VolimPivo.ba
Pitanja u vezi EZ kalkulatora??? - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Voda (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Thread: Pitanja u vezi EZ kalkulatora??? (/showthread.php?tid=2351)



ukomljavanje bez ispiranja? - timi - 30.03.2016

iliti no sparge tehnika, radi li netko mozda tako? kakva su iskustva kuhanja ovom naizgled jednostavnom tehnikom?

da se razumijemo, ne mislim na ukomljavanje slada u vreci.

razmisljam krenuti tim putem, klasicna bacva za ukomljavanje, lazno dno i cirkulacija sladovine cijelo vrijeme. bez ispiranja. Wink

na stranim forumima se cini da je dosta zastupljena tehnika pa me zanima kakva je situacija na ovim prostorima.

unaprijed hvala na odgovorima.


RE: ukomljavanje bez ispiranja? - pivska mušica - 31.03.2016

Kolike ture piva planiraš kuhati?


RE: ukomljavanje bez ispiranja? - gajba - 31.03.2016

Mi tako radimo na BM. Zasad nemamo nekih problema.


RE: ukomljavanje bez ispiranja? - timi - 31.03.2016

@pivska musica - otprilike nesto vise od dva kega. recimo da bih volio da mi ostane cca 40l piva nakon fermentacije i eventualnog suhog hmeljenja.

@gajba - imas li mozda neki kalkulator za kolicinu vode i/ili recepture s obzirom na ciljanu kolicinu piva za fermentaciju?

ono iz cega sam dosad izvukao neki zajednicki nazivnik je da bi za ovaj nacin trebalo koristiti cca 20% vise zrna nego za ukomljavanje s ispiranjem i da na to ide otprilike 5 puta vise vode. kako nisam vidio da netko radi tim nacinom volio bih cuti iskustva iz prve ruke.


RE: ukomljavanje bez ispiranja? - timi - 31.03.2016

pronasao sam neki biab kalkulator i izbacio mi je sljedece rezultate. ima li smisla primijeniti tako nesto u praksi?

govorim o kolicini piva koji bi na kraju bila nesto vise od 5% ABV, klasika.

radi se o 12 kg zrna i 120 g hmelja, za temperaturu ukomljavanja sam unio 67 stupnjeva, 4l truba, boil-off 5l/h, promjer posude 50cm a cilj je dobiti 40l gotovog piva iz fermentora.

[Image: biab.jpg]