Pitanja u vezi EZ kalkulatora??? - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Voda (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=12) +--- Thread: Pitanja u vezi EZ kalkulatora??? (/showthread.php?tid=2351) |
ukomljavanje bez ispiranja? - timi - 30.03.2016 iliti no sparge tehnika, radi li netko mozda tako? kakva su iskustva kuhanja ovom naizgled jednostavnom tehnikom? da se razumijemo, ne mislim na ukomljavanje slada u vreci. razmisljam krenuti tim putem, klasicna bacva za ukomljavanje, lazno dno i cirkulacija sladovine cijelo vrijeme. bez ispiranja. na stranim forumima se cini da je dosta zastupljena tehnika pa me zanima kakva je situacija na ovim prostorima. unaprijed hvala na odgovorima. RE: ukomljavanje bez ispiranja? - pivska mušica - 31.03.2016 Kolike ture piva planiraš kuhati? RE: ukomljavanje bez ispiranja? - gajba - 31.03.2016 Mi tako radimo na BM. Zasad nemamo nekih problema. RE: ukomljavanje bez ispiranja? - timi - 31.03.2016 @pivska musica - otprilike nesto vise od dva kega. recimo da bih volio da mi ostane cca 40l piva nakon fermentacije i eventualnog suhog hmeljenja. @gajba - imas li mozda neki kalkulator za kolicinu vode i/ili recepture s obzirom na ciljanu kolicinu piva za fermentaciju? ono iz cega sam dosad izvukao neki zajednicki nazivnik je da bi za ovaj nacin trebalo koristiti cca 20% vise zrna nego za ukomljavanje s ispiranjem i da na to ide otprilike 5 puta vise vode. kako nisam vidio da netko radi tim nacinom volio bih cuti iskustva iz prve ruke. RE: ukomljavanje bez ispiranja? - timi - 31.03.2016 pronasao sam neki biab kalkulator i izbacio mi je sljedece rezultate. ima li smisla primijeniti tako nesto u praksi? govorim o kolicini piva koji bi na kraju bila nesto vise od 5% ABV, klasika. radi se o 12 kg zrna i 120 g hmelja, za temperaturu ukomljavanja sam unio 67 stupnjeva, 4l truba, boil-off 5l/h, promjer posude 50cm a cilj je dobiti 40l gotovog piva iz fermentora. |