S obzirom da se kod flasiranja koristi jako mala kolicina meda, ta aroma je jako suptilna, ali ostaje i osjeti se i sto je med aromaticniji to je i aroma u pivu jaca.

Najbolja varijanta je dodati hladan med u hladan wort i pustiti ga da odfermentira, ali je ta varijanta i najrizicnija.

Inace, kad god se radi s medom, treba imati u vidu da je med cista glukoza i fruktoza, te da je visoko fermentabilan i da u pivu stvara isti efekt kao i bijeli secer kad je u pitanju suhoca, odnosno zavrsna gustoca. Zato treba dobro promisliti kako, koliko i u kojoj kombinaciji sa ostalim sastojcima u pivu ga dodavati, inace pivo moze biti razocaravajuce suho i vodenasto/alkoholno na kraju.


RE: Karbonizacija medom - načini i iskustva - galabl - 08.03.2016

Jedino me interesuje kako se tacno mjeri koncentracija secera u medu hidrometrom? Ne mogu naci na forumu, a znam da sam negdje citao.


RE: Karbonizacija medom - načini i iskustva - zlimfur - 08.03.2016

(08.03.2016, 01:31 )galabl Wrote: Jedino me interesuje kako se tacno mjeri koncentracija secera u medu hidrometrom? Ne mogu naci na forumu, a znam da sam negdje citao.

to ti je puno lakse refraktometrom kad je med u pitanju.. (babo mi pcelar)


RE: Karbonizacija medom - načini i iskustva - pivska mušica - 08.03.2016

ako nemas refraktometar, jednostavno napravis otopinu meda u vodi 1/10 ili 1/20, izmjeris u toj otopini hidrometrom koliko imas g/l i pomnozis sa faktorom s kojim si razrijedio med.


RE: Karbonizacija medom - načini i iskustva - galabl - 09.03.2016

(08.03.2016, 03:42 )pivska mušica Wrote: ako nemas refraktometar, jednostavno napravis otopinu meda u vodi 1/10 ili 1/20, izmjeris u toj otopini hidrometrom koliko imas g/l i pomnozis sa faktorom s kojim si razrijedio med.

Ako sam dobro shvatio to bi izgledalo ovako:

Uzmimo da sam pomiješao med i vodu u odnosu od 1:10. Izmjerio sam hidrometrom recimo 1.015. Količinu šećera po litri rastvora dobijam ovako 15/4=3.75 P (Plato) ili 37.5 g/l.
To množim sa faktorom 10 i dobijam 37.5*10=375 g
Znači da u količini meda koju sam rastvorio imam 375 grama šećera.

Je l' to to?